用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思正校(律倫街)、馬鞍山康傑及綠茵, 如何選擇? ...
go

啟思正校(律倫街)、馬鞍山康傑及綠茵, 如何選擇? [複製鏈接]

啟思正校(律倫街)、馬鞍山康傑及綠茵

本人新手媽咪、女兒係大b、性格比較活潑坐唔定、語言能力不俗且喜歡音樂、請問以上三間幼稚園較適合比佢讀n1呢?請有經驗媽咪賜教!
   1    0    0    0

你好!
我女今年考k1...
都考左啟思正校...感覺好好...
我自己住馬鞍山...係馬鞍山教琴...
康傑d學生真係唔錯...d媽媽都大讚呢間學校
但綠茵d學生俾我覺得好似好多都唔識...
有家長讀完n就轉走
我女2間都無報...因為無學卷
唔想徙左個學卷

回覆 2# katrinawpy 的文章

Hi katrinawpy,

謝謝好回應啊!!
我自己去過馬鞍山康傑openday同親身去交報名表都令我印象良好!
本人住沙田, 所以kln or mos都方便~
我囡囡8/10in咗creative正校, 感覺好好, 學校安排好有系統老師有耐性;
而今個星期六&下星期六分別in綠茵同康傑,
雖然全未有結果, 都想各媽咪指點下比下意見囉
聽落康傑都真係唔錯吧!

你住那一區,我囝讀馬鞍山康傑,比我感覺係教師同所有教職員都很TAKE CARE小朋友...課程唔算淺,不過由於我唔係全馬鞍山,所以囝囝要坐校車,我覺得小朋友要坐差不多一小時的校車很辛苦,但當初我真的少了考慮這一點...不過康傑整體給我感覺很好....
錄茵我沒有IN過,但我同以上媽咪感覺一樣...聽到很多小朋友都是讀完N就轉校...
啟思正校果間我唔清楚,但我之前IN過帝堡城的分校,好像較以中文為主,所以我最終無揀,同埋我返過佢地既PLAYGROUP,我覺得一般,教師亦對小朋友不太照顧,我不知是不是因為PLAYGROUP關係,但這亦是我IN完,學校收了,但我沒揀的原因...我唔知正校同分校一唔一樣...
以上只是個人意見,不喜勿插

回覆 4# babykenny 的文章

Thanks, Babykenny!!
我住沙田一城果邊, 所以出KLN TONG/入馬鞍山都OK方便嘅~:loveliness:
我睇過康傑教科書好似K1下學期ENG已經學SENTENCE, 應該程度有返咁上下吧!

我本人唔要求特別深嘅程度, 只係想小朋友在愉快嘅氣氛下學習, 照咁理解, 康傑應該比較平衡嘛?!又開心又學到野!:)

各位家長, 你地好, 我都有幫呀女報康傑同綠茵, 兩間我都去睇過, 康傑真的令我感覺驚訝, 因為沒諗過咁細個小朋友已識好多中文字, 功課仲有重造句子TIM, 而佢地的OPENDAY亦好有系統, 我係門口睇到佢地剪綵, 之後我一入去, 就有個老師帶我行TOUR, 老師雖然有D機械式的講解, 但我認為已表現很好!如沒有她帶我行, 可能我只係好快咁行完就走, 佢地校舍都算大, 有三層 (計埋天台, 即OUTDOOR PLAYGROUND), 比起綠茵, 大好多! 而我去綠茵參觀時, 只時自己事先打去預約, 她們暫時未有OPENDAY, 但入到去覺得好細, 有D舊, 但係個校長就幾NICE, 不過佢好後生, 唔講唔知係校長!WAKAKA!應該細過我TIM!

而啟思我沒有報, 因為我住MOS, 人地話帝堡城啟思沒有正校咁多參觀, 沒有咁多表演/演出機會, 而課文程度又一般, 無咩功課, 上到小學好難跟得上, KLT啟思正校又不收細仔, 所以沒有報啟思。

另外我都幫呀囡報左合一堂同埋MOS BOXHILL, 而BOXHILL上OPENDAY, 我去到又是感覺好細!

同BABYKENNY一樣, 以上只是個人意見,不喜勿插

原帖由 陳雙兒 於 11-10-20 08:06 發表
各位家長, 你地好, 我都有幫呀女報康傑同綠茵, 兩間我都去睇過, 康傑真的令我感覺驚訝, 因為沒諗過咁細個小朋友已識好多中文字, 功課仲有重造句子TIM, 而佢地的OPENDAY亦好有系統, 我係門口睇到佢地剪綵, 之後我一入 ...

咁睇黎康傑真係唔錯!! 係呢, 陳雙兒, 妳女女收到通知幾時去INTERVIEW未呀?

我呀囡暫時只收到york interview, 其他全部未有 =.=

原帖由 Gelaton 於 11-10-20 16:46 發表

咁睇黎康傑真係唔錯!! 係呢, 陳雙兒, 妳女女收到通知幾時去INTERVIEW未呀?
‹ 上一主題|下一主題