用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收左, 係咪真係值得放棄津校呢?
go

直資收左, 係咪真係值得放棄津校呢? [複製鏈接]

想問下...阿女直資收左, 如果真的放棄津校, 出年大抽獎結果後再叩門之前自行分配既津校, 入到既機會大嗎??

自行分配既津校會唔會覺得我誠意不足呢?  有人過來人試過真的報左直資, 但最後去叩門津校, 可以分享下...謝謝!!
   0    0    0    0

邊間直資先?

sennywoo, 我都係唔知放唔放棄津s好!

我住天水圍, 呢度間直資(李宗德)同屯門的保圓都收左. 我要放棄大抽獎(荔枝角天主教)

但我無乜猶豫, 考得就預左讀. 只係睇邊間收.

講真, 牌面係一間直資著重英文的小學, 另一間係地區津校, 我都唔駛點諗....我幾清楚自己的需要, 也知道自己想幫個仔搵乜野學校.

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-19 00:24 發表
我住天水圍, 呢度間直資(李宗德)同屯門的保圓都收左. 我要放棄大抽獎(荔枝角天主教)

但我無乜猶豫, 考得就預左讀. 只係睇邊間收.

講真, 牌面係一間直資著重英文的小學, 另一間係地區津校, 我都唔駛點諗....我幾清 ...

我就係屯門保圓收左, 依家十五十六, 當然我係好想阿女既英文更好才會揀直資/私校, 但對於保圓仍有很多不好的新聞, 怕幫阿女揀錯...當然考時, 係唸住一試的心態, 但依家真係收左, 連自行分配結果都未睇到, 真係唔知點解.....仲要咁快就要決定, 好頭痛, 好煩惱呀.....

所以真係好想知道, 如果我揀左直資, 係大抽獎之後決定揀番津校去叩門時, 收既機會大唔大呢?

原帖由 sennywoo 於 11-10-19 07:00 發表

我就係屯門保圓收左, 依家十五十六, 當然我係好想阿女既英文更好才會揀直資/私校, 但對於保圓仍有很多不好的新聞, 怕幫阿女揀錯...當然考時, 係唸住一試的心態, 但依家真係收左, 連自行分配結果都未睇到, 真係唔知 ...

咁你真係睇下個女的性格呀
我覺得女仔讀保圓ok的, 如果我個係女, 或者我都揀保圓
或者, 我始終對津校很依循政府的教育指引有點保留
同埋呢幾年, 唔少津校為左升le, 在功課量上不斷增加, 我唔係咁欣賞(只是個人觀察和意見)

保圓的負面新聞會少得過李宗德嗎?
但係, 之前已問好晒d正反意見了, 最後決定還是自己
而且, 有時覺得, 點解津校無乜新聞, 係因為入面運作太唔透明啫. 同時, 亦唔會有很多家長在討論區討論津校啊. 像我想在這裡問下荔枝角天主教的意見, 其實都根本唔多, 又點會有負面新聞吖.

‹ 上一主題|下一主題