用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三應該怎樣選科
go

中三應該怎樣選科 [複製鏈接]

我個仔今年讀中三,好快要選科,我本人對呢樣又唔係好識,有無人可以提供意見,唔該。
   9    0    0    0

longhey:

大部分學校下學期會有家長講座給家長的,現在可以了解吓學校會開些什麼科目?組合如何?提醒孩子開始留意自己喜歡什麼科目!最後當然要看成績和排名啦!

quote]原帖由 longhey 於 11-10-18 08:27 發表
我個仔今年讀中三,好快要選科,我本人對呢樣又唔係好識,有無人可以提供意見,唔該。 [/quote]

我個仔都係要選. 不過好肯定係成績為第1個重點考慮因素. 都唔知點選以佢依家的成績, 合格與合格之間. 好煩.....

我個仔又係, 得數學比較ok之外, 其他都.......都唔知比咩意建他

我個仔都係F3要選科, 成績真係好唔掂,合格與不合格之間. 真係好擔心. 不過佢已一早想好選讀歷史. 但係是根據成績選架, 個仔都唔知覺咁, 點算??

到底頂選科架,選2科同選3科有咩分別呢?阿仔只係鐘意物理同西史者,有冇媽咪教下路啊?唔該!

我個女都係中三要選科, 我綜合各方意見與各位研究研究, 現分析如下:

1) 選2科與3科
- 大學收生只睇4必修科及2科自選科, 所以讀2科就得
- 如能力可兼顧, 當然可選3科, 好處是到中五可減一科
- 自選科其中一科最好有物理, 化學, 生物或綜合科學, 因為很多大學入學條件必須或最好有選該類修科目才能入讀

2) 如何選科
- 第一必須跟據學生興趣, 因為有興趣才有動力
- 第二再按成績選擇, 因為成績高分就有興趣
- 第三選擇比較容易讀科目, 如chem, bio比較容易最高成績, 中西史比較容易合格
- 第四是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy..

3) 選修數學M1, M2
- 只有科大會作為一個選修計, 其他大學係唔計(只作bonus mark)

4) 最後選咩科都唔係重點, 最重要是中,英, 數三科, 必須考取有3星以上 (即AL成績要有D以上)

hinhin_ma   TKS  發表於 12-7-16 20:45
foine    發表於 12-7-13 10:28
ANChan59  簡而清  發表於 12-6-20 14:46
菲媽 =^_^=

菲媽 發表於 12-2-22 13:21
我個女都係中三要選科, 我綜合各方意見與各位研究研究, 現分析如下:

1) 選2科與3科

多謝分享!

菲媽 發表於 12-2-22 13:21

1) 選2科與3科

回復 菲媽 的帖子

Agree with your remarks except the following priorities:
2) 如何選科
- 第一必須跟據學生興趣, 因為有興趣才有動力
- 第二是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy..
- 第三再按成績選擇, 因為成績高分就有興趣選擇比較容易讀科目, 如chem, bio
- 第四比較容易最高成績, 中西史比較容易合格
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59,

" 第二是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy.."
其實我意思唔係一定要讀才能入讀, 只不過對該科有幫助, 試想:你冇phy底子而入讀工程, 就算first year 的課程有包phy, 但你用一年時間去追讀人地三年既課程就好辛苦, 加上而家好多係 School Base, 要靠成績再爭取想入學科, 所以係有著數的
菲媽 =^_^=

回復 菲媽 的帖子

Understand, I put the career inspiration as higher priority, because my son shared with me of his electives are more flexible and focus than his classmates, no matter in NSS or IBDP.
We all know it's no right or wrong, just for reference only.

Thanks again.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

真係要恭喜你, 你囝囝咁有方向, 其實好多中三學生都係蒙豬豬, 一舊雲, 從來冇諗過自己想讀咩科, 將來想做咩, 只顧吃喝玩樂, 我個女就係其中的例子, 所以選科就先放興趣在先law.

每個孩子有唔同特質, 完全明白沒有錯或對, 這個平台就是讓我們分享和討論

囝囝mama  謝謝!!!  發表於 12-3-3 00:08
菲媽 =^_^=

{:1_1:}菲媽 發表於 12-2-22 13:21

1) 選2科與3科
多謝分享!

回復 菲媽 的帖子

I am not so optimistic about the school based admission / common first year. In terms of engineering, Maths and Physics definitely not up to the par.
The credit hours for both subjects more or less the same as 3 years program, but study one year less in NSS. Not the same the degree.......

In BBA, you apply for Global Business, after year 1, you may be assigned to Operation Management....... So no more honey moon in the first year.

我個囡今年中二, 未選科, 但佢話一定會選中史, 唔係佢興趣, 佢只係話呢科只要肯讀, 一定合格....

nancyli,

我想只要努力, 每一科合格一定冇問題,  但現在要求是要思考分析不是死背, 要考取高成績就唔容易, 剛剛派左成績表, 老師說各科成績起碼要有4星以上才有機會入大學, 如果唔選有興趣科目讀, 3年流流長, 怎樣捱呢? 不過另一方面看, 興趣是可以陪養的, 中史西史都可以提升語文能力. 都係不錯的選擇.
菲媽 =^_^=

醒目開學勳章

我仔今年中二  都開始提醒佢留意自己嘅方向
我就間唔中會問佢 update下佢嘅轉變
等佢上到中三時再仔細分析

你地好..... 我女都係今年選科, 她想讀 BIO AND ACCOUNT OR 管理, 但呢幾科都係熱門人選!! 就是按成績而定, 她在英文中學排行中間, 所以有點兒WORRY, 希望一切順利啦! 希望大家的子女都選到心儀的科目! ...

回覆:中三應該怎樣選科

如果生物和會計

‹ 上一主題|下一主題