用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無家長學緊Flute?
go

有無家長學緊Flute? [複製鏈接]

幾十歲人先黎想學樣樂器

以前曾經學過鋼琴, 小提琴, 學左幾年停左, 本人天生手指甲長過肉, 指甲長令自己不能再繼續 (姿勢也不對)

有無邊樣西樂, 係指甲長都學得? 最好係唔好咁難學, 3-5年有滿足感個D就好啦, 唔知Flute可唔可以?
   2    0    0    0

我本身學piano,2000年開始學flute,不過我氣管好差,成日都咳就要停幾星期上唔到堂,跟住08年生bb又停,今年先考g.8,岩岩今日收到result拎到127分,好開心~!我d指甲都唔短,手指肉又林,剪到冇晒白色邊都成日指甲撞琴鍵,但我都係咁學琴同flute,相信你都得,加油~!

may i know where you are learning now? i want to learn also.

Many thanks!

我買了flute及書
明天將是第一堂

睇左本 A New Tune a Day for Flute
係咪學flute一共有40多款唔同襟法?

佢地之間有無咩logic?
定係要死記位置?

木童笛都會逐個逐個隆襟上去
flute又好似唔係咁

第一年通常會學幾多個音呢?

首先係我個女先學,後來為左倍佢一齊練,自己都學埋,應該話,呀女上課時我有旁聽,女女練什麼我又練什麼,老師都冇特別加我學費, 後來我要獨立學,才另加學費,因我落後個女太多了

我也是長指甲,也有哮喘,但吹笛冇問題喎,哮喘也幾年冇發作,女女考左八級,我考左五級,都有merit呀

我當年都係用A tune a day,橙色果本係咪? 我同呀女都係一年之內吹完,你所說的襟法,是否指指法? 我記得學完本a tune a day, 好似可吹到高音D, 之後老師再教多幾個音,至高音G, 老師話已可應付三級試的音域咁話,不過我冇考三級,直上了五級,等我剛考完的五級樂理試出左結果後,先考慮再考唔考上去

臨老學吹打唔係問題喎,(sorry, 唔係話你老), 只要有恒心,保持興趣就得啦,我這個年紀,竟學會這些,感覺勁等別,真係每個女人都要一人一大學先得, 祝你成功
天惠媽

我就冇學a tune a day呢本,係學一本藍色的....因為我本身識piano,睇譜冇問題,所以我自己好快學識晒按d音(本書有圖自學),所以去得都好快下

今日上左第一堂, 有點氣餒

前半堂, 基本上係教點吹響支笛, 咀型及點集中一點吹氣

時得, 時唔得, 有時音色清晰有時又漏風, 好似靠撞彩

老師說, 喂, 你次次個咀對既位置都唔一樣, 你要記住佢先得家嘛

比佢話多幾次, 我就話, 咁我都要D時間試啱個位嘛

另, 點揸支笛原來都唔容易, 2個支撐點好似我掌握得唔好, 有點吃力, 吹下吹下, 手指位走晒位, 老師又說, 你D手指咩晒啦

我回家的功課, 是吹B音, 吹4拍, 停4拍, 下次要次次對準, 唔可以再漏音

希望每日練1小時, 下次會改善

家下的最大問題係, 唔係次次對得準, 靠感覺, 有點不踏實, 都唔知自己啱唔啱

頭先在家練習, 吹得準既情況多過對住老師, 佢的態度也為我添加了壓力, 越是想對得準, 吹得清, 越係做唔到

真係臨老學D Da

原帖由 ho_yan2406 於 11-10-30 00:42 發表
我就冇學a tune a day呢本,係學一本藍色的....因為我本身識piano,睇譜冇問題,所以我自己好快學識晒按d音(本書有圖自學),所以去得都好快下

回覆 7# cheapbombom 的文章

有冇對住鏡吹呀?
我聽老師講,有d only學吹响都要用一個月,所以唔駛灰心架,俾心機呀~!

我第一堂就吹得響啦,老師都算有D方法

老師先教我吹筆筒,之後佢有個唔知乜鬼工具比我吹(當然先清潔好),模彷火車汽笛聲,然後才練吹笛頭,都唔太難,原來,仲有方法,單吹笛頭,就吹到成首瑪麗有隻小綿羊,我覺得好過癮

慢慢來吧,不用心急,初學風聲一定有的

天惠媽

想問學吹flute, 會唔會容易過學琴, 同埋時間係咪會快d可見成績嫁?  我都想學一手樂器, 屋企都有琴同埋flute, 因阿女之前學過. 但我怕冇耐性學琴.

