用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 真係唔知點解.. ( (( 播道書院 )) )..小學依家差得咁緊 ...
go

真係唔知點解.. ( (( 播道書院 )) )..小學依家差得咁緊要....??? [複製鏈接]

0    0    0    0

贊同, 贊同,

我朋友個仔本來讀播道今年都轉去第二間學校, 我朋友話成年唔交功課老師都唔理, 寫錯字或筆劃錯都唔使改正, 老師又成日走, 又有很多剛畢業的新老師.

其實這點我不同意,小朋友唔交功課不是老師責任(這會增加老師 workload),是小朋友同家長責任,如果 因為這事轉校,當去另一學校時,也只是給學校請妳轉校。

回復 1# 失望家長II 的帖子

不太同意你的意見。我兒子現讀播道P.2, 我接觸的播道老師並不多,雖然他們普遍較年輕,但不代表他們沒有能力。我兒子的班主任就在教導孩子方面給我提供了很有用的意見和啟發。

失望家長II,
你個小朋友轉咗校未呀?

I have 2 kids studying in EC. I don't agree with what this "disappointed parent" said here.  The school's curriculum and teachers are fine, and I haven't encountered the long list of "problems" so far.

In fact, I seldom hear any of my kids' classmates transfering out.  So far just 1 in his class (in the past 3 years), and 1 in another class (going overseas).

But if you don't like this school (or any other), for your child's sake, you'd better transfer out sooner the better.

你點解仲俾小朋友係處讀呀?作為家長你滿腔怒火,在讀小朋友都comment 老師教得唔好,轉校似乎係唯一出路,希望你快搵到間滿意嫁啦!

我小朋友讀緊小三,so far 一家人都滿意

失望家長II

請問你心目中的學校是怎麼的,分享下先啦?

原帖由 失望家長II 於 11-10-26 01:22 發表
1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)

2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)

3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武又唔得!! (音樂,運動....無專材,學術亦唔覺得好)

4/ 經常搵家長笨,攞 ...

失望家長II,

其實你同你個小朋友都幾慘喎, 要响一個自己唔BUY又唔鐘意既地方到6年讀書真可悲, 好采EC可以比你揀唔直上中學咋. 其實, 轉校真係你唯一出路, 係3 WIN架, 對你, 你小朋友同學校都係一件美事.

我對學校同老師都好滿意, 個囡又鐘意返學, 鐘意讀書已經好夠了....

回復 1# 失望家長II 的帖子

失望家長II 和CKLC,你轉了那間小學?
點解你地忍到差不多有今年面試結果才於25/Oct  (昨天)在BK註冊? 不過有樣播道的優點你地一定同意,就係培養出你地的友誼,仲一條心去做野潻!

回復 13# Kindau 的帖子

回復 8# fayefa 的帖子

回覆 6# corliss_yu 的文章

咁不如你將你不滿之處,清清楚楚寫出來,等我地在讀的家長瞭解多d,考慮下是否需要及早轉校,亦可以俾想小朋友入讀播道的家長有多d資料參考,唔好淨係聽人講話播道好,或者淨係聽人講話播道唔好。代大家多謝你先!

原帖由 失望家長II 於 11-10-27 01:42 發表
其實你地咁渴望子女入播道讀,真係問心果句,知唔知間學校係點?
好難考....想考到....孩童心理,一定要得到?!
只聽人說好....就係好?反思....試聽下唔好既聲音!認真作個參考,總好過人云亦云!

作為家長,我點解咁多怨氣,怨聲。一定 ...

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示 :

文責自負, 會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

樓下間餐廳有曱由,煮野食既人又污jo唔用心,味道又差,價錢又唔係特別平,咁既餐廳你會幫襯嗎?
‹ 上一主題|下一主題