用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 學校有多少個net teacher (外國人不是abc)
樓主: yeewaibb
go

學校有多少個net teacher (外國人不是abc) [複製鏈接]

不平明,你小朋友現讀LMC嗎?既然擔心小孩英語水平會被拖累,轉校吧!準會找到高質素的學校不要屈就呀。
橫風王道,既然first interview 見到D老師已經不順眼,還有需要討論下去?換轉是我,那怕2nd interview 直情要放棄拉。無謂免強。
吾明點解對LMC甘多concern 同不認同,還要討論下去,需要嗎?去求第2碗飯吃吧!

白松兄,

謝謝你的回應,原來是兩年前了,那麼以一個 P2 家長的 comment,我覺得極據參巧價值,非常有用!

至於我指“港式英語”,並不是指 accent 問題,事實我一向覺得口音並非太重要,就以我的印度籍朋友們為例,佢地 d 口音真係好重,第一次可能你會唔知佢講乜,但由於佢地講得好流利及文法正確,好快就會令人適應,溝通無障礙。“港式英語”可能唔係一個好既形容字眠,但我係指開口 d 文法錯得有 d 誇張既 "broken English",即係有時要人估佢想講乜。

有人覺得我在踩間學校,其實我從無呢個意圖,我係聽完簡介會,認同理念先入紙既,我舉既都係實證,有冇人可以話我錯?難道有人覺得問卷既英文冇問題?

我只係覺得辦學唔係齋叫口號,既然要打做成一間出色既英文小學,點解唔做得全面 d ,徹底d?proof-reading 都唔做就將資訊公佈?interview 只用英語, 咁既重要日子都唔可以安排一個英語較佳既老師主持?

有 d 人覺得討論區不是用作討論及交流的,非黑即白,覺得伴侶之間有意見不合,最佳做法是分手。其實我目的是想收取想得到的資訊,其實目標已達到。好多謝 lcmvgood、不平明及白松兄既留言!
原帖由 Whitepine 於 11-11-1 17:01 發表
Hello 大家好,橫風王道,你好。

因為你提到我的名,所以我應該回應一下。

首先,2年前好想阿仔入到LMC,最後入到,好開心。今日,仔仔讀P2,上學期又快完啦!

如果你問我對LMC有無改觀,當然有同2年前有D分別。不過,我仍然覺得LMC是 ...

醒目開學勳章

LMC是一間新校,今年只踏入第五年,有好多地方都有改善的空間。正如橫風王道的比喻,用婚姻比喻選小學的話,真係"情人眼裡出西施",無一定絕對的好壞!!

反而橫風王道 所講的"港式英語",我反而無留意到,可能有D新老師真係有問題?? 不過文校長係唔會容許這些"不合水準"的老師留低的,因為LMC每年都有老師無得留低,大多原因是"水準或教學不到水準"吧。不過作為家長可以從仔女平日的家課,測驗會知道LMC老師的教學水平好與不好,以我這1年半的觀察,LMC都不算太差,而英語方面OK,我不太擔心。

原帖由 橫風王道 於 11-11-2 10:12 發表
白松兄,

謝謝你的回應,原來是兩年前了,那麼以一個 P2 家長的 comment,我覺得極據參巧價值,非常有用!

至於我指“港式英語”,並不是指 accent 問題,事實我一向覺得口音並非太重要,就以我的印度籍朋友們為例,佢地 d 口音真係好 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回復 22# 橫風王道 的帖子

你所指的問卷是KimB Email給各位家長參考那份? 我相信那是KimB憑記憶將問卷大意用電腦打返一次出來, 不是原文照錄吧!

當然,新校要畀多 d 時間佢,多謝你分享。

那個並非新老師,可能我要求高左 d,但如果你家裡都有英語水平偏低既印尼籍 helper,你可能都會明白,要改個仔所學到既壞英語係一件幾咁難既事情,小朋友呢個學習黃金期,學壞師都幾長手尾。

不過lmcvgood 其實講得好岩,要睇餸食飯,香港地,除非你畀得起,否則想學好語言呢樣咁基本既需要都要妥協。
原帖由 Whitepine 於 11-11-2 12:34 發表
LMC是一間新校,今年只踏入第五年,有好多地方都有改善的空間。正如橫風王道的比喻,用婚姻比喻選小學的話,真係"情人眼裡出西施",無一定絕對的好壞!!

反而橫風王道 所講的"港式英語",我反而無留意到,可能有D新老師真係有問題? ...

