用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我發覺我真係超級脫節
go

我發覺我真係超級脫節 [複製鏈接]

今日睇報紙話有個mami大緊肚7個月,打去學校問入學詳情,學校暗示佢已經太遲,其實我自己個女已經中學,而加我妹大肚,我想問下大家n班係咪最好就讀呢?係中環住,就要揀中西區定灣仔區呢?有邊間推介呀?因我自己住九龍城區的,亞妹又啱啱搬過去住,對港島區既學校資料完全唔熟,請各靚mami幫幫手!
thanks
   0    0    0    0

我諗份報導係"個別學校"係咁, 唔係間間都未出世就要報.
大部分係約一歲左右開始留意, 每年8,9月開始睇學校網頁睇下幾時交表, 都可以架啦.

至於所住區域, 唔會限制左你可以/ 唔可以讀邊間幼稚園, 只不過係父母認為搭車交通方面佢個人有冇preference, e.g. PN唔想搭校車, K開始都冇所謂.    即係: 個人喜好啫

N班讀唔讀, 都係好個人. 不過, 有啲學校有N班, 又有直升機制, 如果你心儀佢, 咁讀佢N班就比較好, 因為K插班比N考入去少位, 即係會難入啲.

中西區推介我就答唔到, 因為我冇研究過呀.

個報導5知有冇作大,大部份pn申請都要interview, 早報照理5會有so ga.我都知有d pg係要排隊,但pg又冇話直升到pn,咁緊張做乜.

或許我在短短兩三年間都脫節左!

我想知係邊間school 呀, 可否pm我呀?

原帖由 minijelly 於 11-10-26 10:29 發表
今日睇報紙話有個mami大緊肚7個月,打去學校問入學詳情,學校暗示佢已經太遲,其實我自己個女已經中學,而加我妹大肚,我想問下大家n班係咪最好就讀呢?係中環住,就要揀中西區定灣仔區呢?有邊間推介呀?因我自己住九龍城區 ...

i think it's talking about Victoria playgroup, you need to apply b4 bb is born.

oic~~多謝解答,其實都係同當年無咩分別,可能只係個別熱門幼稚園先有d咁誇張既情況,而加人人都要贏係起跑線,所以大家都要作多兩手準備

Victoria playgroup我排左13個月先有位....

但有d人排到,上左幾堂又話5好...

回復 7# chungmanchung20 的帖子

唔好意思,我想問點解VP咁搶手?係咪第時會順利升讀幼稚園?

維多利亞Playgroup 一有出世紙就要排, 我女當年排左13 個月, 不過我覺得麻麻 , 唔0岩我女, 最後都轉左第二間. 大家都報佢playgroup 係因為搏報PN 時有著數, 但學校講左唔會有優先, 我女當時都考唔到佢既PN.

另一間係救世軍幼兒園, 又係一有出世紙就要排, 基本止細仔係排唔到, 特別係荃灣校, 得果廿個位.

只係好奇一問,點解救世軍咁多人排隊既呢? 課程師資方面有啲乜野咁好?

聽聞因為佢地用蒙特梭利教學法, 而又唔貴, 所以多人報!但實情就唔知!

原帖由 Christi 於 11-10-28 16:04 發表
只係好奇一問,點解救世軍咁多人排隊既呢? 課程師資方面有啲乜野咁好?

最憎D故意刁難家長既學校。
有D限時限刻取表交表(幾點至幾點親身交表)擺明吊高黎賣。

老實講,咁高高在上既學校,對家校溝通難道仍有指望?唔入也罷!

回復 13# TiTiTiTi 的帖子

以前考PN時,就係因為某九龍塘名校限某日某四小時去取報名表,搞到當日外邊排好長人龍,我本來打算去報名,一見咁安排,好火,連表都唔去攞.事後回想,真係冇乜損失.

我前日打去沙田區其中一間救世軍問收生情況, 答話單係2010年的bb已經派籌派到400幾, 2011年的bb都已經有200幾,但係佢地只收50個................我估年中出世的都已經唔洗交表   

係又真係好抵,我問過的要5/6千.
原帖由 陳雙兒 於 11-10-28 16:49 發表
聽聞因為佢地用蒙特梭利教學法, 而又唔貴, 所以多人報!但實情就唔知!

‹ 上一主題|下一主題