用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真面試,唉!
樓主: 最緊要健康
go

崇真面試,唉! [複製鏈接]

我第1部份有問問題, 問家長問題, 及老師看看小朋友玩玩具, 第2部份係聽故事(我報英普班), 外籍老師一路講故事一路問問題, 有叫小朋友舉手答及要小朋友跟指示做, 所以係有考小朋友的, 我見老師從中俾分

我無入去陪仔仔in, 係我c6考完出來話我知

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我哋係6:45 interview, 7:35離開

首先只係問家長問題, 我組有7個小朋友, 初頭得一個老師, 問左四個家長後才有另外兩個老師入來問其餘家長, 老師根本沒時間看小朋友玩玩具! 問完就去第二個課室, 聽故事, 普通話老師問問題同唱歌, 之後外籍老師一路講故事一路問問題, 在旁一個老師從中俾分, 最後送玩具, 沒有問顏色就走得.....

我不覺得考得好兒嬉, 因為講故事裏面係有問題考小朋友, 同埋我覺得TT係想從講故事知道小朋友聽唔聽得明, 有無反應

我都唔覺得兒嬉, 要個小朋友係講故仔時間
,成group人面前答我個女就咁就唔出聲~~~haha
如果1 on 1 反而好好多

原帖由 ong84 於 11-10-20 01:03 發表
今日去完,我唸唔到??
只係用普通話問你叫咩名,之後到net老師講故事,其間叫小朋友起身,之後就走。冇問問題,冇唱歌?可能太多人?
我都想知學校以咩準則去收生?? ...

我仔仔in5:15pm, 同你情況一樣.  不過最好笑係普通話老師唱完歌個net老師都仲未到課室, 要小朋友等一陣.  之後仲搞笑, 普通話老師仲問d玩具係邊, 最後d學校嬸嬸就圍搵.

其實我都好有疑問, tt收生準則係咩? 真係有懷疑佢係電腦抽籤.不過我都好同情d老師, 因為見佢地個樣真係好"累", 連個net講故事都好似照書讀咁, 比我覺得好求其. 本來我真係好鍾意tt, 仲好想個仔可以入去讀, 不過經過面試之後, 如果佢收我個仔, 我都要考慮下讀唔讀. 因為之前考啟思幼稚園, 人地真係好考個小朋友.而tt就好求其.

我哋interview(英普班)果group全部都係daddy或mummy係校友  , 其他組別多校友嗎 ?

TT亦不是刻意考小朋友 , 只用PTH問小朋友姓名 , 坐我哋左右兩位媽咪須用英文翻譯比小朋友 , 而小朋友就答英文名; 我諗小朋友可能好少接觸PTH呱; 我阿女都只係睇吓PTH光碟 , 好彩她也肯講出自己PTH名字 ; 但在PTH兒歌部分 , 佢最叻的唱歌跳舞完全沒反應 , 唉 !! 我也好失望 , 但也沒法子 , 由佢冇得迫.....最後, 就以PTH說:謝謝....全程沒有多大发揮...

玩具環節 , 我交張letter比一位女士 , 我唔知佢係老師定係義工家長 , 佢着圍裙 , 我仲叫她做"小姐" , 諗返起自己真失礼 ; 她只着重問阿女喺明白英文方面有冇問題 , 我當傾閒計答佢兩歲前主要學英文 , 聽講ok , 佢就話"咁样好好喎" ; 我有些慚愧地再說我這大半年才全力吹曲廣東話 ;  但PTH我好少講 , 阿女只睇DVD學 , 可讀一些詞語 ; 老師說唔緊要, 最緊要係明白英文 , PTH反而通常唔係大問題 , 好快跟到.

總結來說 , 唔知老師點計分...點揀合適的學生...現在只有耐心等候結果 , 祝大家好運

醒目開學勳章

醒目開學勳章

其實佢似in N 多過K1,,我又係,另願單對單好過。。係有d兒嬉。。真係好主動在story time 會有幾人?唔知佢點收生。。

間間出名學校, 每年k1 interview都會有家長彈, 有家長話ok. 盡了能力, 平常心面對吧.

原帖由 viandes 於 11-10-19 23:54 發表
我舊年都同我個囝去過TT面試,感覺麻麻!一來面試時間係晩上,小朋友已經很累,仲要佢唱歌及答問題,少d精神、耐性都應付唔到!二來學校環境麻麻,去完之後,我同我老公已經知道TT唔係我地杯茶!!
...

Totally agree with mama Viandes's comment.