問卷係朋友 forward 畀我既,如果係呢度既家長憑記憶筆錄既,咁我惟有說包對不起,因為都冒犯左呢位為人民服務既家長。

但其實學校好多通告都有文法問題,有冇興趣睇睇呢封通知信,找找有幾多個 grammatical errors?
http://www.plklmceps.edu.hk/doc/201213_P1_final_round.pdf

我做咁多功課,都係唔想結左婚後先再考慮離婚,但坦白咁討論及舉證都會被家長群插,其實對學校有歸屬感及覺得有責任協保聲譽,我都明,但學校其實可能都冇要求家長誓死效忠過喎,如果有問題都唔接受及唔理會,對學校會有好處咩?咁樣會有進步?

原帖由 helenli 於 11-11-2 12:50 發表
你所指的問卷是KimB Email給各位家長參考那份? 我相信那是KimB憑記憶將問卷大意用電腦打返一次出來, 不是原文照錄吧!

回復 24# helenli 的帖子

hi, 那份問卷是去年一位家長在面試後copy出黎,在forum跟大家討論時分享所寫的,我見有用所以特別save左個file。我只記得問題的意思係一樣, 冇特別考究字眼是否跟學校既完全一樣。如果某些家長係因為這份問卷的文法而覺得學校既水平有問題,我可以講聲sorry, 因為我唔sure是否100%出自學筆。我send俾大家,只作參考作用, 叫做知道學校可能會問些什麼問題而已。

其實,每一間學校都有其獨特之處,最重要既係你是否認同學校的理念, &是否適合個小朋友。舉例來說,有好多家長聽完"英華"既簡介會, 都會好like呢間學校, 但有d家長就會覺得林校長太過PR啦;正如有d家長覺得LMC名過於實, 質疑其英文程度一樣。bk係提供一個平台給家長討論, 讓一班愛自己子女的家長交流only, 大家無需動怒, 唔啱channel就唔回應囉!

醒目開學勳章

我睇左個通告,確實有D sentence structure 可以改善,同有一D grammatical errors. 我認為校方proof-reading 做得不足。如果有其他老師認真proof-read下,應該可以改正過來的。

其實我平時收到學校的circulars,有時都發現相同的careless mistakes. 不過我懷疑這些circulars可能是在office D clerks draft 後比老師approve,所以可能老師太忙無時間認真去proof-read and amend掛。

現在被橫風王道指出這些問題是一件好事,相信校方見到這個thread,應該會留意及改善吧!!LMC 是一間英文 小學,對外的文件、通訊在英文上有錯漏,真係會影響學校型像!!

這次就是例子。

原帖由 橫風王道 於 11-11-2 14:19 發表
問卷係朋友 forward 畀我既,如果係呢度既家長憑記憶筆錄既,咁我惟有說包對不起,因為都冒犯左呢位為人民服務既家長。

但其實學校好多通告都有文法問題,有冇興趣睇睇呢封通知信,找找有幾多個 grammatical errors?
http:// ...

白松兄,態度好正面呀!

原帖由 Whitepine 於 11-11-2 16:41 發表
我睇左個通告,確實有D sentence structure 可以改善,同有一D grammatical errors. 我認為校方proof-reading 做得不足。如果有其他老師認真proof-read下,應該可以改正過來的。

其實我平時收到學校的circulars,有時都發現 ...

醒目開學勳章

對LMC的各方面,我仍然滿有期望同信心。不過經過這兩年,意會作為家長亦要同學校完全一起努力,在家要用心去教導及踉進兒女學業上的進度,有需要時要同學校反影,不足的地方要補足,或用多些時間教導及改正錯處。

如果老師真是有問題,不妨同學校反影。如果發覺仔女講或用"港式英語",家長要立刻指出仔女的錯處,自己教導仔女正確的"英語"吧。(我假定有家長能指出"港式英語"是怎樣錯,應該懂的何為"非港式英語"的正確,自己可以改正過來罷!!)

我認為教育是家長不能完全依靠學校教導所有的東西,家長亦要參與一大部分。

原帖由 橫風王道 於 11-11-2 17:26 發表
白松兄,態度好正面呀!

嘩, 呢一個topic 好熱鬧啊 ~~~~~

其他野白松兄都答晒喇, 我真係好想知, 不平明呢一位家長, 你個小朋友讀幾年級 ?

唔鍾意一件事, 只會令你愈睇愈眼火爆, 早早幫小朋友轉校, 對你同小朋友都好的. 祝早日插到心水小學 ~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員
‹ 上一主題|下一主題