用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!!
樓主: antonyada
go

REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!! [複製鏈接]

原帖由 tolulu 於 11-10-23 01:48 發表
係LHT

別灰心, 加油!!希望大家既小朋友都能在最適合他/她的小學中發光發熱。

大家都為小朋友作最好的準備,  現在被 reject, 當然難受
但遊戲只開始了不久, 6月還有一 round, 都唔係無機會 0既

至於我自己, 我只為亞仔報了 3間
我沒告訴他是去 面試, 只說像平日去參觀學校一樣

我好想亞仔讀政府學校, 反而會諗, 如果那些私校取錄亞仔, 就會好煩惱了

最心儀且最少人報個間已reject咗,連waiting都無份,真係好唔開心
除了寫信,請問大家仲有咩可以做?

寫多幾信封~~~無辦法之中的辦法.
我收reject letter收到手軟.
阿囝過份活躍, 加上口水多過茶.
都唔知應該點同佢講. 希望有學校會欣賞佢啦!

原帖由 boyboy2006 於 11-10-23 19:58 發表
寫多幾信封~~~無辦法之中的辦法.
我收reject letter收到手軟.
阿囝過份活躍, 加上口水多過茶.
都唔知應該點同佢講. 希望有學校會欣賞佢啦!

我就情願佢口水多過茶好過冇口水,聽落男拔你呀仔都有機吖!

is it 保良局香港道教聯合會圓玄小學 ??

原帖由 vmum 於 11-10-23 14:22 發表
最心儀且最少人報個間已reject咗,連waiting都無份,真係好唔開心
除了寫信,請問大家仲有咩可以做?

回覆 5# olimo 的文章

6月又黎過,我真係頂唔順,好大壓力呀

魅力公主 醒目開學勳章

亞女總共考咗4間, 講真我一路都唔抱大期望, 唔係亞女唔叻, 而係叻過佢既大有人在; 再講, 亞女份人慢熱, 怕醜, 面試的確係輸蝕過人. 加埋無參加咗任何興趣班, 連証書都無張, 點可能同人地鬥??

所以 我反而無話好心急想知結果 咁樣我仲無咁緊張, 不過唔知係好事定壞事
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

lalalambb,
男拔~~我撞左時間, 所以無去呀.
唉....希望有一間學校欣賞我阿囝啦....
大家一齊加油, 努力

朋友的小孩當年漁翁撒網式去考小一,點知,到等結果時一而再,再而三地收到學校既reject letter。朋友心想,是不是自己的小孩真的比人差?為何一些二三線直資也不被取錄?
朋友當時心灰得很,也哭過了很多次!
但到最後他竟收到唯一一封的取錄信,那間學校竟然是朋友最想最想孩子入讀的一間一線直資!

所以大家不要灰心!好多時命運早已安排!加油啊!

我舊年幫阿女報左7間直資、私小,初初亦不斷比人 reject,我都曾經灰心和流淚。考到最後一間我個女心不甘情不願咁入去考,我都諗住凍過水,結果卻是柳暗花明收左佢。所以大家不用太過擔心,繼續努力,加油﹗

願各小朋友都找到一間適合自己的學校﹗

原帖由 babybear 於 11-10-24 10:01 發表
朋友的小孩當年漁翁撒網式去考小一,點知,到等結果時一而再,再而三地收到學校既reject letter。朋友心想,是不是自己的小孩真的比人差?為何一些二三線直資也不被取錄?
朋友當時心灰得很,也哭過了很多次!
但到最後他竟收到唯一 ...

Thank you wasabi-cat         and babybear. Its very comforting to hear your stories. Thank you.

原帖由 boyboy2006 於 11-10-24 07:48 發表
lalalambb,
男拔~~我撞左時間, 所以無去呀.
唉....希望有一間學校欣賞我阿囝啦....
大家一齊加油, 努力

咁你有冇報啟思?佢地d家長話好適合d多嘢講的細路讀架!

簽名被屏蔽

如小朋友5多出聲,都要体量下學校很難知道有幾叻,同一d學校講到明喜歡比較好動主動的小朋友,不過想真d,同小朋友5挾,好彩入到也未必係好事.

ps 我個都係慢熱, 怕醜

其實個個都見直資同私立, 但選咗直資又沒讀大抽獎,搞到自己都不知自己想點.

大家認為直資比一般津校可取?我明白有d 直資有直屬中學,6年後不用煩.  而且好多直資都用english & mandain only.... 但...

有一晚睇"法政先鋒", 男主角同佢老婆Eva講,世上沒有長勝將軍, 勝敗不是最重要. (我很認同). 之後, Eva說: "但我肯定世上沒有人喜歡輸的感覺." (我都好認同).

收reject信我無所謂, 自己知自己事, 仔仔太自我, 唔係合作的人, 早就預了陪跑.  儘管有了心理準備, 但收信那一刻, 感覺仍舊有點不太好受.

我好明白大家的心情,當年這一刻我的心真係大上大落。

現在唯一想講
其實到下年6月至8月都會有好多位放出來,身邊好多朋友到開學前都有心儀小學收左。
‹ 上一主題|下一主題