用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 樂基的英文有點怪
樓主: fatbmama
go

樂基的英文有點怪 [複製鏈接]

我都相信學校係有教有溫既,我冇問囡囡咁多野,但係我真係完全冇同佢溫書既,由N1開始,直到而家.佢考得啱返來,應該完全係佢響學校學到既囉.
http://era-central.blogspot.com/

sorry, I mean I am full time working mom.

好奇一問,你想佢地學咩 "基本"生字?

醒目開學勳章

我也從小兒口中得知, 在評估前一星期, 老師有同佢地做溫習的.  所以, 我覺得他們也不是全推曬比家長.  到事後派回來的題目也不見得有任何unseen 的東西.  上堂有聽書, 基本上都識.  不過, 如果 k3 的東西是多咁多野, 不如平時多點同小朋友溫吓, 咁到評估時大人細路都無咁大壓力囉.   其實, 在hkps 咁耐都估到佢地幾時做評估.  一年4次, 有數得計. 期期的assessment week 都差唔多.

借問聲, k3 份成績表係咪又要到下學期 6月家長日才會派呢 ?  實話, 如果是, 我覺得太遲, 要來叩門還可, 否則在 k3上學期要考直資/私立的, 咩都考完, 要比人睇的, 咩都睇完.  k3份野都未出. 我覺得 k2份成績表緊要d 喎.

回復 65# monkey05 的帖子

完整既成績表應該係到6月先有既,中間果次見家長,就會派番份portfolio囉,入面有評估既分紙,如果擔心既,就可以響果時影印晒成分,點都叫做有野睇下既.
http://era-central.blogspot.com/

請問N1有冇assessment架?
我已經一得閒就同佢練吓phonics. 足夠嗎?

原帖由 Era 於 11-12-16 16:10 發表
完整既成績表應該係到6月先有既,中間果次見家長,就會派番份portfolio囉,入面有評估既分紙,如果擔心既,就可以響果時影印晒成分,點都叫做有野睇下既.

份portfolio是否拿回家睇完要交回返學校?

係呀,份portfolio要keep響學校架,但係真係有需要果時,係可以叫班主任俾番你幾日既.
‹ 上一主題|下一主題