用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真面試,唉!
樓主: 最緊要健康
go

崇真面試,唉! [複製鏈接]

嘩,競爭好劇烈呀!

我個女(0912)都係陪跑當攞經驗lu~~

無錯, 競爭係好激烈, 重有非常非常之多既現在K1 生打算收左就repeat 添. 真係要好平常心去面對.

我在前年都有一個不快的經歷,同大家分享一下, 前年的囡囡考試時剛剛是1yrs10個月, 在報名前, 我致電學校問他們的面試安排, 職員說, 只要你越早排隊越早, 面試的時間就會越早, 父母係學校的畢業生又會大機會啲, 係基督徒又會大機會啲。我仲晒三樣啦。於是那天我一早搭的士去排隊, 天都未光, 我排第三, 點知到面試的時間是最一班, 我一睇就知道佢係收大囝, 唔收細囝啦. 之後當然係唔到啦. ......其實仲有好多好多事情發生, 仲有時間問題, 個校長做講座,原全唔係講幼稚園, 校長講野又hill 張, 前年好多家長都有好多投訴, 而且我仲打電話去咗教育局投訴佢。 仲有佢哋啲職員話, 如果你父母唔識英文, 小朋友好難考國際班喎......仲有報名費每位$50。到最後有空位, 但係就唔考慮啲後備生, 又叫人再報名, 更係啦, 你哋報名又收$50 , 你哋有沒有計過, 佢只是收報名費係幾多錢呀!仲有你哋唔得佢收咗你哋的信封郵費呢????
我自己都係在這間幼稚園畢業, 我都覺得這間學校現在太差勁了, 所以上年我囡囡都沒有再考這間學校, 你哋細心想想這真的是否一間好學校了.......
這只是我一次的不快經驗, 同大家分享, 所以叫大家都不用太覺得可惜了
想起就一把火, 比個囡佢哋教........

下~佢只收大仔嗎?

崇真真是一間好奇怪的學校,一方面有一大班家長讚口不絕,但又有一方好負面咁講學校有幾差,就算吃不到的葡萄是酸的,家長都不需要太偏激,平心而論,可能是因為有家長講到間學校天花龍鳳,但看過真身後,又發現不是那回事,所以換來一班失望的家長...

其實好多學校都會收大仔,因為能力高好多,細仔如果早熟,表現突出又另計

原帖由 peggy8422 於 11-10-20 16:43 發表
我在前年都有一個不快的經歷,同大家分享一下, 前年的囡囡考試時剛剛是1yrs10個月, 在報名前, 我致電學校問他們的面試安排, 職員說, 只要你越早排隊越早, 面試的時間就會越早, 父母係學校的畢業生又會大機會啲, 係基 ...

聽到你之前的情況, 又真係會好唔開心, 過左咁耐, 希望你釋懷.

我女上年考TT, 面試前是不需要聽講座的, 反而係之前聽左,可能係你投訴完改善左個流程.  我又唔覺譚校長態度唔好, 我有同佢傾過偈, 反而覺得佢係一個幾和善既長者. 而報名費就間間都收, st.catherine 每年有超過6,000個申請, 咪重肥仔.

你話佢唔收細仔, 這個是錯的, 我女in 時亦只得1歲10個月, 佢面試所有要求都做到, 收左, 我覺得是睇面試表現 , 而不是睇年紀. 而佢班亦有不少是細仔細女, 十一月十二月都有, 但人數比例一定是大仔多, 始終大d表現會穩定d.

不過如果職員話家長唔識英文好難考國際班, 又話係基督徒/舊生/早交之類機會大d, 呢個答你既職員就有D問題了, 你既例子亦表明了這些不是收人的主因, 我相信好多報左既家長會好開心, 即是無內定啦, 哈哈.

