用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港青基信書院(YMCA of Hong Kong Christian College) ...
go

港青基信書院(YMCA of Hong Kong Christian College) [複製鏈接]

請問有無這校的家長,可否提供近年收生情況及校風如何?
   12    0    0    0
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

If learn english, this is a goos school.
If studying, i have no comment
If character of the students, i think u need think deeply because "Too Open" about the girls and boys

Too open ?真係咁差?
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

For information.

I want to apply this school, but when I knew that...

http://www.failforum.net/forum/viewthread.php?tid=654955&extra=page=8&filter=0&orderby=dateline&page=1

原帖由 Jackieson 於 11-10-29 00:02 發表
For information.

I want to apply this school, but when I knew that...

http://www.failforum.net/forum/viewthread.php?tid=654955&extra=page=8&filter=0&orderby=dateline&page=1

港青基信書院位于東涌。

The one you mentioned above is 天水圍青年會中學.  This forum is talking about YMCA of HK Christian College in Tung Chung.  It is 2 different school.

成日響MTR見到D學生拖手&咀咀。

like_travel  so horrible  發表於 12-2-29 15:18

原帖由 瑄婷 於 11-10-24 10:51 發表
請問有無這校的家長,可否提供近年收生情況及校風如何?

乜你住響青衣、東涌嗰頭咩?

住那不是問題,因為可以搬屋!

回復 9# 瑄婷 的帖子

我有個親戚住響青衣,佢個女喺呢間學校讀緊中四。據講,本土學生同外藉學生嘅比例喺一半半,而外藉學生中南亞裔及菲律賓藉嘅學生比較多。校規比較寬鬆。

未去openday前,我都驚係南亞裔及菲律賓藉的學生好多,但去睇過又唔係,各個國藉都有,反而中國學生唔多!

回復 11# 瑄婷 的帖子

會唔會只喺「開放日」嗰日華人先得咁少啩?而實際返學時,華人數目又多番啲呢?但我記得好清楚佢同我講喺一半半啵。不過都喺小問題啫,最緊要喺嗰間學校啱你小朋友,而你又冇揀錯。

其實我仲考慮緊,所以才要在這問資料,可否幫我問問雜費多唔多?THANKS!

回覆 13# 瑄婷 的文章

一年雜費約HK$3600。

有四輪面試,第二輪在1月7日。

回復 12# Jackieson 的帖子

嘩!難為你攞返2007年ge舊聞出來post 仲係小朋友亂up,咁你都信?天水圍青年會中學2008年開始轉咗直資!
港青基信雖然open少少,但英文語境好強。學一口流利英文唔難呀
講粗口、拍拖果d嘢,唔係個別學校先有,傳统學校一樣大把人拍拖

vincher  打錯!是…… 0吾知 ,不是  無知!  發表於 13-11-26 01:40
vincher  JACKIESON 無知青年會自從轉直資,越辦越好0者,別怪他!他是好人!  發表於 13-11-26 01:39
C-Lai  yes ar !!  發表於 12-11-28 21:08
crystalmami  Absolutely agreed!!  發表於 12-3-1 10:07

請問大家有冇lee間學校的最新消息?  如收生情況, 讀書環境, 考試成績等等.
另外有冇校車去屯門區呢??  

回覆:港青基信書院(YMCA of Hong Kong Christian College)

最後一輪面試都見了!

回復 瑄婷 的帖子

我小朋友不是今年要考.  只是我想了解多些資料已便日後準備.  謝謝!!

各位好,我係YHKCC上年的graduate,小弟04年9月至11年3月都在此校渡過,可以話我同學校都各自見着大家成長.我由一個怕羞的細路變為敢於同人溝通的人,而且English 進歩好多,大家想知這校的一切都可以問我
‹ 上一主題|下一主題