用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我希望囡囡可開開心心上課唔好迫得太緊 ...
go

我希望囡囡可開開心心上課唔好迫得太緊 [複製鏈接]

我希望囡囡可開開心心上課唔好迫得太緊,但將來報考小一又唔會太難考,請問各位有經驗既mama,九龍塘九龍城區有邊幾間幼稚園最好最適合?
   0    0    0    0

我希望囡囡可開開心心上課唔好迫得太緊

我希望囡囡可開開心心上課唔好迫得太緊,但將來報考小一又唔會太難考,請問各位有經驗既mama,九龍塘九龍城區有邊幾間幼稚園最好最適合?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你打算"考"小學?唔玩派位?
我諗,如果你想小學讀私/直資,你可以考慮有直屬關係嘅學校,即半龍嗰d e.g. 民生,宣幼
但係,當然你要鍾意佢間小學啦,但如果不幸入唔番嘅話... 你預咗出嚟爭都唔易架!
恐龍家

唔係呀唔係呀!派位我都要架,但我唔知邊幾間幼稚園會適合我囡囡,又唔知點選學校,因為怕太深我女唔知會唔會跟唔到,又怕佢原本跟得上但我又選錯學校比佢,今佢派/考唔到好學校....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 gailywong 於 11-10-27 01:10 發表
唔係呀唔係呀!派位我都要架,但我唔知邊幾間幼稚園會適合我囡囡,又唔知點選學校,因為怕太深我女唔知會唔會跟唔到,又怕佢原本跟得上但我又選錯學校比佢,今佢派/考唔到好學校.... ...
首先,派咩學校同讀邊間kg無關
至於你嘅憂慮,我個人就覺得多餘,因為咁細個小朋友,你俾乜佢吸乜,無話深唔深!但係如果你想小朋友嘅學習過程係跟佢個人進度,你可以考慮用蒙特梭利教學法嘅學校,沙田區就可以考慮平安福音堂
恐龍家

‹ 上一主題|下一主題