用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 P.2-P.4家長~
樓主: superyen
go

P.2-P.4家長~ [複製鏈接]

我個日臨時公司有野做, 黎唔到,   可唔可以話俾我知大概講d咩, 有d 咩要注意呀.

回復 6# sour-lemon 的帖子

superyen,sour-lemon, 唔該晒.

sour-lemon, 可惜我個日無去到, 唔係可以同你傾下計.  我知miss cheung 有bb, 我個日有去運動會所以知道. 今年阿仔d成績真係退步咗好多. 數學,常識都比我預期差. 中文默書又係. 明明同佢温熟晒, 佢竟然錯d好淺既字  我就黎俾佢激死.

佢地調組都調得好頻密下. 不過我個仔依家同你個仔好friend喎,

你的 "EQ"比我高, 佢一派試卷我就認唔住要話佢幾句, 我都知唔係幾好, 應該鼓勵佢多D.

SORRY, superyen, 走咗黎你呢度講我地2年班既野tim

superyen, 放鬆d 啦, 有時小朋友讀書都唔係我地家長可以話晒事, 都係要靠小朋友佢自己既.  

不過你一個3年班, 一個一年班又幾吃力既. 搞一個都唔掂啦, 仲要搞兩個. 過多兩年我都會好似你咁

係呢, 你地今年要考TSA喎, 咁會唔會特別多功課和考試架, 學校會唔會特別催谷學生?  幾時考呀?

又到評估週啦, 大家加油

今日睇到個新聞都幾唔開心, 一個10歲既小朋友因為考試成績唔好而...

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計.

我地2年級都係, 由放完年假到現在都好少功課, D老師唔知放假定病咗定係去開會, 總之輪流無返,

TungTungB, 係有一位固定的代課老師.

二年級轉英文班? 是不是原本英文班的掉番去普通班所以有位?

Thanks superyen. 多謝你提醒, 我真係唔知要帶舊手冊

上去學校個網睇番編班, 見到今年一年級平均每班都有24人喎, 1E仲有26個, 相比起我個仔個年, 今年多咗好多人讀.
‹ 上一主題|下一主題