用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小一前評估
go

小一前評估 [複製鏈接]

阿仔星期三早上去中九龍測驗中心做小一前評估, 可能之前聽咗好多家長的寶貴意見, 好擔心阿仔到時表現差影響結果.  如果評到佢要讀特殊我會接受, 但如果評佢boarder line 就煩喇!!  因為我阿媽(主要照顧者)覺得阿仔應該出去讀一年主流k3先再讀小一. 但我就想俾佢試讀耀山(已經收咗佢), 之後跟唔到先再去插班讀特殊. 因為阿仔十月一號已經6歲, 我唔想佢超齡8歲先讀小一.   同埋係咪5歲同足6歲嘅評估內容分別好大??
   0    0    0    0

去年亞仔做評估時, 5嵗6個月我問過心理學家, 點解唔係6歲先做, (因我見有好多都係6歲以上先做), 佢話早或遲無分別, 佢地係會按小朋友年齡不同, 而比佢做的題目都不同,(我問過一些6歲小朋友媽咪有乜野考, 佢地話會考寫字, 中文&英文, 會比些難題叫個小朋友想辦法解決, 但我亞仔就無需考寫字, 只係比一些中文&英文字咭佢認, &一些常識題目咁啦),  但評估計分準則就一樣.你小朋友現在是否讀緊S位, 我覺得無論係你想試主流或評估中心叫佢上主流, 最好係讀多一年K3, 呢年K3對個小朋友好重要, 佢要學跟大班上課, 社交模式, 課程的學習, 這些都是佢將來小學的基礎.
如你小朋友今個月先係6歲, 咁佢明年上小一都係適齡呀, 點會係8歲?

醒目開學勳章

YEAH.....歡迎來耀山做同學仔

醒目開學勳章

補充下先,其實白田中心有搞緊小一加強班,即係俾返緊小一既小朋友訓練.
其實,評估前心理學家會問妳想點樣行之後既路,妳可以講出妳既想法,但係都係要等佢地評出黎既才可以決定最後既路.
我之前就係,11月做評估,我答醫生:我會俾亞囝讀主流,可以讀多一年主流K3才上小學,或者評估結果好既,我會選擇下半年(即係過完春節後插班讀主流K3幾個月),我都係等評估結果妳地俾意見我.最後,都係建議我讀多一年K3才上.咁讀多一年都幾好,我囝係讀下午班,上午就去返大坑東既小一適應同做其他既個別訓練,時間好好用.
重讀一年幼稚園=重溫(岩岩S位教同一套書),小一上學期又係重溫K3既內容,幾好啊.
‹ 上一主題|下一主題