用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名小會否喜歡收靚仔、靚女呢?
樓主: c1234
go

名小會否喜歡收靚仔、靚女呢? [複製鏈接]

interview時,見好多父母都為子女打扮得大方、得體,有些更頗高貴!當然,亦有些是平民D (如本人,在花園街買的貨色) 。無論如何,開這topic都是想為大家加油!可憐天下父母心!

其實小朋友好少會唔靚.小朋友外表的重點是適合同尊重個場合.

其實"名小會否喜歡收靚仔、靚女呢?" 這個題目根本係人性既基本選擇條件行為.  當然啦, 靚與唔靚(唔靚都唔係*靚*既相對, 唔靚都唔等如醜)係一個主觀既描述形容詞.  如果妳問靚與醜, 我相信在沒有任何其他因數下, 9成9 既人都會選擇靚.

但係interview係一個有過程既及時間既行為選擇事件.  靚與醜只會係頭5-10分鐘(及未有其他事項發生下)才有主觀性影響.  意思好似妳約一個男士相睇(對方成個劉德華咁樣), 係大家未開聲時及未開始了解對方時, 大家一定以貌取人先, 但若果對方一開口, 又口臭, 又冇禮貌, 又粗口, 等等. 我估就算佢係劉德華咁樣, 妳都會掉頭走啦.  

所以現在小學interview要討論既係, 究竟學校有冇比足夠時間去了解每一個小朋友既性格及才能, 而令到老師唔會比以貌取人這個先天性人為選擇行為去影響收生結果呢?  老師都係人, 而且可能好多小學老師都未必好有社會經驗.

不過其實, 靚與醜/有能力與冇能力都唔係最大關鍵.  (有關係才是最實際).

簽名被屏蔽

回覆 2# abioole 的文章

妳說得對!在咁短時間內,又咁多人,都唔知D老師點選?若果未必好有社會經驗, 就重惡搞!

回覆 2# Karlie 的文章

好明白妳的心情!

若果未必好有社會經驗, 就重惡搞 agree!

原帖由 c1234 於 11-10-21 18:08 發表
妳說得對!在咁短時間內,又咁多人,都唔知D老師點選?若果未必好有社會經驗, 就重惡搞!

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-21 18:22 發表
認同妳第二句,但第一句我就唔多贊成。
唔靚,但家長自以為仔女好靚的情況其實好普遍

我覺得是: 1.醒  2.乖  3.家庭支援  4.靚(或不考慮此項)

我有朋友在九龍塘名校教書,佢話佢哋揀仔女都揀外表成熟醒目精靈樣,呢類小朋友著數d.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-21 18:22 發表

但家長自以為仔女好靚的情況其實好普遍。

我都不停同自己講,係我主觀諗法,就算朋友話佢靚仔,都係佢地客氣
但係,到佢咁大個,响街嘅陌生人都仲會指指點點,有時仲問係仔定女,大讚佢靚時,搞到我都開始諗埋一面:阿仔好靚女!
恐龍家

回覆 8# c1234 的文章

老師每天接觸數以百計的學生, 和對學生的家庭背景的了解, 加上難搞的學生, 全校老師都會認得見識過, 見得多了, 就會有佢地自己一套直覺感觀,面見學生,同佢地傾吓, 就會比較佢地見識過的學生是否類同, 當然唔會百分百準. 不過有過千學生任佢揀, 都會揀佢地教開喜歡的類型.
‹ 上一主題|下一主題