用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 第一輪面試結果
樓主: baby-tung
go

第一輪面試結果 [複製鏈接]

原帖由 single_debbie 於 11-10-24 16:55 發表
我個女都有幸入到2nd in, 不過同sfa撞左時間 , 請問有無家長知道可以點做, 我兩間都係心儀, 如果真係唔比改時間, 請問你地會覺得邊間競爭無甘大, 我自己覺得LMC校資短, 競爭會細D, 唔知我個諗法啱唔啱. 請 ...

兩間真係完全唔同類型學校,你要清楚你想揀間邊種學校比你小朋友,你小朋友谷唔谷得?定係你想揀間快樂開心既學校比佢?

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 11-10-25 21:01 發表

Cherry,

2nd in 家長用中文, 英文都得.

eca 好多活動, 一本小冊小咁比你揀.

對, 有法文, 日文, 印度文都有. 不過唔係必修語言. 唔洗test 同exam.  學語言, drama , 小廚師等都唔洗錢, violin, 跆拳, 游水等,  ...

bchi,

你(們)真係好熱心, 令我們知道更多.
起初仲擔心梗有無violin學, 而家知道答案啦...haha

另外想問課後(功課)輔導, 係唔係每天都有? 係唔係個個小朋友都有機會參加? 每天多少時間? 如果係咁, 輔導之後仲有沒有校車架?

對不起, 我太心急想知 (我期待有份成為LMC的一份子),所以盡量想知道更多. 謝謝你.

Bchi,

你好! 你的熱心發表,對我們的幫助很大!Thanks a lot!
可否分享下 2nd interview 時,小朋友是否用全英文進行? 要否考普通話? 形式是否同1st interview –樣小組進行? 不好意思,太多問題了。請幫忙分享下。

鴨仔,

功課輔導, 時間唔長架, 小朋友行來行去, 轉眼間時間已過,  都係正常放學時間, 冇話特別安排校車的;若係sat 的功課輔導就要比錢,  唔會有校車接送, 幫助大唔大呢.... , 我唔係太清楚, 因我冇參加啊

冬菇仔,

我小朋友參加果年以全英語進行, 有一間房係安排以普通話問幾條簡單問題.  

上年都好似.. 大致上差不多, 有冇上年家長補充下呢 ?
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

回復 24# bchi 的帖子

Hi, 等我補充一下啦! 上年小朋友2nd in係全英語面試, 會輪流去4間唔同既課室, 每間課室有唔同老師, 有d同佢地唱歌, 有d玩遊戲or 玩具, 絕對冇好嚴肅既問問題。唔知今年Miss Man又有咩方法考d細路呢?

Bchi & KimB,
很多謝你們的分享!日子越近就越擔心呢!

KimB,
可否send 家長問卷给我預備下? 謝謝!

hi, 各位家長, 我已盡量回覆你們的email, 但因為pm很多, 所以唔知有冇遺漏。
btw, 有家長問2nd in見家長會問d咩? 其實去年分左5個group, 每個group會見唔同人, 包括校長, 副校長, senior teachers, 保良局負責教育既Mr. Lau等。我去年是見Mr. Lau,首先都係問吓你點解揀呢間學校?對學校有d咩認識? 然後就係Mr. Lau一直介紹間學校, 見左大約6-7mins, 過程一d都唔難, 唔需要太緊張, good luck!!

醒目開學勳章

bchi, KimB

唔該晒兩位(及另一些家長). 我同亞囝講左. 今次再去LMC玩下. 可以玩得耐d時間. 跟上次一樣, 叫佢玩得開心d. . 講真呀. 你們真係難得一遇的熱心家長. 你們的貢獻及分享, 令我更對學校增加左好感

回復 2# KimB 的帖子

KimB,

你好!收唔到你email,可唔可以再send多次?謝謝

你好, bchi

我個女都是在保良局譚歐陽少芳就讀, 請問有優勢嗎, 另外可否分亨下問卷及見家長會問什麼, 以便可作好準備, Thanks!!!

Sent already, please check!

原帖由 kathylam82 於 11-10-26 23:03 發表
KimB,

你好!收唔到你email,可唔可以再send多次?謝謝

Hi KimB,

可否也PM份問卷給我呀, 謝謝!

KimB,

收到了! 謝謝!

KimB,

收到了, thank you~~
原帖由 KimB 於 11-10-27 09:40 發表
Sent already, please check!

Hi KimB,

可否也pm份問卷給我? Thanks!

原帖由 yy04619 於 11-10-27 09:28 AM 發表
你好, bchi

我個女都是在保良局譚歐陽少芳就讀, 請問有優勢嗎, 另外可否分亨下問卷及見家長會問什麼, 以便可作好準備, Thanks!!!

在譚歐就讀會add marks
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

Hi KimB,

Hi KimB,

醒目開學勳章

Hi KimB,

可否也pm份問卷給我? Thanks!

tks bchi & kimB 分享~~
想做lmc家長的我們要加油呵~~
‹ 上一主題|下一主題