用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人教下我, 咩係pn, nursery, 低班, 高班, k1,2,3 點 ...
go

有冇人教下我, 咩係pn, nursery, 低班, 高班, k1,2,3 點樣分? [複製鏈接]

有冇人教下我, 咩係pn, nursery, 低班, 高班, k1,2,3 點樣分?

我成日見人話考pre-nursery, 但我去教育局的網頁, 學校都多都只係有nursery, 低班, 高班.

我仔仔2011年2月出世, 咁係唔係即係
1. 2012年9月報考nursery, 2013年9月, 到時2歲7個月入讀nursery, 即係k1, right?
2. 2014年9月就讀低班即係k2, right?  
3. 點解多數冇學劵的"名校"都只係得半日班冇全日班?

4. 若果我只得工人係屋企湊b, 而我又想係2013年9月前生第二個, 咁大b係唔係讀全日班好d?
雖然大b如果讀am班下午返屋企可能都係訓晏覺, 但我怕一個工人睇唔住2個, 有d人又話全日班小朋友的自理能力好d. 但好多九龍塘的"名校"都冇全日班. 我住九龍城區, 所以會考慮報屋企附近同九龍塘凡學校.   

thx a lot!!
   0    0    0    0

回覆 1# mntabo 的文章

PN = N1 - 要足兩嵗先讀得
Nursury = K1 - 要足三嵗先讀得
then K2 , K3 etc.
If your son born on 2011/2, 2012/9 will apply for N1 not K1.  He can study N1 once he reaches age 2 in Feb 2013, but no K1 until reach 36 mths old.

Nursury = K1 - 要足三嵗先讀得
唔係兩歲幾都得咩?

咁我由想問,N, K班分別係咩月份招生呀?

只係有d kg 叫 k1 做nursey, 仲有 k2 = 低班, k3=高班

k1 要係9月開學時足2歲8個月就可以入讀.

呵呵,對對,K1是足2歲8個月先真。

People are now applying 2012-13 N1 class for kids borne between Jan 2010 - Dec 2010, and 2012-13 K1 for kids borne between Jan 2009 - Dec 2009.

唔好意思, 我好蠢好係唔係好明, 可唔可以以我個仔做例子,
佢2011年2月出世, 咁我見eg. 根德園的教署資料顯示有nursery, 低班, 高班,
咁我個仔係幾時報nursery, 幾時入讀呢?
係 1. 1歲7個月報, 2歲7個月讀   or
    2. 2歲7個月報, 3歲7個月讀?

回覆 1# mntabo 的文章

mntabo, 通常K1是入讀前一年才開此報名,比如,你個仔係2011年2月bb, 他將在2014年9月讀K1, 2013年9-12月報。

如報N班,可于足兩嵗插班 e.g. 2013年2月,但無學卷的
‹ 上一主題|下一主題