用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!!
樓主: antonyada
go

REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!! [複製鏈接]

一樣....

原帖由 cmchang0927 於 11-10-18 21:04 發表
I got 2 rejected letters from HKUGA and st paul's boys respectively.

同意.  呢個玩法佢地會 miss 左 Einstein 同埋牛頓呢類既天才。

拿A的做教授
拿B的做專業人仕
拿C的做生意
出貓的做政治家
輟學的做bill gate, steve job.

Don't give up.  My son got 10 reject letters last year( he is a small boy), but finally he got in a good government school at knock door stage.  ADD OIL

加油!唔好氣餒,一齊奮鬥!

可以比賽鬥收reject信, 我自己有2封, 我有個friend2封,另外有個三封.......

加油加油...加油.......而家遊戲只是剛開始

RC - rejected my son.  We will go to St. Louis interview this Sat.

Then, we will join lucky draw

ST Louis not next Sat ma? (29/10)
原帖由 bbli2006 於 11-10-18 21:58 發表
RC - rejected my son.  We will go to St. Louis interview this Sat.

Then, we will join lucky draw

不要放棄!!!加油!!! 

奸爸爹!!

我都係你地其中一份子,收到HKUGA reject letter.

原帖由 monreve888 於 11-10-18 20:55 發表
我剛收到hkuga reject, logos就話這兩個月都吾會2nd in (但其它既小朋友都in梗).

我個仔verbal iq 都有120-131. 都搞成咁, 我之前以為個仔好掂 (佢數學好叻, 夠creative), 可能佢比較慢熱, 又細仔.

我估英華, 都係 ...

英華.... 等到頸都長!!
加油... 希望大家跟住都收到好offer~~!!!

so far SMC, more coming up as expected.........

Just received SFA's reject letter.  WKF most likely will be rejected.  I just asked my son which school he wants to study.  He said YW the first priority, 陳守仁second.  I just wonder may receive a reject letter again next week.  陳守仁announce 2nd In result on 26/10.  So nervous.

已收到三封.
唔知仲有冇. 應該陸續有黎.

我都so far 一封, St. Paul Boys, 其實心目中都知彼此不配對.. 所以都冇特別的感覺.  

也不可以說是牺牲者, 因肯講野又講得有條理是一個現在社會好需要的特質, 不只是interview 要, 之後的學習, 尤其在不少直資私立注重present, 都很需要, 慢熱 或講野有頭冇尾的小朋友可以乘機改善此點都是一件好事.  

我就覺得我自己個同身邊的小朋友, 經過好多間學校 first in 後, 慢慢係學識認真左, 從親身觀察, 知道人家叻的小朋友是點, 自己亦有番少少目標, 學野都開始盡力, 哩個己是很好的面試用途.

原帖由 kyliema2006 於 11-10-18 21:01 發表
呢個遊戲的棄牲者就是那些內歛,慢熱的小孩子。淡淡定,肯講野的孩子就是大嬴家。

永不放棄 - 夏韶聲

今生之中許多喜與悲
或是一切絕望與新機
通通因我當初有了自信
誓要達到目的地
*好比飛機孤身天際飛
定立方向基於信與所知
七分本領三分靠運氣
沒法遇見目的地*
世界變遷我也許不顧忌
現實玩弄不免叫我心痛悲
經多少次衝擊叫我受氣
淚也滴滿了地 偏偏我不放棄
#(永不放棄)
停住眼淚 鼓起勇氣
永遠奮鬥 就似沒有盡期
我跌下再翻起 永不放棄
人面世事 心中永記
苦楚之中找到新的趣味
我更是不肯放棄
(我更是有朝氣)#
不肯天真去計劃前路
但是亦不再擔心跌了不起
種種轉變迫使我去面對
絕無話去躲避
Repeat *
有更重壓迫我也輸得起
闊步前往 方知一切都美
奮鬥結果 永不可預期
信心卻打不死
Repeat # #
永不放棄 鼓起勇氣
永遠奮鬥 就似沒有盡期
我跌下再翻起
永不放棄 心中永記…..

我都收到一封St. Paul Boys, 希望嚟緊嘅都係好消息!
大家唔好灰心,希望在明天!

暫時未收到reject 信,但唔介意9成都係reject,因我只需一封fm心儀的就足夠。各位努力
‹ 上一主題|下一主題