用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關禮賢小學面試請進......
go

有關禮賢小學面試請進...... [複製鏈接]

今天帶了囡囡去了禮賢小學面試,感覺有點失望!
一進校門見到一位外籍教師在派有關學校的資訊,我和小朋友取了後便進去,發覺一位老師或工作人員也沒有,亦沒有任何指示如何上二樓,結果遇到一位做緊清潔的姐姐,便請教她如何上二樓,她告訴我們後,我便帶囡囡上去指定的班房面試,我在門外等侯,很快呀囡便出來〔大約十分鐘完成〕,見她拿了一把間尺,應該是完成面試後送給小朋友吧!今天俾我的感覺是這所學校完全不像面試,只是帶小孩進入班房一刻見到老師一面,小孩完成面試後直到出門口也沒有看到其他老師,連拜拜也不用說一聲!
未知有沒有其他家長跟我睇法一樣呢?
願分享
   2    0    0    0

我都覺得,去到那裏什麽指示也沒有,找一個工作人員也沒有,最後要折回頭問那個外籍人士如何到面試地點。因爲我今天剛好有點遲了,到了面試門口,又不知道怎辦,很徘徊,又不想貿貿然敲門,怕影響他們面試。後來聼其他媽咪說面試很快就完,大概十五分鐘,所以我就坐在門口等。我之前聼我朋友的女兒在這學校讀得很開心,所以才報,希望今天的安排只是個別事件啦。btw,不知道他們今天有多少人apply呢?機會率又是多少?

But 10 mins interview is really short and rough.

唔知道短短15分鐘interview可以睇到小朋友如何適合此校呢?

小女係本校幼稚園部生, 今日也要面試, 我都覺學校安排欠佳, 一踏入校門開始就要自助式, 我都覺少少迷惘, 何況外人呢!!

至於面試快及簡單, 就早已聽聞, 學校一定有他的標準, 不是賣花讚花香, 除了禮賢是私校要交學費之外, 真沒有任何不好的因素排除她不是一間好學校!!

祝大家找到最合心意的小學!!

一次過啦! 11月中出結果咯!!

原帖由 momomo0303 於 11-10-25 00:11 發表
真係覺得15分鐘好快,會有第二次面試嘛?
我囡話有3部份,輪流答問題,老師問佢星期日會去邊?聽完故事回答問題,同砌砌圖,就係咁簡單!

回覆 2# 沖廁 的文章

我女話佢兩組都冇完成!! 呢 Part 要同小朋友合作砌, 旨在看孩子社交及教育呀!!
我女話同佢組個小朋友初同老師講佢想自己砌, 唔肯同我女合作, 老師勸佢先肯!!

簡單直接,唔駛排隊,唔駛筆試,唔駛家長簡介會,唔駛second in , 你唔覺得in 得很輕鬆嗎?

15分鐘已很足夠了
就像買海鮮一樣,看那條生猛選那條便是
隨緣吧

女兒唯一一次清楚告知如何面試的學校。
四個小朋友面對兩個老師。
她說有四張圖, 自己編排次序然後說出一個故事來。她的圖是雞, 蛋在巢內, 媽媽煮蛋, 小朋友吃蛋。可惜她的故事有創意但沒邏輯。
與另一小朋友一組合作切切圖, 她說圖應是人體, 並有中英文表示不同的身體部份。可惜她沒有完成, 她指切圖有許多塊, 她們只切了邊緣部分。
老師講故事, 之後問問題, 是自己舉手答的。她只答了一題, 也忘記自己回答什麼問題。

所以我估計這間機會很渺茫。不過時間雖短, 但也考了小朋友不少能力。

[quote]原帖由 FunnyBunny 於 11-10-24 23:39 發表

想請教下校外生有多少位置呢?
另校內生是否優先考慮?

謝謝各位幫忙

尋日由C6帶呀仔 interview ...呀仔出奇哋鍾意呢間學校..佢話 : 好快落堂 ..只係講故事同砌圖 (佢個組得 3 個小朋友...都係未能完成) ..咁就 Ok...之前嗰 d 又要等又要排隊 ..

C6 話只覺得間學校比較細...其他都 OK..

原帖由 UncleGrand 於 11-10-24 19:49 發表
今天帶了囡囡去了禮賢小學面試,感覺有點失望!
一進校門見到一位外籍教師在派有關學校的資訊,我和小朋友取了後便進去,發覺一位老師或工作人員也沒有,亦沒有任何指示如何上二樓,結果遇到一位做緊清潔的姐姐,便請教她如何上二 ...

十分同意你的感受. 我幾經辛苦,揾來揾去, 要問小食部女士才上到課室, 冇人冇notice指示你要點做. 上一批d家長(父和母一同來)坐晒d椅等小朋友出來,下一組的小朋友要站着, 行了幾層樓喘住氣出晒汗都冇得坐一坐回氣, 如果有安排學生/家長維持下秩序會好好多.

另外, 好多人係課室外談天, 好嘈. 樓下幼稚園生出操場玩, 好嘈 !! 我問個女, 佢話入課室後都聽到出面好嘈.比我感覺有點像當日去見樓下街坊小型幼稚園咁 ... 話晒都係私小要比學費, 比起九小, sfa (安排學生/家長幫手), 真係差好遠 .

回復 3# UncleGrand 的帖子

校內生收約三份一, 同多两分咯, 禮賢小學其實好特别, 係私小, 但又唔算最受歡迎個隻, 要識貨(認定學校理念-重品德教育)先會揀! 好多人只當係水泡, 有更好offer(如都係三千鬆d, 但學術型的, 或更 top tier的....)會即放棄, 所以都唔係咁絕望的!!
‹ 上一主題|下一主題