我女讀左個幾兩個月, 我兩公婆係真心鐘意間學校. 你亦可說TT 有獨特的文化, 唔鐘意會好唔鐘意, 鐘意既鐘意到佢死. 我地K1有班家長好熟, FB 時時交流, 有D直頭寫: I Love TT / TT 是我家. 呵呵.

原帖由 悠揚 於 11-10-20 17:18 發表
我女讀左個幾兩個月, 我兩公婆係真心鐘意間學校. 你亦可說TT 有獨特的文化, 唔鐘意會好唔鐘意, 鐘意既鐘意到佢死. 我地K1有班家長好熟, FB 時時交流, 有D直頭寫: I Love TT / TT 是我家. 呵呵. ...

Hi,

May I know TT in face book have A/C?

how to add, I also want to add wor ^^

officially, TT has no FB, but has an alumni one:
https://www.facebook.com/#!/group.php?gid=5920822118&v=wall

you may check.

hi. 悠揚

我小朋友都係 TT 今年K1小朋友,可唔可以 add 埋我入 FB 群組呀!pls PM me. thank you.

原帖由  悠揚於 11-10-20 17:18 發表
我女讀左個幾兩個月, 我兩公婆係真心鐘意間學校. 你亦可說TT 有獨特的文化, 唔鐘意會好唔鐘意, 鐘意既鐘意到佢死. 我地K1有班家長好熟, FB 時時交流, 有D直頭寫: I Love TT / TT 是我家. 呵呵. ...

我不是TT家長,不過都覚得TT好好,因為親戚在讀。我感覺通常鬧學校的都不是在讀的家長,通常都係只憑interview arrangement or hearsay 就已經咬牙切齒話學校唔好。不過通常到了interview季節都係咁,總之老師經過整曰interview疲倦唔笑又被鬧冇愛心,幾千人去考以至要等耐小小,又話學校行政唔掂,唔收自己小朋友又話學校呃報名費,如果學校limit申請人數又會有人話唔公平。interview題目簡單又質疑人地收生準則,難d又話難為自己小朋友. 校友兄弟姊妹優先又話唔公平,冇優先又會有人話冇人情味,小朋友做哂指令學校唔收就係唔公平(但2000人考隨時有1000個小朋友都做到指令架bor)總之唔favour 自己就通通係學校的錯。

Agree with you.

原帖由 Syamky 於 11-10-20 19:11 發表
我不是TT家長,不過都覚得TT好好,因為親戚在讀。我感覺通常鬧學校的都不是在讀的家長,通常都係只憑interview arrangement or hearsay 就已經咬牙切齒話學校唔好。不過通常到了interview季節都係咁,總之老師經過整曰interv ...

縱使佢interview arrangement 未如理想,但我都唔覺得佢interview兒嬉~ 其實group interview 可以觀察到小朋友對老師既專注力同周圍事物既留意程度~

喺2nd round時,在場除了企中間做host既老師外,左右兩邊都各有一位老師睇住~ 我估整個interview會由3個老師既評分總和計算~ 感覺比1對1 interview客觀~ 再者,我覺得坊間咁多interview班,背Q&A既情況咁多,1對1反而未能完全發揮小朋友既表現~

其實得與失都唔係最緊要,小朋友盡力就已經好好了~ 試想想,佢地只不過係一個接近2歲~2歲多既小朋友,喺陌生人面前表現不足十分正常!我囡囡都唔係好肯講野,但我覺得佢已經好努力投入其中,喺我心目中已經有100分,大家平常心面對,共勉之!

係呀我都俾晞晞100分 雖然佢唔講野(因為仲係單/複字階段) 但係坐好 好留心老師講故事 唱歌
剛二歲的晞晞 雖然冇其他大仔噤叻 但巳經有進步
雖然應該冇機會 但係MAMA都好開心 因為晞晞進步了

崇真的老師笑容滿面呢 INTERVIEW過程冇壓力 GOOD!
INTERVIEW好開心 好以同晞晞返PG一樣 心情輕鬆

原帖由 purpurchi 於 11-10-21 01:27 發表
縱使佢interview arrangement 未如理想,但我都唔覺得佢interview兒嬉~ 其實group interview 可以觀察到小朋友對老師既專注力同周圍事物既留意程度~

喺2nd round時,在場除了企中間做host既老師外,左右兩邊都各有一位老師 ...

