用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 4 間直資學校面試分享
樓主: eycyw
go

4 間直資學校面試分享 [複製鏈接]

回復 20# eycyw 的帖子

you are describing the same feeling..especially the "R路/S路/L路" at LHT...

congrat you get the offer from LHT,  my son on waitlist only

Littlefaith,

Thanks for the comment.  My daughter just accepted by Logos.  It is very efficient.  We got the call on 17/10 for interview on 19/10 right after the parents seminar.  We got the acceptance email on 21/10.

I really want to know more about the school but it is not much info on BK.  I realise that there is some dicussion forum in FB. Could you send me the link or any other info can be shared.

Frankly speaking, my daughter also logos coming year P.1 student, I choose logos becoz of its special learning, I dunno it is good or not, but I buy their education purposes

回覆 21# ahjoechan 的文章

多謝你,希望你都會有好消息。可否分享一下的對 4 間直資的睇法呢?

"本來係我嘅頭號首選,但隨住負面新聞同校長離任,都另我擔心一間校舍擁有強大而有影响力嘅家長公會,會否對將來造成更多紛爭而另我卻步,加上 10 月 16 號再聽 2nd 家長會,但最終學校以 "5 月先有最終答案收唔收 " 感到失望,就好似你永遠都唔知自己是否比取錄,話無機會又唔係,話有又唔係,人地問我得唔得?我都唔識答。"~~有同感.
但有小小更正, 1ND INT後表現OK會有2ND INT(由10 月中開始), OK的話3-5日後會有OFFER; 如家長仍有興趣, 5月仍可叩門. 學校似乎作風是不會直接出REJECT LETTER.

除了LHT 我識得少些家長外, 都識好多真道, 播道, 優才家長,    其實間間學校都會有勁的家長, 例如真道家教會的家長都很能令人覺得能幹同投入的,  播道家長就很讚成愛心教育, 不太緊成績, 同學校理念很配合.    只不過GT 有家長研討會呢個 session, 睇到其它家長的present, 但好老實說, 最終佢地會不會 開學時仍是GT 家長, 都不一定, 因好多人都在等其它校的消息.  

原帖由 eycyw 於 11-10-24 00:31 發表
HaYi
嘩,咁勁?咁優才真係人強馬狀。

有同感, 本來真道同優才都會在我的名單頭幾位, 但認識幾位今年的考生家長, 已放棄了 Logos second in.

原因主要是聽了很多真道家長說真道在FS1 已對學術要求開始谷左好多 (相比2-3年前他們第一名子女入讀時), 覺得它亦很需要改變當初輕鬆FS 階段的理念.    再加上舊校長突然走, 多位現任家長都看成一個打擊, 所以想入的都會擔心接任的方針會否跟回創校校長的,    相反家教會強大, 我自己覺得反而是一件好事, 家長的參與是真正認同學校的方針, 尤其以真道此些成長中, 又破格的學校, 家長的信心及支持很重要.   相信家教亦會是以大局為重, 不會同新管理層唱反調的. 只是會否如以前一般支持, 就不得而知了.   

原帖由 smiletigger 於 11-10-24 22:17 發表
"本來係我嘅頭號首選,但隨住負面新聞同校長離任,都另我擔心一間校舍擁有強大而有影响力嘅家長公會,會否對將來造成更多紛爭而另我卻步,加上 10 月 16 號再聽 2nd 家長會,但最終學校以 "5 月先有最終答案收唔收 " 感到失望, ...

又係純粹分享 (因為呢兩日放大假), 個人, 但很坦誠的 share 個人甚或主觀的看法.  只評簡介會同埋申請處理手法.

首先 declare, 我個仔都 int 晒 4 間將軍澳直資, 只有一個 offer, 兩間等緊.

Logos 係最早既簡介會, 亦係我覺得 so far 做得最靚既一個 presentation.  原先係我既首選, 但一直有 key man risk 既憂慮.  唔講佢做野有無問題, 接近退休年齡係一個事實.  好處係係大家做決定之前發生左, 好過之後先煩.  佢對學校有幾"靈魂", 其實就算16號果日仲強烈感受到, 好考驗現位師生同家長既凝聚力.

GT 係我 personally 最唔鍾意既簡介會, 講者既表情幾冷漠, 除左講資優概念, 感受唔到教學熱誠, 總之主觀感覺唔好. 之後佢放左我落 waiting list, 又要作多篇文至俾我"六月見" (重係之前果份 questionnaire 已經講完又講), 原來重將人分幾批又要 attend 講座呀支呀 jor, 論成績同口碑佢都唔係一線, 我唔係好 buy 呢 d 要求, 放棄唔 wait.

EC 主張愛心教育目標清晰, 感覺校長係一個好人 (呢樣真係好緊要), 雖然個簡介會都係無其他 substance.  小朋友 int 果日, 老師好照顧小朋友感受, 呢樣抵讚.  但係 int 家長果 part, d interviewers 完全無我地資料係手 (連名都無), 果兩三個 standard questions 其實無幾多個答法, 很 generic 又唔直接 touch on 我地點培育小朋友, 佢有咩特質 etc.  唉, 我覺得自己搶住係個幾分鐘吹水, 唔知佢 assess 左 d 咩喇.

LHT 比較津校 feel, 的確好多時髦 d 既家長似乎都無黎簡介會, 相信同個校舍真係最大關係.  另外就係家長鍾意活動教學, 怕谷小朋友.  老實講, 要唔辛苦又學到好多野, 我讀左廿幾年書到再做左十幾年野, 都唔敢盡信...正所謂...no pain no gain.  只不過想要求更高, 就係小朋友唔係書呆子, 有領袖才能, 語言能力.  在相對傳統既環境, 家長可能要跟多 d 呢 d 方面.

呢排真係煩呢 d 野, 成日失眠, 日頭又心不在馬!  真係希望 d results 快快趣趣, 同埋 d 同仁唔好 hold 住太多唔會用既位啦.

Good luck to all!

回復 27# HaYi 的帖子

其實感覺係好個人.  但我自己認為Logos 讀十一年, 對比出面 十二年, 的確有D唔着數, 最起碼少了一些操練時間, 除非真的不打算在香港讀書.....

回覆 28# eugenebb 的文章

我對你所有學校嘅評價都好認同,特別係播道。簡介會同 Interview 氣氛有 D 唔吻合。而優才我就覺得填Application form 時已感受到學校嘅取向,雖然比到 1st priority waiting 我,但我都有不能高攀唔到的感覺。
至於陸慶濤,我好開心成為正取生,因為係繼播道後最想入的。我明白校舍係佢比較輸蝕嘅地方,但我想學校嘅優勢係內涵,而不是外在。
請問你收到邊間學校嘅 offer 呢?

係 LHT, 今朝註冊左 lu.  我同你既諗法都有 d 似  : )

原帖由 eycyw 於 11-10-25 12:51 發表
我對你所有學校嘅評價都好認同,特別係播道。簡介會同 Interview 氣氛有 D 唔吻合。而優才我就覺得填Application form 時已感受到學校嘅取向,雖然比到 1st priority waiting 我,但我都有不能高攀唔到的感覺。
至於陸慶濤 ...

老實講, 我四間中只報咗2間, 真道同播道, LHT同GT都好早無考慮.
感覺同意ENGENEBB, LHT有升格的津校FEEL, GT初小在旺角, 強調優才, 感覺冷漠
~不喜勿插~
‹ 上一主題|下一主題