用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否大部份名小都喜歡收名幼呢?
樓主: thtb
go

是否大部份名小都喜歡收名幼呢? [複製鏈接]

陳奕迅﹐任達華﹐鍾鎮濤,他們好似係讀維記

No la. They are from CCKG. CCKG三寶 at that time

原帖由 CMWmama 於 11-10-19 11:57 發表
今年我去DBS交form, 因我仔仔不是來自名幼, 我多口問他們一句不知有冇機會, 當時的女老師回答: "根本不關事!" -- 聽後我很高興! 不過不知真不真呢?

真的, 男拔是求才, 不是求財

原帖由 fsforth 於 11-10-19 14:56 發表

真的, 男拔是求才, 不是求財

但有幾多學校會係咁諗???

Both are correct. Eason 女 之前的確係讀維記, 之後先轉去CCKG.

回覆 25# Adrian_mom 的文章

最主要CCKG係冇K1,只有K2,K3

if not , why CCKG students wore school uniforms to dgjs interviews ? they must have thought that is an advantage. :)
Ewong

但係我有個朋友而家個仔係DBPS讀緊, 佢好自豪甘同我講, 好彩亞仔讀左名幼稚園先入到, 大部份同學仔都係之前係不同名幼稚園畢業....仲有其實佢先生係開小公司(自置千萬豪宅), 但係佢話自己已經係窮果個…

其實有幾多學生真係黎自"小康之家"…

原帖由 baba987 於 11-10-19 13:07 發表
我覺得收佢係因為佢地係名人唧!

我小兒12月尾細仔,讀有學卷KG
己經有兩間私校,直資收咗,仲有st Paul ,RC second in,可能稍候仲有CKY!
返而我d fd讀所謂名KG kln tong 幾千蚊一個月(勁多人報個啲)報咗8間,in咗6間無一間收!唔 ...

你仔仔好叻!

我小女讀的可能是所謂的"名幼"之一, 據我觀察, 因果關係應該是由於:
1. "名幼"家長都是好緊小朋友的家長, 所以放好多心機去教小朋友的比例多d, 所以整體升好小學比例可能是多d.
2. "名幼"一般都是貴d, 學校多d資源, 比如net 或 普通話母語的老師, 語言環境好, 小朋友面試時口語能力几好.

所以"名幼"取錄的貌似高d.

我認識不少"名幼"家長覺得沒有幫助, 說穿了, 還是家長努力行先.

原帖由 Carelesswhisper 於 11-10-19 15:37 發表
但係我有個朋友而家個仔係DBPS讀緊, 佢好自豪甘同我講, 好彩亞仔讀左名幼稚園先入到, 大部份同學仔都係之前係不同名幼稚園畢業....仲有其實佢先生係開小公司(自置千萬豪宅), 但係佢話自己已經係窮果個…
...

我相信這種說法。
入讀呢d名校,真係預左身家有比較,係無形的。
我媽咪識人個女入DGS
佢地係“窮等人家”,有時學校會叫學生資助呢樣,贊助果樣
佢個女要好有自信同阿媽講:唔駛理佢
但,有幾多個呢d女仔?

我覺得主要都係睇小朋友面試表現,但或者去到有幾個小朋友表現差不多時,就可能會睇佢地讀邊間幼稚園,拿過什麼獎,其他技能etc 都唔定

何為窮?

我有個朋友,佢個仔讀緊男拔小四年級, 家住星河名居, 有一輛日本七人車, 兩公婆都做嘢, 呀媽做護士, 呀爸在醫院做執藥, 應該算中產, 但佢成日話自已窮, 連佢個讀緊男拔小四個仔都話自己窮, 有次我坐佢車, 問佢老豆點解有車有樓都話自己窮, 個仔就搶答(男拔仔D搶答一流), 日本車係平價車, 星河名居係平價樓。比起其他同學,我地差太遠。我即時唔識點反應。

原帖由 helenli 於 11-10-19 12:38 發表
係咩? 范姜嗰個好似去左弘立喎.  
另外我識一個男仔讀東九龍區的救世軍幼稚園, 今年入了男拔.  但其他小學如英華, 播道..都名落孫山.

有D野...好講緣份既....

咩叫名校, 人人自有不同定義..."救世軍"在某D人心目中可能是名校...起碼...教育局既評語是高增值....出世兩個月就要打電話排隊....不過當然亦絕不會是心儀九龍塘區家長既選擇....

所以名校與否, 隨緣啦.....幼稚園如是, 中小學亦如是...
3千個小朋友, 用八九個字INT 完就要15揀1, 當中涉及咁多變數, 而可以控制的又咁少, 能夠成功既或然率可能仲低過中央派位大抽獎....
Hi! 我有兩隻化骨龍!

原帖由 KwanPark 於 11-10-19 16:10 發表
我有個朋友,佢個仔讀緊男拔小四年級, 家住星河名居, 有一輛日本七人車, 兩公婆都做嘢, 呀媽做護士, 呀爸在醫院做執藥, 應該算中產, 但佢成日話自已窮, 連佢個讀緊男拔小四個仔都話自己窮, 有次我坐佢車, 問佢老豆點 ...

唔好話男拔啦
我朋友個女讀音小/音中,
都唔算係乜野貴族學校, 但學費都貴
佢個女, 習慣左個個同學都住千呎屋
話未見過d細呎樓....

其實條問題可以倒轉問...是否名幼學生一定入名小....hehe...

請問你心中的名小是哪些呢?? 屋村學校一樣有小朋友考入私校...

原帖由 thtb 於 11-10-19 11:44 發表
名幼是否真的有幫助呢?

原帖由 KwanPark 於 11-10-19 16:10 發表
我有個朋友,佢個仔讀緊男拔小四年級, 家住星河名居, 有一輛日本七人車, 兩公婆都做嘢, 呀媽做護士, 呀爸在醫院做執藥, 應該算中產, 但佢成日話自已窮, 連佢個讀緊男拔小四個仔都話自己窮, 有次我坐佢車, 問佢老豆點 ...

醒目開學勳章

好彩我阿仔唔會同人比較......比起呢位同學, 我諗我叫好好好好好好窮......

回覆 32# KwanPark 的文章

普遍名校都充滿比較,希望能入讀嘅家長要調節吓小朋友價值觀,有車有樓有穩定職業係好多人嘅夢想,要學懂珍惜同感恩,唔須要睇小自己同屋企家境。
名幼家長通常谷定,成功率會高D。

Would you mind telling what is your son's school?
原帖由 mcheung1 於 11-10-19 19:16 發表
只有e神囡入到,其他不收,因我仔是任達華囡同學仔!!
‹ 上一主題|下一主題