用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔讀兩歲班?
樓主: cw36
go

唔讀兩歲班? [複製鏈接]

原帖由 vnghk0001 於 11-10-25 11:37 發表
唔係搵交嗌,大家討論吓,我係新手媽媽,我都係鍾意活動教學。
咁有冇諗過上小學問題?我心儀嘅小學係聖x 提反(赤柱),覺得佢好free ,但成1000人申請,收99個,咁唔收點算呢?就算有錢都係要考,唔可以買位,更何況大把有錢人。
香港無幾多 ...

救世軍採用montessori, 聽好多人講, 小朋友上到小學都無咩問題
曾經聽過ken sir講座, 佢仔女幼稚園都讀呢類自由度大, 只有玩, 又唔知佢上堂學到咩既學校, 但好似佢仔女上到聖x 提反, 而家讀書方面都無咩問題

做家長o既想子女唔會好似自己o既童年咁, 大前提係要搵倒近屋企又係活動教學, 仲要佢收先得, 而家我個女讀緊北角民生pn, 都好活動教學, 我都好想佢入倒聖x 提反或其他直資, 私立, 如果間間都唔收, 就要靠15分派入傳統學校, 唔好彩就首幾名志願都冇, 好煩呀

我覺得反而無謂諗咁多, 喜直資私校,又afford得到咪去羅, afford唔到就要大抽獎, 都無計
個細既咩都唔識, 但佢地都感受到大人既worry同情緒, 無形中會過左d worry同pressure 比個細既, 咁就唔好啦

其實香港好under-developed in this area. 不過仍然有好多間montesorri preschool available.  我建議你上網SEARCH吓, 同埋自已去學校參觀。我選學校既 criteria 係:

1。學校係咪以學生為本
2。location 要近屋企
3。學校要夠大(有花園)

我比小朋友讀IC,因為MEET到以上既CRITERIA。我亦安排咗參觀BC,但如果差唔多, 我就會STICK WITH IC

另外, 關於小學教學方法, 我相信送子女去讀montesorri既家長一定有考慮過呢個問題。

我自已既想法係, 無論讀咩學校, 上小學都係另一個STAGE,都係要適應。啱啱有個活生生既例子, 就係我同事個仔之前讀啓思, 小學讀間名校, 頭一個星期日日喊, 返學前日日肚痛, 放學做功課做到12點幾都做唔黎。聽落好得人驚, 但好彩既係, 呢個小朋友幼稚園時期好開心, 個人好樂觀, 結果用咗兩個幾星期就適應到。

另外有個例子, 就係我自已活生生既例子。我中學讀德望, 中五時見好多人死讀爛讀, 結果比佢地上到中七, 上到中七又係死讀爛讀, 比佢入到大學,同我呢D自細 ‘活動教學’BACKGROUND既比較, 佢地讀書比我花多10倍時間, 成果冇我一半, 而且出黎做嘢, 好明顯既分別。

我覺得讀書只不過係 means to an end, 考慮既唔應該只限於適應唔適應到另一間學校, 而係邊種方法能令一個人做一個人, 而唔係做一部讀書機器。

個人認為, attitude 一定係幼稚園年紀去 develop, 一個人既personality, confidence, independence, self-esteem.....etc 如果都build 唔好, 讀書幾叻都冇用。但如果一個人既人格 develop 得好, 啱 challenge都 take 到。

我同DADDY都好肯定0﹣6歲都係放阿仔去 montesorri,小學讀國際定傳統言之過早,因為好視乎咩學校收佢。

好認同好多媽媽既講法, 就係個個人既VALUE SYSTEM唔同, 冇話咩方法啱定咩方法唔啱, 只係自已鐘意咩方法姐!

sy1212, 我覺得你講得好好

不過, 讀書用幾多時間及成效如何都要睇天資.. 有不少名校生, 又的確係又聰明又勤力的

原帖由 sy1212 於 11-10-25 17:26 發表
另外, 關於小學教學方法, 我相信送子女去讀montesorri既家長一定有考慮過呢個問題。

我自已既想法係, 無論讀咩學校, 上小學都係另一個STAGE,都係要適應。啱啱有個活生生既例子, 就係我同事個仔之前讀啓思, 小學讀間名校, 頭 ...
‹ 上一主題|下一主題