用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 真費解......
樓主: Capricorn2521
go

真費解...... [複製鏈接]

上午s下午普通一般主任都唔比,但某些中心係得既。其實社署無明文話唔得,但就嘈中心,所以一般s校都唔俾,只可試三個月。轉位其實只要學校support問題不太,入s難,出s一般都易。學校應會教你點做,都係send報告去評估中心,由醫務社工轉。不過都要預返一個月做手續之類,而大派位在3月,想下年入的要留意幾時去搞。但,留意一有位就要即走,即是萬一有時有位插,未完學期都要轉出去。所以有關轉位,試讀,都要問返s位主任最清楚

其實我想問0下有無小朋友
有眼神接觸,無固執行為,無刻板重覆性動作(例如開,關門,排列玩具)
容易接受環境轉變
無特別喜 ...
...............有, 我亞仔咁係人樣囉, 上述習慣我亞仔都無, 又喜歡同同學玩, 又喜歡學習, 仲會照顧細個小朋友,環境改變無問題,有眼神,有表情,識睇人面色, 但評估結果都係自閉.....耐何 [/quote]
原帖由 apple~y 於 11-10-20 15:37 發表

點止瘋人院呀
我都聽人講話係傻仔學校
入去讀不歸路,
我個仔都番緊s位,呢排都好busy多訓練做

有眼神接觸,無固執行為,無刻板重覆性動作(例如開,關門,排列玩具)
容易接受環境轉變
無特別喜 ...

眼見學校裡有些家長雖然把孩子送到s位,但並不太清楚自己孩子的能力,我想她們以為孩子送到s位就可以把問題一刀切。我同意有問題要樂觀面對,不要終日自怨自艾,但只看見自己孩子好的一面,而忽視他的問題視而不見,更把這些說成是好的。但當別人的孩子(其實係我的孩子)頑皮時,就說他很百厭。包容自己孩子的心不能用在別人孩子身上。老實說,我的孩子是百厭,喜歡捉弄別人,但起碼我的孩子跟人有亙動。而這個人的孩子是呆呆的,沒有反應的。他媽媽看成他很乖。在我眼中,這個孩子是未有模仿能力。再講,睇編組就知我小朋友能力比他好,我亦不介意孩子跟其他孩子亙動 (只要沒有攻擊性)。........                       

我比你更慘,有D家長人前讃我個女點叻點好,人後就周圍同人講如果我個女咁叻就唔使返S位啦,但係我響學校從來無同人講過我個女點叻,人地個小朋友點差法,最大可能係因為學校每次有新生入學,主任都中意用個女做人板.(希望你地唔會以為我在晒野,我一向都唔色講野)

原帖由 kelvin_hmlau 於 20/10/2011 15:51 發表
回覆 2# BeBe媽媽 的文章
不過最重要係自己唔好再歧視自己個A仔, 帶佢出多d街見多d 人啦!

我有成日經常帶我仔出去架! 我仔成日一唔LIKE(唔知乜事)就會瞓地,哭,發皮四.....我己習慣,亦唔會理人點諗/點講/或者叫我乜乜乜....(我唔彩佢地),只要唔太影響人,我就唔理其他人,自己有自己教仔囉....

原帖由 anan3388 於 20/10/2011 17:54 發表
上午s下午普通一般主任都唔比...不過都要預返一個月做手續之類,而大派位在3月,想下年入的要留意幾時去搞。但,留意一有位就要即走,即是萬一有時有位插,未完學期都要轉出去。所以有關轉位,試讀,都要問返s位主任最清楚 ...

乜退S出番主流或I位,如果一有位就要即走架咩?
我以為可以讀埋放暑假再番新學校?
如果3月大派位,4月就有消息,咁即係5月就要走....咁上下?
THANKS!

原帖由 apple~y 於 20/10/2011 15:37 發表
容易接受環境轉變
無特別喜 ...

我仔樣樣有D,所以答唔到你!
但我想請教你,SEARCH你上年話買感統刷!?我想問你邊度買架?我想買呀! THANKS!

Capricorn,我只"登"小朋友可憐,因他媽媽似乎不太接受現實,禁佢點幫孩子改善不好一面,好又能"讚"到何時,小朋友即使A仔,亦有普通人感受,只是孩子一天天長大,發現原來自己有很多方面不足,又沒能力HANDLE自己,媽媽又經常只顧"BBBABA",幫不上他,孩子會很無助,不是說我多事,我仔亦讀S位,我有遇到同類情況,我有次私下跟老師說了,當然說話很溫和,但只希望透過老師把口, 家長又易"落台",可以令個位家長正視下點先幫倒小朋友,不是一味"把他捧上皇帝寶座"便好啦,同埋唔好成日係個仔同人地仔面亢前大大聲比較,佢有次仲係巴士站同我講,咀妙妙話"我個仔講野好叻,不過唔岩傾先唔講之嗎,指住我仔話,你呀,4歲仲未講野,成舊"蕃薯禁,我即時同我仔講:BB,呢個EE認錯左,我地係人嗎,佢認錯我地係蕃薯,順便攪下笑,我仔先笑下無理佢講咩,唉,之後都怕左佢

回覆 1# cksy_bb 的文章

Dear cksy_bb,

Your reply is so brilliant. I like it so much. Hahaha...

嘩..... 你遇到果個仲"極品"。

點樣讚自己個仔都冇問題,但踩人地果個就好吾應該。

原帖由 cksy_bb 於 11-10-21 01:13 發表
Capricorn,我只"登"小朋友可憐,因他媽媽似乎不太接受現實,禁佢點幫孩子改善不好一面,好又能"讚"到何時,小朋友即使A仔,亦有普通人感受,只是孩子一天天長大,發現原來自己有很多方面不足,又沒能力HANDLE自己,媽媽又經常 ...

回覆 26# BeBe媽媽 的文章

http://www.learningisfun.com.hk/ ... 57&SelectedID=1

我之前係呢間買過練力膠同感統刷, 你可以參考下.

原帖由 BeBe媽媽 於 11-10-21 00:13 發表

我仔樣樣有D,所以答唔到你!
但我想請教你,SEARCH你上年話買感統刷!?我想問你邊度買架?我想買呀! THANKS!

我上年係樂天做OT
治療師叫我買,0甘我順便係中心買
上年買$25,但我唔知出面價錢係幾多
同埋如果唔係係間0野做訓練,就0甘買個刷唔知得唔得

原帖由 cksy_bb 於 11-10-21 01:13 發表
Capricorn,我只"登"小朋友可憐,因他媽媽似乎不太接受現實,禁佢點幫孩子改善不好一面,好又能"讚"到何時,小朋友即使A仔,亦有普通人感受,只是孩子一天天長大,發現原來自己有很多方面不足,又沒能力HANDLE自己,媽媽又經常 ...

嘩~~0甘講0野人都有
媽媽你EQ超高

原帖由 anan3388 於 11-10-20 17:54 發表
上午s下午普通一般主任都唔比,但某些中心係得既。其實社署無明文話唔得,但就嘈中心,所以一般s校都唔俾,只可試三個月。轉位其實只要學校support問題不太,入s難,出s一般都易。學校應會教你點做,都係send報告去評估中心,由醫務 ...

係呢之前見你同小朋友無再讀s位
轉番出面幼稚園情況如何?
我個仔番0左3個月s位,老師,姑娘都好好
又比好多訓練小朋友做
但係好似有0的位退步0左
明明之前番幼稚園排隊都自己乖乖識排
一番s位,老師要提住小朋友先排隊
好似又要重新教過晒0甘,唔知點講好....
‹ 上一主題|下一主題