用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日IN左黃大仙保良局金卿幼稚園...
go

今日IN左黃大仙保良局金卿幼稚園... [複製鏈接]

我見好多小朋友IN呀..排曬長隊咁..
我囡係細B...11月出世...
不過都好多野考喎...冇乜問家長野..
全程考我個囡...
不過28號前有RESULT...好緊張呀!!
有冇朋友今日又去左金卿IN架?討論下喇!^^
   0    0    0    0

they asked many question much more than I expected.  The Teacher said that the result will be announced on this Wed.

真係好多野考, 加上囝囝開始時有d玩野, 我覺得我地 in左好奈.應該 成20min.  不過Miss好有奈性, 無催迫個佢.

阿囝一坐底就玩人地個檯號. 又指住檯上圖畫叫 banana, banana.

開頭問名&邊個帶佢來, 阿囝唔答, 要引導佢一輪, 先答.

俾佢幾支柱穿唔同形狀同顏色. Miss示範於d膠片入去, 佢不單唔做, 仲拎哂出來, 自己比拼. 仲扔左幾粒落地.
Miss仲話原來你想玩配對呀. 之後Daddy再放一個落支柱示範, 甘佢先乖乖穿哂入去. 除左一個同形狀, 錯色外, 都OK.

再玩一個拼1個動物入凹位既拼圖. Miss示範傍邊一只, 囝囝放埋另一舍.

之後2個認圖, 水果 x4 & 交通工具 x4.    錯/唔肯講 1個

最後玩拼圖, 係5條同一型狀,同一顏色, 但太小不一既金魚. 我地覺得呢個好難下, 阿囝唔係好識分大小. Miss + 我地不停引導佢換位. 不過難得佢冇發脾氣, 轉下轉下拼哂.

平時無奈性,易炆憎既佢, 簡直己經係超水準.

不過in完就出門口, 我應付阿囝太忙, 完全沒時間看清楚間學校.

哩間幼稚園程度如何?

有何優秀之處?

我只知好多世襲生!

傳聞易些上錦泰小學,真定假?

金卿和聖母邊間好d ?

哩間幼稚園程度如何?

有何優秀之處?

我只知好多世襲生!

傳聞易些上錦泰小學,真定假?

金卿和聖母邊間好d ?

回復 2# haahaa09 的帖子

MISS話星期五前會收到信呀..如果星期五仲未收到信..可以打去問喎...

回復 3# 麥兜MaMa 的帖子

你囝幾多月出世架?我囡細B呀..11月出世..不過我都覺得佢已經係超水準...因為佢冇乜扭計吾肯答...同埋我囡仲未好識講野架...
不過真係好多野考,係不斷考我個囡....同一輪小朋友IN完曬..我囡都未IN完....
積木拼圖係全中...不過講野可能中得五成...佢都冇乜答過佢問題...眼耳口鼻係邊都全中...
交通工具答中TAXI同巴士....滑梯淨係答"SIR"...hahha..
生果就中左個橙..其他冇答過...(但其實佢識架..可能怕羞)...不過老師換過方式叫佢指出黎...佢又指得岩...
我都冇乜留意間學校...感覺上都可以既...

i would also want to know if 金卿or聖母 syllabus is more difficult.

我都有IN呢間呀
雖然每15MINS 入20個, 不過我覺得流程好SMOOTH

我IN既野同大家差唔多
老師話我個仔講中文咬字唔正
英文好D
BTW, 我覺得保良局男仔套校服好核突

回復 7# marie貓 的帖子

我地係中b 5月, 但有d語緩, fail左2次健康院. 近來番多d pg & 同佢係甘講野, 先好番dd

原帖由 connielung 於 11-10-25 10:47 發表
我都有IN呢間呀
雖然每15MINS 入20個, 不過我覺得流程好SMOOTH

我IN既野同大家差唔多
老師話我個仔講中文咬字唔正
英文好D
BTW, 我覺得保良局男仔套校服好核突mouth:" /> ...

我個仔全部答英文單字...我地話姐姐湊, 學英文學多d

回復 8# haahaa09 的帖子

我諗差吾多 有學券果d幼稚園都係吾好谷既

回覆 11# 麥兜MaMa 的文章

好緊張 吾知佢收吾收 不過我囡揀下午校 應該冇咁爭凹頭 希望佢收喇,我囡細b,難搵學校

原帖由 marie貓 於 11-10-25 20:29 發表
好緊張 吾知佢收吾收 不過我囡揀下午校 應該冇咁爭凹頭 希望佢收喇,我囡細b,難搵學校

你個女甘細己經好好呀. 老師應該會考慮埋幾個月後既發展.
我個仔乖乖玩, 肯答, 冇玩野扭計, 我地己經覺得超水準啦.

我地平時問佢叫咩名, 你估佢點答......."Tree" 分明玩野

回覆 14# 麥兜MaMa 的文章

你囝囝好搞笑 哈哈 我囡會答:baby
不過我諗會in埋聖母 因為吾想囡跨區讀幼稚園 想搵就腳d既學校

朋友既囝囝同日in TM 既 PLK KG, 答哂問題, 老師鍾意,以為會收.點知今日收信:waiting
佢係1月大B, 講野叻過我個仔. 不過佢交表要排1.5hr, 應該比呢度多好多人爭.

回復 16# 麥兜MaMa 的帖子

講真...呢D好講緣份...
不過我仲未收到信呀...你收到未?

收到學校am offer, 但想問問小朋友的素質. 因在屋村樓下, 小朋友會唔會比較(活躍)?

原帖由 haahaa09 於 11-10-28 10:56 發表
收到學校am offer, 但想問問小朋友的素質. 因在屋村樓下, 小朋友會唔會比較(活躍)?

你當初揀上午班時, 有無TICK 埋如果上午班無位, 要讀下午班 , 你是否願意架?

我有pm offer 不過覺得果度都幾細 有少少想搵d大間少少既幼稚園
有返d活動空間
例如:聖母 靈糧堂
不過細b有offer已經好好
‹ 上一主題|下一主題