其實佢地晚上面試並唔係今年先係, 所以我覺得既然報得就要預咗呢個interview安排. 雖然我都覺得夜(我小朋友係7:30pm, 入課室已經係8pm), 小朋友差唔多訓教仲有D扭計. 不過既然我選擇咗去就唯有接受, 況且其他考生都係一樣.  我亦見有人無拿貼子, 即係no show, 所以完全係自由選擇.

我係in英普班. 首先入第一個班房家長同小朋友玩玩具, 老師就逐個埋黎問小朋友叫咩名, 然後問家長問題. 到完成全group(7人)就叫小朋友幫手收拾玩具, 然後一個跟一個去隔離課室聽故事.

國語老師先用國語跟小朋友打招呼, 然後講簡短故事, 播首歌比小朋友做動作. 之後到外藉老師用英文講故事, 一邊問小朋友問題, 最後派禮物.

其實由一入到第一個班房開始已經係比緊分, 同小朋友玩, 小朋友反應以至聽故事時對答, 守秩序,禮貌, 呢D都可以係用黎計分. 我見老師攞住張紙mark野. 至於點樣選人, 就真係唔知.

除咗interview時間, 我覺得整體都感覺良好. 當然小朋友發揮係無得控制啦, 所以祝之後interview小朋友好運.  努力!

如果接受唔到group interview, 有好多學校都唔洗in嘞. 平常心面對啦.

我個小朋友in5:15pm主流班,但喺玩具室個姐姐只係問我三個問題,見佢好忙咁睇吓仲有邊個家長未問,全程都冇留意小朋友點玩!

到聽故事時,老師主力望住前面幾個小朋友,好少會望側邊(我個小朋友坐最側),雖然我個小朋友都有反應,但可能冇中間嗰d咁開心,所以佢根本唔關心!

但我只係覺得d家長好嘈,一味係咁提佢地講,連答案都係咁提,我真係唔敢咁大聲,因為之前好多人既意見係唔好代小朋友答。講真,我唔知老師收生準則係點,但我覺得應該係俾小朋友發揮,如果佢地係因為咁識答而收,我就覺得好唔抵囉!

原帖由 himuimui 於 11-10-20 10:49 發表
我哋interview(英普班)果group全部都係daddy或mummy係校友  , 其他組別多校友嗎 ?
How do you know ??
After the lady had asked the last parent, she came over  me and told me that.....我就吹水般跟他說: "吓 ? 哦 ! 咁啱啫 !"
唔知係咪我之前答佢太casusal , 所以好nice跟我吹水, hah ...其他家長也好serious , 而我一直以為佢係義工家長 , 好失禮 :(

And what letter ?? I did have any letter on hand.
The letter notifying you for interview. The lady needed to mark the attendance at the list posed on the door.

英普班 only need to understand English ?? haha ...

I don't know why she told me such. I just believe that both Eng and PTH are important.
During the toy time, the lady just stayed around ... and I asked her about the language to be used at interview (she told me "both Eng & PTH") and asked her if parents were being tested or asked (she told me "no" but just testing the kids only).

BTW, when was or will be your interview ?

原帖由 最緊要健康 於 11-10-20 11:25 發表
有没有人回應我這個問題?我係咪吾係對老師要求過高?我重申不是想扁低崇真的老師只是将我見到的講出來

我個仔而家讀私校幼兒園, 都有普通話老師, 我連普通話老師是否發音準不準也不知, 但知道仔仔識聽少少普通話, 所以我覺得不要太高要求, 要知道TT是一間有學卷的幼稚園, 可以提供到英語及普通話環境真的很不錯, 其他私校的普通話老師是否咁地道, 發音咁準, 我地都唔會知, 不過可能你是老師, 所以會比我們更加留意到

我仔個group係外藉老師講故事前用英文問佢叫咩名.

我唔係TT校友.

其實唔同老師可能問D問題都唔同, 但我估都係圍繞一個兩歲多小朋友嘅認知黎問.

原帖由 charlotte2008 於 11-10-20 10:41 發表

TT亦不是刻意考小朋友 , 只用PTH問小朋友姓名 , 坐我哋左右兩位媽咪須用英文翻譯比小朋友 , 而小朋友就答英文名; 我諗小朋友可能好 ...

原帖由 悠揚 於 11-10-20 11:06 發表
間間出名學校, 每年k1 interview都會有家長彈, 有家長話ok. 盡了能力, 平常心面對吧.

同意...平常心啦!
如果真係唔鐘意, 收左都唔好俾留位費, 留俾真係想讀的小朋友....謝謝!
‹ 上一主題|下一主題