用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開始辛苦la...
go

開始辛苦la...

我覺得近排功課開始多左好多咁,大家有冇同感呢??

多到想轉校,以前一二年級都還可以,而家開學咁耐星期六日都冇去過街,平日都要做功課做到成十點,佢又成日做功課時發脾气,我知佢辛苦,但我都好辛苦 ,見佢咁都吾知點算.同老師講,個老師仲話佢都算快,有D同學做到十一點.見佢咁辛苦想同佢轉校,但怕轉左仲辛苦又要適應.真系
原帖由 whl180169 於 11-10-18 11:12 發表
我覺得近排功課開始多左好多咁,大家有冇同感呢??

我壓力大到偷喊左幾次 , 我真係覺得好辛苦

原帖由 chrischeung 於 11-10-18 12:16 發表
多到想轉校,以前一二年級都還可以,而家開學咁耐星期六日都冇去過街,平日都要做功課做到成十點,佢又成日做功課時發脾气,我知佢辛苦,但我都好辛苦 ,見佢咁都吾知點算.同老師講,個老師仲話佢都算快,有D同學做到十 ...

邊間. 吾方便,PM.

原帖由 chrischeung 於 11-10-18 12:16 發表
多到想轉校,以前一二年級都還可以,而家開學咁耐星期六日都冇去過街,平日都要做功課做到成十點,佢又成日做功課時發脾气,我知佢辛苦,但我都好辛苦 ,見佢咁都吾知點算.同老師講,個老師仲話佢都算快,有D同學做到十 ...

最慘系做TSA補充,我唸住將果d冇價值既功課"半賣半送",即系"通水"比答案,等佢快d做完,因為TSA補充佢完全唔明白,吸收唔到,又side時間,與其系咁不如通水,等佢早d訓覺仲有價值.做野系要做d有價值既野,d野深到自己都唔識,又點教佢呢

學校功課多?

which school? can you pm to me?

一日起碼六七樣,試過9樣,一日做左人地兩日既功課,仲未計溫默書呢!就算send去補習社都冇用,因為d功課系要父母跟,唔可以假手於人,我唸d補習社都系比答案,唔通佢d導師同你一齊查字典做功課咩,仲要一個教十幾個,將心比己,如果我系補習老師都會"半賣半送"啦,唔系容乜易比d客鬧呀

chrischeung,多功課,我唸老師都好"無奈",唔好為難佢喇,不如自己唸辨法啦

你都算好,我上星期成個星期,最少功課個日有9樣,最多個日有12樣,但好得意喎,隔離班每日都少二至三樣喎.都吾明.
原帖由 anna59 於 11-10-19 08:48 發表
一日起碼六七樣,試過9樣,一日做左人地兩日既功課,仲未計溫默書呢!就算send去補習社都冇用,因為d功課系要父母跟,唔可以假手於人,我唸d補習社都系比答案,唔通佢d導師同你一齊查字典做功課咩,仲要一個教十幾個,將心比己 ...

吾記得講系平日一至四,吾計星期五.
原帖由 chrischeung 於 11-10-19 10:00 發表
你都算好,我上星期成個星期,最少功課個日有9樣,最多個日有12樣,但好得意喎,隔離班每日都少二至三樣喎.都吾明.

原帖由 anna59 於 11-10-18 06:21 發表
最慘系做TSA補充,我唸住將果d冇價值既功課"半賣半送",即系"通水"比答案,等佢快d做完,因為TSA補充佢完全唔明白,吸收唔到,又side時間,與其系咁不如通水,等佢早d訓覺仲有價值.做野系要做d有價值既野,d野深到自己都唔識, ...
TSA我既間都有做,但我個仔成級都不是好好,我見他都好快做晒。

tsa 中,英,數,大家最唔鍾意邊份? 我最討厭tsa中文寫作,要作文都用左大半日時間!!!!!

回復 2# chrischeung 的帖子

請問邊間學校, 可否pm回覆
mickey

罷考啦!! 其實TSA關我地咩事啫!誤人子弟!!!

原帖由 ironmanmama 於 11-10-24 17:34 發表

没有再同意不過了!

小朋友比大人還要辛苦!

唉,讀極都唔識,盡左力算數,依個星期比佢最遲十點鐘前訓覺,因為依家既課程著重思考,比佢早d訓,訓夠d唸野好d
考出黎系點唔理喇,但求佢第日入間校風好d既中學,唔好學壞就得喇