用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間 ...
樓主: jellomama
go

同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? [複製鏈接]

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 09:14 發表
我想請問各音樂老師同家長, 孩子演奏時的音樂感是否讓他們自然地表露出來? 例如彈琴時,身體微動,手的彷動如蝴蝶輕舞.... 我見比賽時好多5-6歲都"做"得好好, 但我個女是零動感! 正常嗎?? 請賜教! ...

平時老師上課有教嗎?沒教唔識就好正常。
我的個人網站:www.yusiyang.com

琴老師沒有教, 所以先想問問各位,你們老師是否會教. (雖然我覺得投入感冇得教. 我叫我個女比多d感情落去,佢說"我沒有感情")

原帖由 toitoitoi 於 11-10-19 09:52 發表

平時老師上課有教嗎?沒教唔識就好正常。

原帖由 stinkyrabbit111 於 11-10-19 08:32 發表
我都係, 囡囡2樣都學咗1/2年, alternate咁一日practice一樣instrument, 無fix彈幾耐, 好睇心情, 如果佢心情好, violin scale, 歌仔自己彈到10幾20次, 叫佢停都唔停, 如果心情唔好, 只係叫佢彈到一個指定target就算,  ...

我仔其實玩緊3樣,所以有時係日一樣夜一樣,percussion多數30min都練哂,violin同piano各1hr

有主次之分後,再到了某段時間自然會專心一樣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 09:14 發表
我想請問各音樂老師同家長, 孩子演奏時的音樂感是否讓他們自然地表露出來? 例如彈琴時,身體微動,手的彷動如蝴蝶輕舞.... 我見比賽時好多5-6歲都"做"得好好, 但我個女是零動感! 正常嗎?? 請賜教! ...

以前老師冇教,但阿仔自己會做…
我去比賽見過D參賽者,動作浮誇而不自然,有D直頭係同首樂曲係唔配合,明眼人一睇就知係造假!
投入o左音樂就會自然流露,平時要多聽音樂、多感受音樂是必須做的,還有就是了解樂曲內容最重要!

就算本身‘投入感’很不錯的學生﹐也很需要老師的指導﹐所以做老師的一定要教﹔對於本身0 ‘投入感’的學生﹐教學的效果就更為明顯了﹗再補充一句﹕並非演奏時‘搖頭搖腦﹐身體擺動著’就一定好﹐更重要是有意識的音色控制和對樂曲的理解﹗

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 10:25 發表
琴老師沒有教, 所以先想問問各位,你們老師是否會教. (雖然我覺得投入感冇得教. 我叫我個女比多d感情落去,佢說"我沒有感情")

阿仔P5, 真係唔夠時間用, 佢以前做野鍾意拖拖拉拉,E+訓練佢要好好管理時間, 開始有D改善, 但晚晚都好夜瞓, 我都心痛. 所以黎緊會以violin為主, piano會俾小d時間, 有d課外活動都會減少, 佢唔想...但無法....學業為重.

上次有個女仔, d動作很不自然,每根指頭按落琴鍵都做一個"五爪金龍"的動作!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-19 11:43 發表

以前老師冇教,但阿仔自己會做…
我去比賽見過D參賽者,動作浮誇而不自然,有D直頭係同首樂曲係唔配合,明眼人一睇就知係造假!
投入o左音樂就會自然流露,平時要多聽音樂、多感受音樂是必須做的,還有就是了解樂曲內容最重要! ...

謝謝. 咁我要問一問老師!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-19 11:44 發表
就算本身‘投入感’很不錯的學生﹐也很需要老師的指導﹐所以做老師的一定要教﹔對於本身0 ‘投入感’的學生﹐教學的效果就更為明顯了﹗再補充一句﹕並非演奏時‘搖頭搖腦﹐身體擺動著’就一定好﹐更重要是有意識的音色控制和對樂曲的 ...

看到大家的分享,我覺得好慚愧,我阿女一日只系彈到20-30分鐘,每星期4-5次,唔怪之得進度慢啦. 打算明年考G2,第一首歌彈左3個月先似樣d,甘既進度,真係好慢...點解大家有甘多時間? 系咪因為大家都系full time mom + 識音樂呀?

原帖由 share123 於 11-10-19 16:32 發表
看到大家的分享,我覺得好慚愧,我阿女一日只系彈到20-30分鐘,每星期4-5次,唔怪之得進度慢啦. 打算明年考G2,第一首歌彈左3個月先似樣d,甘既進度,真係好慢...點解大家有甘多時間? 系咪因為大家都系full time mom + 識音 ...

我本身o係屋企教彈琴,所以確係可以比到多d時間練習,但現在慢慢percussion同violin我放手比佢自己練,係piano我會跟多少少

在這裹想問問音色的問題:小提琴就解釋給小朋友關於共鳴的原理, 但鋼琴的音色是由甚麼影响的呢?手指敲落琴鍵的速度和力度?

其實都唔係時間長短, 我覺主要係要有效地practice, 最緊要小朋友專心, 佢知道要達到什麼目標, 家長識音樂+有同小朋友上堂好重要, 如果唔係都唔知老師教mud, 老師expectation, 好難guide到小朋友..
我唔係full time mum, 自己都學緊piano, 自己都要practice., 時間係少 (囡囡仲要8pm 訓), 不過都squeeze到既..
原帖由 share123 於 11-10-19 16:32 發表
看到大家的分享,我覺得好慚愧,我阿女一日只系彈到20-30分鐘,每星期4-5次,唔怪之得進度慢啦. 打算明年考G2,第一首歌彈左3個月先似樣d,甘既進度,真係好慢...點解大家有甘多時間? 系咪因為大家都系full time mom + 識音 ...

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 12:00 發表
上次有個女仔, d動作很不自然,每根指頭按落琴鍵都做一個"五爪金龍"的動作!

"五爪金龍" 即係點 ???

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 11-10-19 21:43 發表

"五爪金龍" 即係點 ???

你OU頭咁

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 11-10-19 21:49 發表

你OU頭咁

原來係咁

仲有手腕/手指落琴鍵嘅角度都會有影響.
原帖由 lillymarie 於 11-10-19 18:27 發表
在這裹想問問音色的問題:小提琴就解釋給小朋友關於共鳴的原理, 但鋼琴的音色是由甚麼影响的呢?手指敲落琴鍵的速度和力度?

原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表
小兒快六歲, 每日計, 各練一小時.

以一週計, 鋼琴和小提琴各5-6 個鍾, 仲有游水, 英文(在家), 畫畫(在家), 乒乓球, 學校弦樂團. 每日都趕頭趕命, 有時覚得好辛苦, 但小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年 ...

Mayle

pls check pm.

回覆 26# ohmygosh 的文章

對!擺動與否跟音樂上的表達並無直接關係!馬友友拉琴時勁擺動且七情上面,荷老、Arrau和Rubinstein動作卻少之又少。

回覆 32# lillymarie 的文章

影響最大和最難的是.....聽!
從來聽老 師要求得最多是

放鬆
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題