用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬灣啟思幼稚園VS荃灣浸信會幼稚園?
go

馬灣啟思幼稚園VS荃灣浸信會幼稚園? [複製鏈接]

想請教邊間好啲呢?
   0    0    0    0

我係你會揀浸信會幼稚園. Creative, 唉

WHY.....

要講好長篇, 我係用家, 我最清楚. 但我唔係馬灣家長. 所以只可以講如果間間課程一樣你就最好唔好揀. 特別佢只提倡母語教學, 但教既野又唔係多過人, 普通話要到k3先有, phonics更欠奉. 話就話有, 但永遠唔見有材料返黎比家長同小朋友跟. 奇又奇在學校又開班比你報phonics, 但價錢又唔平. 教phonics又唔係請net teacher, 而又係學校班老師, o甘點解學校唔提供埋課程, o係課堂時上,  而要家長另外比錢學校join course呢. 比我感覺係想賺家長錢羅. 仲有K3既課程應該貼近小學, 但默書造句抄手冊樣樣欠奉. 抄手冊又係要等學期完結叫你比錢join什麼全方位研習先至教,  試問以學校程度+ 如果家長錢唔多唔可以樣樣比小朋友補, 個小朋友點樣上小一呢?就算屋村幼稚園, 我都聽聞有造句週記寫, 數學都有文字題啦. 佢k3下學期先寫完50-100. 有d家長可能好鐘意都唔定, 因為學校冇考試, 只係堂上評估. 除左一d節期手工要家長幫手小朋友做之外, 真係好得閒下, 岩哂唔想跟可以懶懶閒既家長. 睇下你想要mud啦, 如果你係緊張小朋友將來上小一, 你就要考慮清楚. 好多我傾開既家長都對學校不滿, 都係同一個問題程度太低. 我小朋友都係靠我自己平時教, join courses + 比補充練習佢地做佢地先叫做麻麻地跟到而家間學校程度. 甘點解我唔一開始揀間有程度既學校比佢地呢?我唔同麻, 我冇得揀, 好既幼稚園唔收我對女, 你有得揀就一定要想清楚. 呻完.

Fact info of 荃灣浸信會幼稚園 for your reference:
1.母語教學, 老師多過人
2.普通話:k2先有 (net teacher)
3.phonics k1就話and no need 比錢join course
4.on top 請net teacher
5.K3有課程貼近小學, 但類似默書, 抄手冊. 到真實小學實習(but not all year)
6.學校冇考試, 只係堂上評估. too
7.程度normal within Tsuen Wan area
8.school's strengthern - LOVE, love to kids, to parents and even love to your whole family
9.小學派位: 以基督教小學有SO

Just好奇, Are u a 馬灣居民? if yes, u try to seek more comments. BUT if you're not馬灣居民...why will consider 馬灣啟思?

我其實住青衣,荃灣,青衣,馬灣嘅幼稚園都有報。馬灣啟思其實係我老公話好多人都話好所以考慮,聽完你地咁講我都未必會選擇啦!
咁想問吓有冇其他學校建議呢?

幼稚園淺D唔好咩,我覺得成績係其次,愉快同自理能力先最重要。

回復 Happy2049 的帖子

聽您咁講荃浸真係幾好喎!

回復 Happy2049 的帖子

我住荃灣,有兩個囡囡,一個10年8月出世,另一個11年10月出世,我打算今年幫佢地報 N1 同 K1 班,有咩學校建議呢?

簽名被屏蔽

回復 LUCUSMaMa 的帖子

打好中文基礎非常重要, 除非你plan左讀英文小學.
否則,中文在主流小學是非常重要的.
我看過很多孩子讀英文幼稚園, 小學時是非常不喜歡中文,
結果,僅在英文科成績好, 其餘的科(使用漢語教學),幾乎不及格
所以不管如何, 選擇哪幼稚園都好,如果你選擇主流小學(非英小), 中文基礎非常非常重要

我女女讀緊荃浸K2, 佢讀得好開心.. 所有老師校長都好好, 好有愛心.
但如果你想要程度好深的話, 一定唔係.
佢地係全面教學, 小朋友成長等等都會教. 大小肌肉訓練, 無壓力咁返學.

回覆:馬灣啟思幼稚園VS荃灣浸信會幼稚園?

兩間都係愉快學習, 咁兩間中我會揀馬灣啟思,環境好, 鳥語花香,設施新,地方大些,啟思小朋友好有禮貌

小朋友在此環境返學很開心

我之前聽左個選KG的講座、席間有家長問個講師對啓思的睇法、個講師話:其實啓思行緊一個自己的教學理念及方法、啓思的教學方法不是不好、奈何一路都收不到一班Smart的學生、因好多時同一個BB、如有兩個Offer、家長都會放棄啓思。      ≪只係複述、不喜勿插≫

Ma wan 唔好啦,主要老師無愛心、另外自己俾錢嗰d英文班,畫班都係自己老師教番,因為住ma wan又有2個先讀佢。
:oops:

我2個小朋友也是讀啟思的, 讓他們能夠享受開心快樂的學校生活,是我們當父母的最大滿足.

宜家要間幼稚園或者小學出名(口卑好)愈來愈容易,你只需要篇製課程對比人哋深D嘅,或者應該話課程係等於正常加一年嘅水平,咁你就係好學校(對某D家長嚟講)!再過多幾年,有D無腦人就想搵D教小二水平嘅K3!

我個仔今年就升K2(馬灣啟思),佢識好多深字,但係都係我成日睇記錄片一路睇一路教,齋死記無CONTEXT嘅學習係垃圾,學校真係無需要教呢D野!我同意上面一位講幼稚園係應該教D好PRACTICAL嘅野,唔係教D什麼CHIMPANZEE或者GORILLA呢D野。 佢今年三歲幾,佢坐車時已經識得同我講前面唔盡U-TURN(見到個牌),跟住去到海灘停車場一見到個樹陰位即時指住講,要泊袈車係果度好D! 我諗第日小一可能要INTERVIEW,佢比起D死讀書嘅小朋友有D優勢!

如果一個小朋友將來升小一用左好多時間都適應唔到,呢個係小朋友嘅資質問題,唔係幼稚園嘅問題! 好多家長唔知道咩叫拔苗助長! 小朋友點叻都唔應該係呢個階段去催谷,短期可能剃落係好似超前D,但係實際上只係假象!

仲有一個好緊要嘅問題,就係佢點叻(學習表現)都影響唔到電腦派位嘅機會,唔知D人係咁想迫死個三歲細路做某野,我唔相信你今日迫佢作文佢就將來會係沙士比亞!!

Shakespeare probably began his education at the age of six or seven at the Stratford grammar school!!
‹ 上一主題|下一主題