用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 究竟幾多歲才適合做外斜視眼手術?
go

[視障] 究竟幾多歲才適合做外斜視眼手術? [複製鏈接]

我囡囡未夠3歲, 今年開始發覺佢唔夠瞓又或係精神唔集中時就會發現佢有外斜視現象, 我真係好唔開心, 網上見有D媽咪講越早做手術越好, 但又有D媽咪話最好等眼球發育穩定左才做手術先可以一TAKE過, 否則有可能要做2次/3次, 作為媽咪嘅, 又點忍心個女做甘多次手術, 始終係手術一定會有風險, 甘究竟係越早做好吖抑或大個D才做好?
   0    0    0    1

我只知最好8嵗前.

醒目開學勳章

我女女都係呢個情況..就快3YR
仲唔知做唔做好

唔知你囡囡睇過眼科專科醫生未?你可以先咨詢眼科醫生或者視光師(最好係理工大學畢業既),睇下到底係長期定係間歇性顯性斜視。當然愈快作出治療愈好啦,不過未必一定需要做手術,如果只係間歇性顯性斜視或者係過份隱性斜視,可能只需要進行視覺訓練就可以。

始終都係先問清楚專業人士到底情況實際係點先好

除了手術外,有想過斜視可以可透過視覺訓練加以改善嗎?

在孩子成長過程中,斜視一般都是由於雙眼未能協調而造成的,雙眼協調是指左右眼睛互相合作,同時瞄準物件,使大腦能將兩眼的影像融合,產生單一及有立體感的影像。如果雙眼協調出現問題,孩子雙眼未能同時對準目標,便形成斜視眼了。

斜視手術可以矯正外觀,但並沒有幫忙解決雙眼協調的問題,因此,即使雙眼放回正確位置,孩子仍然未能同時使用雙眼。

斜視訓練是透過一些練習,敎導孩子正確地協調及運用雙眼,一般來說,只需持續地進行視覺訓練,3-4個月可以見到明顯的改善。

我囡囡四歲時做左, 要視乎小朋友友斜視的程度啊!

回覆:an~gel 的帖子

我大仔二三歲時我就發現佢有斜視,四至六歲,一路都有睇眼科,做"豆雞"training 都無幫助,最後六歲去養和做咗手術,而加靚晒,上年連老公都做咗。

kc1016 發表於 12-3-14 00:16
我大仔二三歲時我就發現佢有斜視,四至六歲,一路都有睇眼科,做"豆雞"training 都無幫助,最後六歲去養 ...

我係大人﹐唔知仲有無得做呢?
手術費大概幾多?

回覆:neko138 的帖子

我老公見個仔做得好,佢都做咗,在養和做大人要三萬幾四萬,全身麻醉,如你雖要醫生資料可pm我。

醒目開學勳章

mimibooo 發表於 12-1-13 19:41
我女女都係呢個情況..就快3YR
仲唔知做唔做好
3歲太細啦, 醫生肯定5比做, 太早做第日有機會又有問題

醒目開學勳章

neko138 發表於 12-3-21 16:12
我係大人﹐唔知仲有無得做呢?
手術費大概幾多?
人過左8-9歲做對實際無幫助,純粹外觀問題改善

醒目開學勳章

係啦..佢都係話外觀
仲考慮

回覆:kc1016 的帖子

我想問下, 你地做手術claim唔claim到保險? 我女將會做, 但我請醫生寫個手術學名比我問保險公司, 但竟然話呢個唔包, 因為係先天架喎! 但我女真係又2歲先有間歇性斜視出現咋喎?!

silvia_ng 的帖子

我囡上年做了斜視手術,claim 到錢,當初問agent 取表格時她也說claim 不到錢。而家可以說都claim 到十足。

sumyee 發表於 12-7-19 07:37
我囡上年做了斜視手術,claim 到錢,當初問agent 取表格時她也說claim 不到錢。而家可以說都claim 到十足。:e ...
而家好煩, 不過個醫生好好人, 未做手術都幫我寫定張form, 另外又加封信比我交比保險公司, 寫明間歇性斜視唔係先生既。希望claim足啦...
係呢, 你做呢個手術做左幾多錢呀?

silvia_ng 的帖子

31xxx

sumyee 發表於 12-7-19 20:23
31xxx
THANKS! 咁請問你小朋友用左幾耐時間康復呀? 同埋呢 , 醫生話做完手術後一至兩星期睇野會有複影, 你小朋友有冇呀? 之後幾耐先冇事呢?

silvia_ng 發表於 12-7-20 13:33
THANKS! 咁請問你小朋友用左幾耐時間康復呀? 同埋呢 , 醫生話做完手術後一至兩星期睇野會有複影, 你小朋友 ...
麻醉藥過後會有些痛,有2至3天不舒服,紅眼睛要等2-3星期才全白, 至於你說的複影, 我小朋友沒有什麼反應,

silvia_ng  Thank you!  發表於 12-7-23 11:11
‹ 上一主題|下一主題