用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否大部份名小都喜歡收名幼呢?
樓主: thtb
go

是否大部份名小都喜歡收名幼呢? [複製鏈接]

原帖由 戀仔狂 於 11-10-19 19:58 發表

好彩我阿仔唔會同人比較......比起呢位同學, 我諗我叫好好好好好好窮......

读这些学校确实有很多有钱同学。但学校和同学间绝少有歧视情况出现,反而家长要给小朋友灌输正确的态度, 不要妒忌和比较,应该学会珍惜现在所拥有的,并且更加努力将来发光发热。

依個題目好似講到名校等於好多錢咁,其實每個人都有一把尺。小兒小女都是來自太部份人認為名校的kg(但不是用錢堆砌的,到小兒讀kg時,學校更可用學卷),今天兩個都總算入了過百年歷史的名女校名男校,兩間都是教會津貼學校;一個是扣門的、一個是大揪獎第一志願;如果去到扣門階段,佢話比你聽唔會"簡"你都唔好信啦;不過除成積學校口碑還會選相同的宗教背景的。
最近小兒小一開學後,聽了學校一個很精彩的講座,講者的幾句話發人深省:「你以為你個仔勁呀、佢隔離o個個仲勁;你以為佢隔離o個個勁呀、佢呀爸呀媽仲勁!」聽完真是哭笑不得 ,自問是poor people,無什麼可同人比較,只有盡力教自已的小孩。希望各位加油,今香港有更好的下一代

回覆 43# yckd 的文章

..... 無什麼可同人比較,只有盡力教自已的小孩。希望各位加油,今香港有更好的下一代

都有啲關係

一般來說,名幼都會針對名小來為小朋友部署(打底),雖則面試主要看表現,但若然二個表現差不多時,幼稚園是那一間便成為學術底子的考慮因素。

原帖由 mcheung1 於 11-10-19 19:16 發表
只有e神囡入到,其他不收,因我仔是任達華囡同學仔!!

Is that correct  CCKG have good relations with DGJS. A certain amount of students will be accepted each year ? is that true ?  I saw plenty cckg uniforms on 7th Oct when my daugther was interviewing.
Ewong

"名幼都會針對名小來為小朋友部署(打底)"==> 除kv課程較深外, 好多所謂名幼課程都是一般程度的=>打底/進補是家長而以.
我比較過好多學校課程,sc, gh, hy,pc比屋村幼稚園還要淺和慢呢!
所謂名幼是集中了一班有要求又肯付金錢和時間的家長擺了.
要付幾千元學費唔駛好有錢,只係視乎你點洗舊錢.
有了這些家長,名幼多小朋友上名小, 因果遁環,另名幼被睇高一綫又是事實.

CCKG三寶:

任達華個女 - 新加坡國際
鍾鎮濤個女 - 弘立
e神個女 - 女拔P2

今年彭羚個細女又入左女拔P1啦

照咁睇, dgjs又唔一定收 cckg 及出名人(同佢地都有米)喎.今年p.1我真係識有朋友入到 dgjs係來自小康之家.所以大家不要灰心!希望是在人間 !

醒目開學勳章

原帖由 yckd 於 11-10-20 01:40 發表
依個題目好似講到名校等於好多錢咁,其實每個人都有一把尺。小兒小女都是來自太部份人認為名校的kg(但不是用錢堆砌的,到小兒讀kg時,學校更可用學卷),今天兩個都總算入了過百年歷史的名女校名男校,兩間都是教會津貼學校;一個是 ...

其實一山還有一山高的, 沒有什麼可比較, 盡力而為就夠了.

原帖由 Ewongmum 於 11-10-20 08:30 發表

Is that correct  CCKG have good relations with DGJS. A certain amount of students will be accepted each year ? is that true ?  I saw plenty cckg uniforms on 7th Oct when my daugther was interviewing ...

好多人都話有關係的. 其實 interview 點解要著校服去? 對其他不是名幼的小朋友好似不太公平. 申請表都已經知道你讀邊間幼稚園的, 唔通著名幼校服會俾滿分你咩??? 這些小朋友的家長是否對自己小朋友沒有信心, 才會這樣做呢?

原帖由 MW9919 於 11-10-19 20:14 發表
普遍名校都充滿比較,希望能入讀嘅家長要調節吓小朋友價值觀,有車有樓有穩定職業係好多人嘅夢想,要學懂珍惜同感恩,唔須要睇小自己同屋企家境。
名幼家長通常谷定,成功率會高D。 ...

到名小收生時, 名幼錄取的機會始終都係有點優勢. (如大家 interview 時的表現差不多)

原帖由 天瑜 於 11-10-20 09:54 發表
任賢齊個小朋友都係 SIS,佢同任達華都係勁NICE!

SIS 唔知貴唔貴呢?

[quote]原帖由 thtb 於 11-10-20 11:53 發表

當然有關了,這些測驗都是標準測驗,老師手上不會有報名表,看不到學生來自什麼學校. 如果著左甘重要既校服,留意多d都系人之常情呀,例如英文科的表現是即場紀錄的

原帖由 share123 於 11-10-20 16:58 發表
[quote]原帖由 thtb 於 11-10-20 11:53 發表

當然有關了,這些測驗都是標準測驗,老師手上不會有報名表,看不到學生來自什麼學校. 如果著左甘重要既校服,留意多d ...

really    no wonder so many CCKG uniforms .
Ewong

原帖由 share123 於 11-10-20 16:58 發表
[quote]原帖由 thtb 於 11-10-20 11:53 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

當然有關了,這些測驗都是標準測驗,老師手上不會有報名表,看不到學生來自什麼學校. 如果著左甘重要既校服,留意多d ...

如果我是收生老師,我可能會扣佢分,因為佢太不尊重面試的場合,我認為佢入錯校門。

原帖由 Ewongmum 於 11-10-20 17:12 發表

really    no wonder so many CCKG uniforms .

It's halo effect. If the girl performs good, then the teacher will think, of course, she is from CCKG.

If the girl underperforms a bit, then the teacher will think she is not delivering her best and she could be better. It's a bias but it definitely happens in our daily lives.

I also saw girls in SC, HKPS & LH uniforms, too.

If your girl studies at CCKG, will you put on CCKG uniform during DGJS interview?

My 2 cents,

thtb :
我認同你的說法

原帖由 share123 於 11-10-20 09:46 發表
CCKG三寶:

任達華個女 - 新加坡國際
鍾鎮濤個女 - 弘立
e神個女 - 女拔P2

今年彭羚個細女又入左女拔P1啦

I thought:
任達華個女 - 新加坡國際  > DGJS?
鍾鎮濤個女 - 弘立 > SPCC?
e神個女 - 女拔P2
‹ 上一主題|下一主題