原帖由 Cammy 於 11-11-9 15:48 發表
想問學吹flute, 會唔會容易過學琴, 同埋時間係咪會快d可見成績嫁?  我都想學一手樂器, 屋企都有琴同埋flute, 因阿女之前學過. 但我怕冇耐性學琴.

Cammy

我諗對大人黎講,學長笛容易好多,鋼琴要兩手協調,D譜又一目幾行咁,我試過,怕怕,可能我蠢,或者老

我學笛好快上手呀,我冇個女進步咁快,但起碼,有成功感lor
天惠媽

原帖由 Cammy 於 11-11-9 15:48 發表

可能我自細學琴,我覺得琴易d,至少唔會走音(除非你部琴走音la)但係flute有d音係一樣按法,要靠你氣力去吹高音定低音,control 大細聲,有d音又特別難吹得響,不過睇譜方面確係易d,因為得高音譜號~

Thank you for all your replies.

回復 3# ada1812 的帖子

Hi, ada1812,

可否pm妳的flute老師資料給我,我也想學,她/他有耐心教導嗎? 因為我沒有任何音樂底子的及年級大, 學習可能會比較慢d. 另可否告知上堂地點, 價錢等. 謝謝!

回復 clarachel 的帖子

HI,

7個月前我第一次學長笛, 因為老師欠耐性又惡死, 嚇怕左我所以我跟左佢2堂就quit左

事隔半年, 我報左工聯會既長笛初班, 諗住比次機會自己再試下得唔得,
因為笛都買了, 無理由不了了之

轉眼間我上左4堂啦, 學得好開心
第一堂吹B音, 我居然可以輕易吹到
之前跟私人老師(某樂團長笛首席), 確實係吹黎吹去都吹唔到,
可能已經有左少少陰影, 以為淨係要吹得響都好難

工聯會班上有8位同學, 咩年紀既都有,
第一堂在老師指導下, 已經人人都吹到,
之後老師教左A音, G音, C音同F音

有5個音在手, 上堂都可以玩好多歌仔,
有時全班一齊吹, 有時個別吹, 有時老師加入伴奏又一齊吹

學習既氣氛跟之前上私人班完全唔同
上堂很享受

想問下學緊長笛既媽媽, 你地認為學長笛既難處在那裡?
好讓我可以多加準備

現在吹完有少少頭暈, 可能運氣運得唔好,
如何改善?

kwantheory 發表於 12-5-27 12:25
回復 cheapbombom 的帖子

Cheapbombom,你好勁呀!0甘有決心,我細個果陣學長笛,40幾歲先去學鋼琴,覺得彈 ...
Kwantheory,

你好勁啊, 希望我都可以好似你咁有恆心!

轉眼間, 初班學了一半, 自己覺得好有滿足感, 現在開始學連音, 唔夠氣吹,
不過會勤力練習, 希望可以改善

上星期吹C, 支笛仍未拿得穩,
E家問題已克服

會加油努力!

cheapbombom 發表於 12-6-3 10:08
Kwantheory,

你好勁啊, 希望我都可以好似你咁有恆心!
轉眼學左2個月, 上一堂教吹E &F, 高音同低音都要吹,
好似靠撞彩, 要好好練習掌握一下先得

另, 想找私人教師, 有無referral?

回復 cheapbombom 的帖子

練左好耐高音E同F都吹得唔好

報到! 我3 年前開始學長笛, 不過不是和仔女一齊學, 我的一對仔女都有學樂器, 但女就學小提琴和鋼琴, 仔就學鋼琴和唱歌.

我自己中學時代有學過鋼琴和小提琴, 所以看譜和數拍子方面問題不大, 我覺得最難都是呼吸運氣, 還有生了兩個小孩之後, 記憶力衰退, 偶爾就忘了指法. 再加上沒太多時間練, 所以學得不太快. 不過我盡量keep 住一個星期上一堂, 因為我知道一偷懶不上堂就很快會放棄了學長笛.

但現在我總算吹到一些自己喜歡的老流行曲和一些古典音樂調子. 只是常常不夠氣吹, 有時高音又無力吹唔響.

但最緊要好玩!
‹ 上一主題|下一主題