係1st round 時老師問我個囡係邊個湊, 我話我係全職媽媽. 跟住佢問我將來會唔會係度讀小學, 我完全冇諗過呢個問題, 所以我答可能會! 攪到我好多疑問? 係咪我答會, 佢就一定會收我個囡?  係咪佢地懷疑我地負擔唔到小學學費呢??  

到2nd round 時, 老師唱普通話歌, 我個囡完全冇反應, 因為我好少同佢講普通話, 可能佢唔知佢講咩.
之後老師一路講故事一路問問題, 好多家長都代答, 我最唔鍾意就係咁! 而我只係重覆老師個問題, 等佢自己答. 我地坐近門邊, 2個評分老師企喺另一邊, 唔知佢地睇唔睇到我地, 好彩講故事老師聽到我個囡答佢!

我大仔讀緊TT Main stream,細仔 In IK.
果日in 6:45. 我 6:20到..

等到 7:15左右 in. 我覺得都ok.佢地其實  organise 得算好好. 我地好容易就搵到小朋友嘅 Label同係邊個 Classroom interview... 而且在場staff都好熱心話你知你陣間聽叫 number 點點點....

我雖然有少少唔太認同佢地咁樣大海撈針 interview 係咩角度去收學生.但我地坐係小朋友背面.見唔到小朋友面部表情.其實從中嘅過程.可能阿 Sir and pth 老師及另一位老師已經observe 到好多嘢..

但想深一層.TT 由一至六都安排晒興趣班俾K1-K3小朋友. 小學部又有補習班, 唔係話停就停.我覺得佢地那天的工作人員笑容也很好.做了一整天工作.到晚上佢地都仲可以咁笑面.其實我地應該用欣賞角度去睇佢地架.

我細仔都Interview得好差.我估收嘅機會係50/50.哥哥讀緊有無Granted我真係唔知.有人話有有人話無.

我覺得有都好正常.無又無乜特別.佢地係私校嘛.佢今年話有出年話無都仲得.無教育局retrict的嘛.

anyway.咁多人 interview.好似哥哥那年 interview 民生.一條長長嘅龍係門口吹風等入去 in 咪又係咁..

in KV 咪又係排晒隊係門口 !
TT At least俾你地係入面玩.一班家長吹下水.唔係仲好咩 ?

唔係阿哥讀緊我先咁講.其實tt行致係幾亂.校車 Team亦好一般.但其他配套可以補足囉.一定有好有唔好的.

他們每個月只收你 320大元學費已可以有咁樣的水平.其實都很不錯了.....

原帖由 bbchoi 於 11-10-21 09:22 發表
係1st round 時老師問我個囡係邊個湊, 我話我係全職媽媽. 跟住佢問我將來會唔會係度讀小學, 我完全冇諗過呢個問題, 所以我答可能會! 攪到我好多疑問? 係咪我答會, 佢就一定會收我個囡?  係咪佢地懷疑我地負擔唔到小 ...

我囡囡都係19日interview, 知道旁晚時間in, 想讓她有足夠精神, 我替她請了假, 抖足精神, 食d飯先出發。

之前open day去參觀, 感覺地方不太新和不太大, 但interview當日, 感覺較之前好好多, 可能open day太多人了!

我覺得學校已盡力安排面試, 開放playgroup, 電腦室, 圖書館比大家參觀, 小朋友可以玩一陣, 熱下身, 真的很不錯!  

囡囡已盡了她的能力, 我也感到高興!  現在只有等待十四日內的結果, 大家繼續努力吧!

共勉之

‹ 上一主題|下一主題