用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問有無人知聖母幼稚園的面試形式?
go

請問有無人知聖母幼稚園的面試形式? [複製鏈接]

小女今個星期六就要interview聖母啦,這是我心儀的幼稚園,希望她能表現好一點,請問有無朋友知道面試的形式呢?可讓我和女兒有所準備。謝謝!
   9    0    1    0

剛面完試回來了,與大家分享一下,首先係問我問題:
1. 你是小朋友邊個
2. 平時誰人照顧小朋友
3. 有無兄弟姐妹
4. 如果小朋友發脾氣,會怎樣處理
5. 如果行為持續,會怎樣處理
6. 為什麼不在現有的幼兒園繼續升讀
7. 清楚本校理念嗎

跟住就問小朋友和與她玩玩具:
1. 你叫咩名
2. 你幾多歲呀
3. 把膠齒輪(中間有個小洞的)放回有碌棍的膠板上,跟著用handle把膠齒輪轉動
4. 叫小朋友用小茶壺"斟水,跟住遞給老師,然後與老師cheers,然後扮飲水
5. 拿著一個膠蘋果和一個真橙,問是什麼,喜歡邊一個,點解,跟著拿著一隻膠蕉問是什麼
6. 叫小朋友把lego叠高,問其中一舊係咩顏色
7. 老師拿著小布偶叫小朋友與它握手,跟著問小朋友小布偶的鼻子在那裡,跟著問自己的鼻子在那裡,跟著問媽咪的鼻子在那裡
8. 與同一課室一起面試的小朋友(一共5位)一起 拿著樂器跟住兒歌跳舞,有位老師帶領的,動作包括搖動手中的樂器,轉圈,踏腳,擺動pat pat,踎低等

跟著就可以離開了!

希望幫到大家啦!

咁你小朋友都學叻喎!問佢咁多嘢!
我問好少嘢咋!可能佢唔出聲,同埋問家姐現在讀邊班咁。
因家姐現在讀緊K3

有家姐係度讀,好大機會喎!祝你好運!

之前問過K1和K2老師都話應該收,但有機會下午班因多人報同埋家姐出年都小一。

如果佢問你小朋友咁多嘢,如又答哂的話應該會收的。

唉!今日細囡表現仲差過平時。

小朋友係咁架啦,好睇心情,我個女都有答哂,但就好細聲,同埋顧住玩枱面的玩具囉,反而我係驚自己個part答得唔好咋……
你話下午班會多人報?唔係通常都係上午班多D人報既咩?你囡囡係報下午班?

我意思是因多人報讀關係,有機會上午無位會去下午。

哦!明白了……Thanks!!

請問有人收到取錄信未? 等到我頸都長, 希望收亞女啦!

我未收到呀……我都好心急呢!!

Me too!  Still waiting....

請問大家收到信未?

回復 1# 吉蒂媽 的帖子

未呀

收到了!收左囡囡讀AM!感謝主!

請問各位, 如果收唔到取錄信, 會否有 waiting / 要再向學校申請?

回復 1# kellychingng 的帖子

學校好像會寄後補生的信的。

吉蒂媽 你收到信未, 如果今日都收唔到就無望

原帖由 kellychingng 於 11-11-4 13:14 發表
吉蒂媽 你收到信未, 如果今日都收唔到就無望

我昨天收到信啦!因家姐讀緊所以都會收埋細妹。

如真的收唔到信,你可以遲些打去學校問吓仲有冇位,因都會有些人唔讀的,但以我所知後補生好像都會寄信的,但萬一什麼信都沒收到的話便可試吓這個方法。

原帖由 吉蒂媽 於 11-11-4 13:34 發表

我昨天收到信啦!因家姐讀緊所以都會收埋細妹。

如真的收唔到信,你可以遲些打去學校問吓仲有冇位,因都會有些人唔讀的,但以我所知後補生好像都會寄信的,但萬一什麼信都沒收到的話便可試吓這個方法。 ...

吉蒂媽 , 你大女讀緊聖母, 你覺得聖母學校好唔好?

我相信學校在品德培育方面一定不錯的, 但聽聞K1 每星期只有一堂英文課, 而普通話課則在K2才開始, 是否傳聞中咁淺?

你係用家, 可否告知K1一星期有幾多英文課?(班主任上果D都計埋) 上到K2又會唔會增加英文課呢?

另外, 學校有無外籍老師架?
‹ 上一主題|下一主題