用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Pui Ching - Many people
樓主: nnl
go

Pui Ching - Many people [複製鏈接]

培正是一所傳統學校,有其好處,亦有可改善的地方。排隊交表是其一貫做法,幼稚園如是,培小亦然。在過程中,你可體會學校的作風,也能使你明白這傳統學校是否適合你的子女,這亦非不是一件好事。

在申請過程中,要寄信、填表、親身交表...,每一個"麻煩"程序都讓你再思培正是否你的心儀小學,你有絕對的選擇權 say no,否定培正訂下的遊戲規則。若然要繼續,請依照人家訂下的規則,因為若你的子女最後獲取錄,這些規則便要加予你的子女和你的身上。

其實培小排位是在20名以內的... 很高的, 好學校係要付出 GA LA.....

其實,培正條隊都唔係好長,只不過有大操場唔用,而放張檯係門口同樓梯底收表,等D家長迫哂出街外,D人做嘢又慢,話明係分段時間收唔同顏色嘅form,寫明下午收Form D人上午交佢哋又照收,等得唔耐就奇喇!!!

尋日未收到任何OFFER,見到條龍想放棄,但唔敢,畢竟都係一個機會,今日收到一間OFFER,放心晒,決定5/11唔再8:15AM去同佢顛2個鐘!

一間學校的老師應該最著重教! 一間好學校不能為了收新生而影響其餘6級的教育工作, 我反倒認為派很多老師收表是本末倒置的做法, 不應讚賞或鼓勵!

原帖由 tinyuichan 於 11-10-27 09:01 發表
一間學校的老師應該最著重教! 一間好學校不能為了收新生而影響其餘6級的教育工作, 我反倒認為派很多老師收表是本末倒置的做法, 不應讚賞或鼓勵!

今朝同老公傾開,佢都係咁話!

原帖由 bobbi 於 11-10-26 23:01 發表
尋日未收到任何OFFER,見到條龍想放棄,但唔敢,畢竟都係一個機會,今日收到一間OFFER,放心晒,決定5/11唔再8:15AM去同佢顛2個鐘!

要IN兩個鐘既咩?

其實亦無需要大量老師去收表,只需要係份表上寫明嚴格根從收表時間,文件排列次序,收據可連於表格下方(自行貼相及寫名),門口再列明收那時段嘅表,交表時,老師就無需再花大量時間釘裝,貼相,寫收據....等等,收完錢就係張收據上寫上時間就完成..

Teachers really should not take that kind of administrative job.  Don't worry that people at APS collecting documents are not teachers, they are ad. staff and parents.   Many people try to hand in the app. before going to work and after taking children to kindergarden.  They do not want to keep parents at work waiting so they try to get more people helping to smooth the process.

回復 29# sony_boy 的帖子

8:15AM 要到學校
8:30AM 上課室
8:45-10:30AM 面試
10:30AM 到課室接回小朋友

成1.75小時,我諗佢地會好似上堂咁,看小朋友的表現,相信係最公平了,因為唔會比人質疑"得10幾分鐘點睇到小朋友的真正表現"。但係我真的受不了!

其實學校應該找家長義工幫手, 唔使一定要老師做晒

如家長義工收表,會唔會又有私穩問題呢!

回復 32# bobbi 的帖子

agree

一間傳統名校, 唔憂無人報. 就算排3粒鐘, 一樣大排長龍, 所以PC根本唔會檢討收表程序, 十年如一日.
相反有d學校派米派油, 都無人問津. 呢個世界就係o甘現實喇!!!

請問係唔係得 5-Nov 呢一日 interview ?

原帖由 Bonnie 於 11-10-31 09:14 發表
請問係唔係得 5-Nov 呢一日 interview ?

係!
http://www.pcps.edu.hk/dyna/data/user/pcps/files/201110271700320.pdf

how abt the interview format in previous years? Who can share with us??? ths
‹ 上一主題|下一主題