用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LHT 小一入學申請结果信己經收到10月22日 ...
樓主: yuenkw
go

LHT 小一入學申請结果信己經收到10月22日 [複製鏈接]

Congulation to all those being accepted!

Me too, waiting list

原帖由 JANETHIM 於 11-10-23 13:18 發表
我囝囝唔係讀保良局, 只係收到備取生的通知呀!
[size=large]晞晞BB :hammer:

有冇人知, 可唔可以問到waiting list 排第幾呢?
如排前嘅一定有機會, 如排到好後, 冇望啦

原帖由 heiheikwok 於 11-10-24 15:26 發表
Me too, waiting list

我個朋友個女係後備生,一直擔心無機會收。今日下午(正取生都未註冊)帶個女去叩門,當時係一位書記見佢,見到佢呢個舉動後,果位書記一直叫佢唔好擔心,問小朋友個名之後就打咗個電話,然後講完電話後就同我朋友講唔使擔心,佢個女當日 in 時表現無問題,只係太多人抽唔到佢,以佢嘅 waiting list 算係前排,應該唔使太擔心。之後我朋友就開心番好多。各位後備家長如果好擔心又好想知道自己小朋友後備情形,不坊打去學校打聽一下吧

我今早去註冊了, 不是讀保良局幼稚園的.
但今早去註冊時很少人, 應該有很多人会放棄的. 仲有机会的

給註冊了陸慶濤家長的一些提示

給註冊了陸慶濤家長的一些提示:

就讀陸慶濤的小朋友唔趕時間, 不用讀少一年, 亦不用教快其他學校半個學期等. 我們循序漸進而行. 並會給予各家長有力的支持.

(一)
相信註冊了的家長都知道, 一月會有評估. 並約約1-2個月有結果. 到時家長可以知道閣下子女普通話及英語的能力.並得到學校簡單的建議. 學校亦會就閣下小朋友的手型等建議樂器給閣下小朋友學習, 並可在暑假報名學校的樂器暑期班. 但如果家長認為學校建議的樂器你唔喜歡, 是絶對可以自己選擇其他樂器的.

(二) 遲些學校有暑假小一適應班, 家長可以自由選擇參加. 為期約4天. 多在暑假前期. 如果想暑期去旅行的家長要留意日期了. 適應班會模擬上課, 抄手冊等. 使小朋友能快些適應小一生活.

(三) 家長教師會講座—協助子女應付考試
在開學後約九月尾,大家會收到通告有這講座. 個講座名好似好市繪咁! 但其實很有用, 我很推薦大家參加. 以下是通告部份內容:
為了讓家長能有效地協助子女溫習,令他們在考試中取得更理想的成績,本會特意邀請中、英、數、通識及科學科科主任向家長講解各科考試擬題原則及考核目標。

在講座中, 各科主任會講解各科考核目標. 家長從中可以知道學校的課程設計, 考核的重點, 對各位想了解學校的課程很有幫助.

希望以上資料幫到大家.
‹ 上一主題|下一主題