用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 獲救恩錄取,本身是SSGK學生,點選擇?家住南區. ...
go

獲救恩錄取,本身是SSGK學生,點選擇?家住南區. [複製鏈接]

本身是SSGK學生,自行15分無希望,統一派位跨區.好徬徨!!,參加統一派位等于放棄救恩,不參加統一派位直接叩門SSGP可以嗎?
   0    0    0    0

呢個問題根本就唔應該o係升小一時諗o架啦...
救恩係私小如果唔比參加統一派位的話咁你就要衡量下值唔值得啦!
你有冇打聽過SSGK校長o既口風呀, 校長同老師o既評價好重要, 又可唔可以直接問校長若大抽獎唔中叩門機會又大唔大? 誠意係好緊要的...

多謝Spmok1999的回復,很精闢.請問如果兩閒都可以入到,從你的角度看,選哪一閒好?校風,學生品德,發展哪一閒優勝?謝謝!

救恩係私小, 政府理唔到, 可以繼續抽獎~ 係直資有offer先要放棄政府派位~

原帖由 hialice 於 11-10-21 19:59 發表
救恩係私小, 政府理唔到, 可以繼續抽獎~ 係直資有offer先要放棄政府派位~

係可以大抽獎, 但正取可能會變成後補....

聖士提反女子有直屬中學, 小學直上中學機會很大, 中西區傳統 BAND 1 名女校, 校園新地方都算大, 如果收, 我都唔會比$$$$讀私小, 好多人想入都入唔到...

至於救恩私小要比學費, 只有聯繫中學匯基書院在東九龍, 但有些人則喜愛救恩的教育理念同埋係男女校, 始終兩者都有佢o既特點....
如果係我個我會揀聖士提反女子....

多謝你呀,Spmok1999.你講的很精簡但全是重點,謝謝!!!

原帖由 angelinaballet 於 11-10-21 21:55 發表
多謝你呀,Spmok1999.你講的很精簡但全是重點,謝謝!!!

如果你得15分都入到幼稚園部, 我相信若果大抽獎都唔中的話到叩門仍然係佔有一定的優勢....

你住南區有無考慮過田始?

多謝Lingchibaba建議.南區校網好尷尬:直資私校太top,有弘立,SPCC,victoria,SSCP,英基,全港人爭;官津就平平,少中學backup.田始,出名"谷",若只重成績,對小朋友發展未必好.11網則多選擇,各類學校比較均衡,將來升中也好.

原帖由 angelinaballet 於 11-10-22 07:07 發表
多謝Lingchibaba建議.南區校網好尷尬:直資私校太top,有弘立,SPCC,victoria,SSCP,英基,全港人爭;官津就平平,少中學backup.田始,出名"谷",若只重成績,對小朋友發展未必好.11網則多選擇,各類學校比較均衡,將來升中也好. ...

Pls check pm.

我聽聞去年 St. Stephen's Girls 的派位是非常好,除了約大半回到 SSGPS,其餘都是去了非常一線的學校,我聽過的有 DGS, SPCCPS, 赤柱 St. Stephen's, 弘立。而因此叩門成功的學生也是近年最多(好像有超過十個),所以我提議您不妨看高一線,值得搏叩門(即參加大抽獎,甲一填 SSGPS)。

我知道有人是 Register 了救恩也去參加大抽獎,結果抽不中第一志願,回去叩救恩,成功。當然這些是個別例子。

至於你想現在去“叩定門”,我還是勸您不要了。因為叩門位的數量本來就是非常的多變的。如果你現在要校長答您確定的答案,即是迫她答“救恩其實是非常非常好的學校,你放心讓囡囡去讀啦”。

祝今年 SSGK 的畢業生也像去年一樣順順利利派有心儀的學校。

多謝cowmoon,你的建議好衷懇!看來不好逼問學校,免得自討無趣兼無理!

回覆 10# LingChiBaBa 的文章

Thanks.Pls check pm.

識人舊年(今年小一)係幼稚園生,又係聖公會會友(得15分,因哥哥係直資男校讀),叩門小學都唔收,最慘係佢媽媽誤信流言,話叩門時小學會優先考慮派位派得差個d幼稚園生,幫佢大抽獎時選左間真係唔係幾好小學,雖然佢媽媽話幼稚園方面大力推介佢比小學,最後小學都唔收(但係收左好似11個幼稚園叩門),好彩有私校back up,唔係真係唔知點算好。

樓主,如果你大抽獎無選過小學,叩門成功機會應該會好細。

醒目開學勳章

原帖由 Lilo 於 11-10-24 11:22 發表
識人舊年(今年小一)係幼稚園生,又係聖公會會友(得15分,因哥哥係直資男校讀),叩門小學都唔收,最慘係佢媽媽誤信流言,話叩門時小學會優先考慮派位派得差個d幼稚園生,幫佢大抽獎時選左間真係唔係幾好小學,雖然佢媽媽話幼稚園方 ...

你意思係佢大抽獎時,第一志願專登揀一間唔係幾好嘅小學?咁最後小朋友讀邊間呢?

回復 15# Lilo 的帖子

Lilo,

你意思係個住Net11嘅SSGK家長統一派位第一選擇唔係SSGPS,然後派完先返去叩門?

如果係咁,俾我係小學校長,有位多都唔收啦。

Lilo,

最後叩門成功的不止 11個呢,這個應是“第一round
”的數字,9月初還有人收到電話呢。所以叩門,真的不要放棄。

我聽聞學校是有提醒家長要在自行和統一派位都要以 SSGPS 為首志願,即使只有 10 分都要咁填。所以我估你的朋友應該不會不填 SSGPS 呱。

我真的見過有一些抽到非常好的津校 (e.g. 聖心,St. Peter's,Marymount) ,結果叩門不成功的例子,所以確實一向也有“抽得好難叩門,抽得唔好容易叩門”的流言。

其實還有好多其他關於叩門的流言,例如是看校內成績啦,有年幼的妹妹啦,有學樂器的根底啦。。。這些都是推敲,全部未經證實。

總之,盡力而為,不要給自己太大的壓力,結果都是看上天的安排。

根據佢媽媽講,佢第一意願係ssgps,但係第二志願已經係一間第一round15分都可以直入地區二線小學,佢話如果選聖心下午校就一定無機會叩得返小學,所以斧底抽薪選間較差小學放第二位,最後讀私小。

cowmoon,如果你係幼稚園家長,應該知我講緊邊個女仔,好多家長都好奇怪點解佢叩唔到返來,佢媽媽好努力做家長義工,小朋友成績唔錯,彈琴又得,連畢業禮都有份表演,幼稚園校長話已經盡力推薦,但都係咁。

LILO
我真的不知你是指哪一位,我知道每年都有類似例子。

這幾年可能是大趨勢,而且SSGK不是直升,也提高了大家的危機意識,即使有20分的,苦心經營的也大有人在,學琴朗誦畫畫游水,都是人人有份的「常規」。每年的畢業典禮,學生表演弦樂合奏,人數之多像隊弦樂隊! 學校表揚學生在校外得獎,規定只會提拿了冠軍的,個列表都是長到嚇C你!

所以叩門真的好dynamic,又要睇有幾多人抽中,又要睇有沒有人去了更心儀的,放返個位。又要睇同你一起叩門的是誰。唯一肯定的,是SSGPS 小一最多收108個學生。

入到SSGK,小朋友個個都叻,私小就算不是最心儀,考到也是好叻女!
‹ 上一主題|下一主題