用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 樂基的英文有點怪
樓主: fatbmama
go

樂基的英文有點怪 [複製鏈接]

Quote "就算叫做指定都好,就好似你寫既咁啦,一次過幾款撈埋來寫,真係同任寫冇乜分別.最初果幾次就肯定係任寫既啦."

Hi Era! for your reference,

1st: 任寫
2nd: 我唔記得
3rd: s, t, p, n, m
4th: d, g, c
5th: k, -ck, r
6th: h, b, f, -ff
7th: l, -ll, -le, -ss

阿女話今次係 -ff, -ll, -le, -ss
你可以對吓,佢未必啱。

老師話唔限寫幾多版,多 D sounds 可以寫多 D 架。
第一本 phonics 書係溫番上年教過嘅 (上星期張 memo 講), 快 D run through 咗佢,再教新嘢,仲好啦!

多謝你既資料,呢本野就係因為佢好多時都任寫,所以我好少跟啦,由得佢寫乜都好啦.唔知我地係咪同班呢?

原帖由 A-Mum 於 11-11-10 19:08 發表
Quote "就算叫做指定都好,就好似你寫既咁啦,一次過幾款撈埋來寫,真係同任寫冇乜分別.最初果幾次就肯定係任寫既啦."

Hi Era! for your reference,

1st: 任寫
2nd: 我唔記得
3rd: s, t, p, n, m
4th: d, g, c
5th: k ...
http://era-central.blogspot.com/

Hi Era! pls check pm!

醒目開學勳章

回復 24# fatbmama 的帖子

即是你地 k3 未教 ch, sh, th, qu 咩 ?
我地 k2 都教左啦.

我對緊學校本 K3 resource book, 5/12 - 20/1 會教 segmenting and blending
ch, sh, th, ng, nk
阿女都無印象學過,即係應該溫完學新嘢喇!

By the way, 阿fatbmama, 我見你係隔離問緊 "怎樣可訓練講說話大聲 -
我小朋友每次朗誦或說話時都很細聲 , 怎樣可以訓練他大聲一點 , 可以上什麼班改善呢 ?"

其實讀 reading scheme 練埋唔得咩?

可能要學下發聲呀,即係例如唱歌果類,又或者要搵D朗誦班係會教發聲既,唔知係只教動作.
原帖由 fatbmama 於 11-11-24 09:38 發表
謝謝你回覆 ! 就是因為老師說他讀reading scheme很細聲 , 我之前已幫他報了十堂朗誦班 , 比賽都做埋了 , 但都沒有什麼改善 , 他全首詩都可以唸到 , 還可以記得所有動作 , 但就是聲音不夠 , 失去不少分數 , 朗誦老師 ...
http://era-central.blogspot.com/

又或者好似我個大仔,佢上過 D 口才班,都係無乜用。反而 build up 吓 D 自信心同整到佢 high high 地會好 D.

醒目開學勳章

回復 26# fatbmama 的帖子

我小朋友是今年的 k2. 本 playtime phonics 內是教了~ ch, sh, th, ng

莫非今年的 k2 教的內容唔同左?

Hi Fatbmama! build up 自信要時間,我地送咗阿哥入間多讚賞,比較活的小學,讀咗半年佢 D 正能量多咗,講嘢唸嘢都唔同咗。比較內斂嘅小朋友讀傳統學校可能會變隱形人。

Short term method 就係臨比賽狂讚佢,狂玩一輪等佢 high D, 都有幫助。有D 小朋友食幾粒朱古力會情緒高漲 D, 好似大人飲咗咖啡咁,呢招我地都用過!

Hi monkey05! 您阿仔有無話係教咗?定嗰版有無做花咗?
學校D課程係一年快過一年,不過嗰本 playtime phonics 又係跳吓跳吓教。

Hi Fatbmama! 沙田兩間直資都係咁架

原帖由 A-Mum 於 11-11-25 19:55 發表
Hi Fatbmama! 沙田兩間直資都係咁架

A-Mum,

你指培僑?

沙田有兩間直資:培僑、王錦輝
排名不分先後

醒目開學勳章

回復 34# A-Mum 的帖子

有呀, 呀仔話教左, classwork 都做埋.  

咁真係一年快過一年啦.  呢個時代的步伐實在太急促,  學校慢下來, 競爭力下降會比家長鬧架.

playtime phonics 本野教得好快,  又完一本, 這星期已派 book 5 回來.

醒目開學勳章

原帖由 fatbmama 於 11-11-25 15:35 發表
謝謝 A-Mum ! 介不介意說你大仔讀了那間小學 或者那一間小學是比較活動教學呢 . 好讓我也參考一下 .

Hi , Monkey05 , 真是不同的 , 我囝k2時是用letter&sound 1st edition , 只教了 aeiou+consonant, 即 ad, ap, e ...

fatbmama,

即是去年你地不是用 playtime 呢本野教 ?
但去年我地 k1 也是用 playtime 喎.  你地今年果本也轉用 playtime phonics 嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題