用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田有否支援讀障既小學?
go

沙田有否支援讀障既小學? [複製鏈接]

小囡今年 2 年班, 於一年班尾班裡初步評為讀寫障礙,
有上言語治療及於今個月開始上輔導班, 但可能要搬屋,
請問若於 3 年班轉校對她是否難適應呢?

想問下有無家長知否沙田有無些關愛及有支援讀障
既學生呢? tks.
   0    0    0    0

你問下禾輋信義...

基本上香港而家行緊融合教育,小朋友有報告學校系會提供支援,未有既話都可以要求就讀既學校為小朋友做評估。

據知大圍的冼次雲都唔錯!
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

醒目開學勳章

禾輋信義

其實而家好多間學校都有這方面的支援了,
只要揀一些不會太多功課的學校就是了。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

因為搬屋, 所以要插班, 唔知沙田邊 d 學校
容易接受學習困難既學生... 否則搬屋後,
搵唔到小學就幣...

只得禾輋信義?

原帖由 SandyCPS 於 11-10-18 01:32 發表
其實而家好多間學校都有這方面的支援了,
只要揀一些不會太多功課的學校就是了。

請問邊 d 學校無甘多功課呢? tks.

原帖由 healthykat 於 11-10-17 23:31 發表
據知大圍的冼次雲都唔錯!

此學校比較接受學習困難嗎? 比較少功課嗎? tks.

原帖由 MonMonLam 於 11-10-18 17:00 發表
因為搬屋, 所以要插班, 唔知沙田邊 d 學校
容易接受學習困難既學生... 否則搬屋後,
搵唔到小學就幣...

只得禾輋信義?

大圍張煌偉會收有學習困難既學生

信義係融合教育, 校內會有其他較為嚴重學習困難學生,
唔係o甘多家長會接受

要視符你個b嚴重到咩程度

原帖由 MonMonLam 於 11-10-18 17:02 發表

此學校比較接受學習困難嗎? 比較少功課嗎? tks.

洗次雲唔好諗啦, 大圍數一數二功課多

原帖由 mch411 於 11-10-18 23:15 發表

唔係o甘多家長會接受

唔該晒... 囡囡學校初評係學習困難, 但政府排期中未確認,
而家學校剛開始輔導, 上年一年班, 班主任同我地都
唔知道, 成績好差, 班主任同我地都成日閙佢...
話佢無溫習, 其實佢係有溫習架.. 只係溫極都唔識.

我估佢數學係有障礙, 記野就時得時唔得, 佢而家有補習,
成績好番 d, 但都係強差人意....

有學習困難仲去補習,
有問題果個係你

原帖由 mch411 於 11-10-20 00:12 發表
有學習困難仲去補習,
有問題果個係你

點解有問題唔可以補習呢? 唔明? 佢補完係好左 d 喎,
因為佢既補習係對功課同埋溫默書, 自己放工夜又做唔到,
唔通由佢在家睇電視, 唔駛對功課同溫默書?

如果小朋友有學習障礙,
正常首先要佢對學習唔好產生抗拒,
因為好多小朋友都係身理,心理係未發育而產生學習障礙, 可以叫未開竅, 並唔係蠢,
當佢個腦發展學習果PART就會好快追番,
補習係訓練記憶力, 大部份補習係操而唔係教, 小朋友好多時係識, 但表達能力差而答唔到, 你越操佢會越抗拒

簽名被屏蔽

原帖由 mch411 於 11-10-18 23:15 發表

唔係o甘多家長會接受

張煌偉會適合你嘅小朋友,不過唔知有冇插班位,但建議你打電話去問問。:)

原帖由 mch411 於 11-10-20 13:56 發表
如果小朋友有學習障礙,
正常首先要佢對學習唔好產生抗拒,
因為好多小朋友都係身理,心理係未發育而產生學習障礙, 可以叫未開竅, 並唔係蠢,
當佢個腦發展學習果PART就會好快追番,
補習係訓練記憶力, 大部份補習係操而 ...

其實我地知道佢係學習有困難之後, 都無再迫佢溫書,
費事佢抗拒讀書, 亦唔需要佢有好既成績, 有溫儘力就得,
佢落補習社度只係對功課同溫默書, 而唔係額外既補習,
佢係個度亦有朋友仔一齊溫書, 見佢地都幾開心, 起碼
唔駛比老師寫手冊話欠功課, 甘樣佢反而唔開心....

我同補習社講左佢既問題, 叫佢地唔駛谷佢成績, 只需要
做齊功課, 有溫默書就得, 成績分數及名次我係唔會理...
因為唔想比壓力亞囡...

原帖由 Hoining 於 11-10-21 23:22 發表
如果佢有數學障礙嘅, 就需要將d慨念變成實物化會較易明白
同埋, 有學障嘅小朋友好多時都有專注力問題, 佢地吾能夠長時間溫習, 同不能受騷擾, 所以真係要補習嘅話, 私人補好過補習班ga, 大家都加油la... ...

多謝你呀.... 佢而家都仲攪掂加數呀....
係呀, 佢有專注力不足呀, 但老師讚佢好乖架, 佢初時唔知,
仲用亞囡來隔住 d 頑皮既同學 tim... 點知佢更加專心唔到,
不過我同班主任講左佢既問題之後, 佢而家唔會再甘安排...

我唔會同佢私人補了, 因為我唔想迫佢, 補習社只係對功課,
最多都係溫默書, 唔會同佢操佢分數....

唉, 佢好鐘意畫畫, 反而我好想係呢方面比佢發揮多 d,
努力搵畫班中...

原帖由 米高 於 11-10-23 13:08 發表

張煌偉會適合你嘅小朋友,不過唔知有冇插班位,但建議你打電話去問問。:)

唔該晒.... 我會去搵下...
‹ 上一主題|下一主題