用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 2
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 part 2   [複製鏈接]

原帖由 tsanpy1 於 11-11-18 23:04 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111118&sec_id=4104&subsec=15333&art_id=15812524

我都完全唔知有件咁嘅事,睇完都驚阿仔有份,因為佢講過話放學跟師兄去踢波架。哎!好多同學都唔識珍惜學校比佢地嘅自由。

各位家長:

請問皇仁幾時會舉辦中一簡介會呢?唔知點解個校網入唔到去睇
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

原帖由 homingm 於 11-11-20 00:49 發表
各位家長:

請問皇仁幾時會舉辦中一簡介會呢?唔知點解個校網入唔到去睇

第一階段自行收生報名前應該係冇中一簡介會。上年我地係小朋友考PS1那日,家長等小朋友放學時,學校有一個簡短的簡介會,我記得今年校長重有簡略提及自行收生時一些逸事。
皇仁開放日今年係4月20-21號(自行收生面試舉行之後)。
QC網頁現正更新,所以入唔到,現只限內聯網用戶使用。

謝謝fallenleaf的回答:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

體育音樂視藝

三科陸續開始考試
音樂牧童笛二重奏, 另外一首數人合作樂器或加唱歌
體育9分鐘跑步, 1分鐘SEAT UP, 坐地前伸, 佔10分
走籃5球佔15分, 入每球2分, 3分姿勢, 2分走步. 20分筆試

多項測驗考試

24/11
VA, 中默, 英默, 是否有數測(唔記得)

默書

中文要默2首李克勤的舊歌
我及小不點估
大會堂演奏廳, 紅日
次選舊歡如夢

maggie789  咁得意既?中學用流行歌詞嚟黙書.  發表於 12-10-22 10:49

校長退休囉!

今日校長跟同學說了明年將會退休。我記得係禮堂看到歷任校長資料,李校長暫時應該係任期最長的校長了。
李校長並不點名批評陸運會當日早退的學生。希望阿仔明白紀律的重要,日後可以規行矩步啦!

Thanks BSCYL info,
全部未見阿仔返來講,
呢排咁多測驗,邊有時間夾笛?
今日測EPA & MATHS

原帖由 BSCYL 於 11-11-20 16:39 發表
三科陸續開始考試
音樂牧童笛二重奏, 另外一首數人合作樂器或加唱歌
體育9分鐘跑步, 1分鐘SEAT UP, 坐地前伸, 佔10分
走籃5球佔15分, 入每球2分, 3分姿勢, 2分走步. 20分筆試 ...

每班不同吧?
又係未聽阿仔返來講過...
OOOOOOO

原帖由 BSCYL 於 11-11-20 16:46 發表
中文要默2首李克勤的舊歌
我及小不點估
大會堂演奏廳, 紅日
次選舊歡如夢

原帖由 BSCYL 於 11-11-17 21:17 發表
通識已分組, 並選定題目

小朋友在中一 / 中二 已可以積極參與專題研習, 並在開放日向公眾展示及推介自己的作品, 全方位培訓學生的能力. 真正難得

今日跟阿仔傾開,佢話好想可以在開放日推介自己的作品,重話當知道有機會可以推介自己的作品時,好多同學都好興奮,相比小學時,呢度d同學係進取好多。

近呢兩星期d頻密測驗加上陸運會的練習,又要足球隊操練,上星期又入了兩日營,下星期又有朗誦比賽,練習、測驗...等等排山倒海而來,阿仔面上竟然開始爆瘡,第一次出青春豆了!

唔到你唔進取,
學校以學生為主導,
當然會俾好多不同機會學生發揮所長,
呢樣都係值得我欣賞的原因。

原帖由 fallenleaf 於 11-11-24 01:49 發表

今日跟阿仔傾開,佢話好想可以在開放日推介自己的作品,重話當知道有機會可以推介自己的作品時,好多同學都好興奮,相比小學時,呢度d同學係進取好多。 ...

從開學至今我都覺得阿仔無停過咁,
真心講句佢真係忙過我返工的........

原帖由 fallenleaf 於 11-11-24 02:09 發表
近呢兩星期d頻密測驗加上陸運會的練習,又要足球隊操練,上星期又入了兩日營,下星期又有朗誦比賽,練習、測驗...等等排山倒海而來,阿仔面上竟然開始爆瘡,第一次出青春豆了! ...

每班不同

是, 每班不同
最後結果 是月半小夜曲

原帖由 sandyaloha 於 11-11-22 09:31 發表
每班不同吧?
又係未聽阿仔返來講過...
OOOOOOO

祝願同學門珍惜機會
今年開放日, 到訪的嘉賓更多

原帖由 fallenleaf 於 11-11-24 01:49 發表

今日跟阿仔傾開,佢話好想可以在開放日推介自己的作品,重話當知道有機會可以推介自己的作品時,好多同學都好興奮,相比小學時,呢度d同學係進取好多。 ...

清閒

阿仔少參加活動, 每天游閒時間居多, 即使口說功課多的日子, 也只是在三線劇集的廣告時間, 繼續做功課. 完全看不出有 " 忙" 這個字

原帖由 sandyaloha 於 11-11-24 09:01 發表

原帖由 sandyaloha 於 11-11-24 09:00 發表
唔到你唔進取,
學校以學生為主導,
當然會俾好多不同機會學生發揮所長,
呢樣都係值得我欣賞的原因。

阿仔好鐘意這種一齊去做,一齊去玩的環境,我覺得係呢道除左有這種環境之外,重可以keep到阿仔d進取心。
連帶之前我好擔心的欠呢樣、欠嗰樣,現在亦已改善過來!

原帖由 sandyaloha 於 11-11-24 09:01 發表

二年級的同學可能會忙些,一年級的同學始終都有蜜月期嘅,特別初初的兩個月,每日都總會令你有驚喜(不論開心的或唔開心的)!

原帖由 BSCYL 於 11-11-24 13:20 發表
祝願同學門珍惜機會
今年開放日, 到訪的嘉賓更多

我記得上年我都去了幾間中學的開放日,連女校都唔放過。始終皇仁的學生給我最有印像,希望今年勝舊年!
‹ 上一主題|下一主題