用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙VS真光
樓主: login_mc
go

蘇浙VS真光 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

真光小學係私校, 要交學費的, 所以至可以保証幼稚園部100%直升
中學就係津中, 要同出面爭(有小學直屬關係), 過往數字約75%上到中學, 不過近年有無縮班我又唔知
原帖由 babycute2009 於 11-10-27 01:30 AM 發表
請問真光小學同中學部是政府資助嗎?

醒目開學勳章 王國長老

真光都唔算傳統丫(教學上), 係規矩就古板D, 全部要短頭髮咁
真光其實係活動教學, 我個女就係讀左3年, 我覺得好好, 所以至決定小學唔直升真小, 而去左另一間活動教學既直資
真光係一間好平實好平實既學校, 運動會O係學校攪, 畢業典禮O係學校攪, 一個FOLDER用3年, 校風亦好簡單, 如果父母係要求好似而家D國際幼稚園果D HALLOWEEN PARTY, 遊學, PAJAMA PARTY, 名星TALK SHOW, GRAD DINNER延開百席等, 真光就肯定唔適合了
如果家長想要真光呢類學校, 又係女, 咁就FIT晒TIM啦! 100%直上仲可以大抽獎, 邊度搵!?

而蘇浙學術上會谷得恆D, 普通話環境當然都較理想, 如果父母打算小一考間"勁"D既學校, 蘇浙會幫到小朋友建立到一個較穩固既基礎
原帖由 elanelan 於 11-10-25 04:22 PM 發表
我女上年兩間真光,蘇浙都有考。堅道真光真係最難,但係最可以分到叻的小朋友出黎。最易係大坑真光。最後小女入咗大坑。佢真係一間好好好好的學校,雖然好傳統,連本手冊都仲係我三十年前讀幼稚園時的黑白樣,學校唔主張有dres ...

醒目開學勳章

SORRY
我唔係好明
點解好好好好又要轉去另一間?
by the way
你可以pm我講我知另一間活動教學直資係邊間嗎?
謝謝

醒目開學勳章

真係真係好公道
就算報左佢私小都可以大抽獎

醒目開學勳章 王國長老

因為我想佢繼續活動LOR
雖然真小CLAIM自己係活動, 但我相信我小朋友而家果間活動得更徹底, 真小既評估同考試, 都係用返傳統模式
我小朋友讀緊港大同學會(版主都做埋唔係秘密喇 )

原帖由 crystalpui 於 11-10-27 11:59 AM 發表
SORRY
我唔係好明
點解好好好好又要轉去另一間?
by the way
你可以pm我講我知另一間活動教學直資係邊間嗎?
謝謝

你要check 下先, 因為有d學校在私小留左位是不可以參加大抽獎架, 不過每間學校的處理方法都不同, 通常都會開家長會再同家長詳細解釋的

原帖由 crystalpui 於 11-10-27 12:00 發表
真係真係好公道
就算報左佢私小都可以大抽獎

回復 18# elanelan 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

真光可以抽架
原帖由 manman_mama 於 11-10-28 12:06 AM 發表
你要check 下先, 因為有d學校在私小留左位是不可以參加大抽獎架, 不過每間學校的處理方法都不同, 通常都會開家長會再同家長詳細解釋的

原帖由 manman_mama 於 11-10-28 00:06 發表

絕對同意 Charlotte Mum所講真光真係 , 真小係比大抽獎ga, 我囡都係讀真幼,大抽奬抽到第1志願所以冇讀真小。

咁真是一個好安排喎, 希望到我們個屆都唔轉啦

As I know 蘇浙 also is a private primary and also can participate the luncky draw, am I correct?

我剛收到大坑真光的面試信, 同蘇浙撞時間, 都係12月3號日. 我個是囡囡, 唔知見邊間好, 但又喜歡蘇浙的英普制.

My twins are studying in KCS now and I like the school very much, it is worth to study in this Kg.

回覆 2# littlestar08 的文章

I understand that the 12/3 interview for KCS is for local stream, which is 普英制 instead of 英普制, am I correct  ?

回覆 33# meimei223 的文章

Are they studying in N1G?

No, they are K1A already.

Yes, both KCS and True Light will allow you to participate in "lucky draw".
‹ 上一主題|下一主題