用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 無交留位費
go

無交留位費 [複製鏈接]

太突然無心理準備收話收咗,其實未有太多時間考慮
地點問題,學費問題,由幔慢長路不太了解這間學校而擔心,如果放棄咗,再叩門可以嗎
   0    0    0    0

可以打返學校一試, 但講真誠意度會大減.  寫信給校長解釋一下.

學費多少.
直資或是私立......

原帖由 yiptszman10 於 11-10-21 12:50 發表
學費多少.
直資或是私立......

直資.  每年學費30,000, 分十期繳交.

原帖由 Pkceddie 於 11-10-20 01:29 發表
太突然無心理準備收話收咗,其實未有太多時間考慮
地點問題,學費問題,由幔慢長路不太了解這間學校而擔心,如果放棄咗,再叩門可以嗎

其實福小都唔錯的,但地點及$問題,放棄41抽奘男孩子

你提起我才記起,2nd  int 時校長問公務員舉手,真的很多人,後來我專程去福中看環境那裡好似有個公務員宿社的

我成功入番福少啦,即刻開心番我應該無選錯的

本來住TKO的無拉拉走咗41網而家又入番嚟,不過聽人講幾谷吓

我都是41網,有幾多人會是幸運兒呢?老實説,對大抽獎沒有信心,不想用抽的形式決定兒女命運,有能力便自己選好了,亦好彩呀女int 到福小,她是盡全力的

我相信你地無選錯。一年前,我也跟你們一樣,一年後的今天,我可以好大聲咁講我無選擇錯,而且我每天也為我的正確選擇而感恩。

福中是一間band 1的中學,大家也會知福附也是走傳統路線的。或許,因為一條龍12年教育的關係,我們的小一可以比出面沒中學的較輕鬆一點......緊記,只是較輕鬆一點,人家要谷成績上入band one中的可能10樣功課,我們也有5樣;人家已經中期考試,我們也有小測....雖然我覺得在教學上都幾生動,但這肯定不是間活動教學(vs CKY)的學校....

不過,我跟不少插班入福附的家長傾談過,他們都說福附比出面輕鬆,小朋友讀得開心。

咁就啱我啦,初頭放棄攪到15/16咁而家的我這一年裏可以放鬆吓,幼稚園要去考小學又要考,唔想中學又嚟過,我朋友個女讀宣小不知讀得幾咁辛苦考試測驗好似打仗咁,親子関係又少咗佢話時常駡個小朋友,人生真是這樣麼,而普通出名政府學校好似越多功課就越好咁,又同勁私小爭41綱你吔咁唔咁博呀。我唔想步佢後塵一條龍啱我多D

Hi Pkceddie

Please check PM.

water111

原帖由 Pkceddie 於 29-10-2011 01:00 AM 發表
我成功入番福少啦,即刻開心番我應該無選錯的

真係好同意Pkceddie果句[人生真是這樣麼?] d小朋友細細個就好似軍訓咁, 朝朝6點幾起身,7點上校巴, 5點+番到屋企, 做功課溫習, 食飯訓教.......

相比我地既童年, 我真係好慶幸自己生於那些年, 雖然住在細小的公屋, 但每天都可以自由地在球場卉馳, 幾十年後仍然回味

今天的小朋友, 幾十年後又有什麼回味呢?

其實小學要返全曰都幾慘,不過而家父母好多在職所以讀全曰都冇辦法,所以現在小朋們都幾老積吓,希望學校不要畀太多功課等我哋親子多D就好啦

原帖由 kakadaddy 於 11-11-4 10:04 發表
真係好同意Pkceddie果句[人生真是這樣麼?] d小朋友細細個就好似軍訓咁, 朝朝6點幾起身,7點上校巴, 5點+番到屋企, 做功課溫習, 食飯訓教.......

相比我地既童年, 我真係好慶幸自己生於那些年, 雖然住在細小的公屋,  ...

我好同意kakadaddy的說話, 我見我姪女就係你所講的time schedule, 佢讀津小, 每晚想休息下睇電視都無, 我亞嫂仲話而家唔競爭等幾時, 聽完呢句說話, 我覺得我姪女好可憐啊! by the way, 我個仔同你個女同班.

請求幫忙

請問如果入番福少, 我有同樣情況, 宜家會否too late ? 想請教如何入番福少? thank you very much !!!
‹ 上一主題|下一主題