用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有perfect pitch對學音樂的好與壞
樓主: Christi
go

有perfect pitch對學音樂的好與壞 [複製鏈接]

長處最終還是需要看如何去利用!
指法是需要和重要的.....亦有高低之別,尤其是提琴!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 12:38 發表

彈練習曲應比彈歌仔要求更高,因為它是樂曲的基礎練習!
有d家長唔係唔想合作,而係唔知點合作,因為佢地都唔知點先叫做o岩。
你講的家長也多的是,因為佢地會做的,只是推個小朋友去學琴! ...

我自己做法,係希望最少每個月有一堂家長可以黎睇下小朋友上堂,但...黎到玩iphone ipad的不少xddddddddd
好啦..落堂同佢地交代一下小朋友的問題,同埋點樣解決,換來一句:係啦話下佢o岩架啦,佢好懶
積極的家長當然都有,呢d就大家一拍即合,但可能比例只是各半,我仍相信,家長只要肯參與,肯同老師溝通,應該唔會出現"我都唔知點幫佢"的問題

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 11-10-17 12:39 發表
長處最終還是需要看如何去利用!
指法是需要和重要的.....亦有高低之別,尤其是提琴!

小提琴方面他從不亂來,因為他自知掌握得不太好,會依足老師指示!

回復 8# homama 的帖子

囝囝喺學校學緊clarinet,阿sir第一次教佢哋吹"E"時,囝囝就和我說(因家長可以陪著上堂)那個不是"E",是"D"。當時我不知道就裡,就和他說可能他按錯了窿(或沒有按好)。後來阿sir聽到了說囝囝沒錯,說他可能是perfect pitch,還即場考了他幾個音。經阿sir解釋之後,才知道原來clarinet,saxaphone等屬於transposing instrument,不是in C major,例如clarinet是in b flat。阿sir說perfect pitch的學生學clarinet會較其他人困難,雖要付出更多努力,真的是這樣嗎?

後來問過鋼琴老師,她說問題不會很大,因為其實鋼琴有時也需要轉key(不知有沒有頜會錯老師的原意),也有這個情況出現。請問有人可以解答我這個疑惑嗎?謝謝!

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:45 發表

我自己做法,係希望最少每個月有一堂家長可以黎睇下小朋友上堂,但...黎到玩iphone ipad的不少xddddddddd
好啦..落堂同佢地交代一下小朋友的問題,同埋點樣解決,換來一句:係啦話下佢o岩架啦,佢好懶
積極的家長當然都有,呢d就 ...

有一半已經很好了!

原帖由 Camom 於 11-10-17 13:17 發表
囝囝喺學校學緊clarinet,阿sir第一次教佢哋吹"E"時,囝囝就和我說(因家長可以陪著上堂)那個不是"E",是"D"。當時我不知道就裡,就和他說可能他按錯了窿(或沒有按好)。後來阿sir聽到了說囝囝沒錯,說他可能是perfect pitch,還即場考 ...

transposing instrument 同鋼琴的轉調不一樣哦..
transposing instrument,例如你仔仔吹的clarinet in B-flat, 佢從樂譜上所見到的音符是E音,但吹出來的音高(concert pitch)係低了一個major 2nd,即D音,所謂對perfect pitch 學生難的,應該就是呢樣野,因為同佢本身對音高的perception有點衝突,而鋼琴(非移調樂器),你琴譜上睇到咩音,奏出來就是那個音高

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:18 發表

有一半已經很好了!

近年收的學生家長明事理好多
唔理唔理o個d係跟左多年的
可能有少少似熟賣熟掛

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:25 發表

近年收的學生家長明事理好多
唔理唔理o個d係跟左多年的
可能有少少似熟賣熟掛

好多家長都係咁,覺得已學了多年,以為可以放手等佢自己處理!

啊, 好開心見到好具體的討論.

小女早前被音樂老師說她有perfect pitch.我其實至今仍有點半信半疑.不過,為及早作好準備,所以想了解擁有這能力的正面與負面情況,希望第日條路好行一啲.

我又想問吓,擁有perfect pitch學生,一般有些什麼須要父母/老師去調節/去改正的心態? 樓上各位有講到其中一個point係唔多願意睇譜. 仲有冇其他? 你地會唔會在很早的階段,就告訴孩子/學生,他們擁有perfect pitch?

不好意思.扯開話題了.各位大可繼續sight reading的話題.

原帖由 Christi 於 11-10-17 16:03 發表
啊, 好開心見到好具體的討論.

小女早前被音樂老師說她有perfect pitch.我其實至今仍有點半信半疑.不過,為及早作好準備,所以想了解擁有這能力的正面與負面情況,希望第日條路好行一啲.

我又想問吓,擁有perfect pitch ...

我教piano,如發現學生係perfect pitch,我會盡早同家長講,其實係指出潛在的問題,同埋向其表明我會花更多的時間練習讀譜同埋指法,希望家長唔好見孩子輕鬆彈到出黎就冇要求
至於我兒,我從冇同佢講過呢樣野,亦冇同佢其他的樂器老師提過

I have perfect pitch. I think it's good and convenient especially when I need to tune my guitar...

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 10:51 發表

之前舊老師知阿仔睇譜快,好少先彈一次俾阿仔聽,通常教邊首就直接叫阿仔彈,而且落堂前會剔多幾首等佢返屋企自己彈,所以佢一堂要交十幾首歌仔(頭4、5級)。

阿仔近呢一年都好少練琴,一星期加埋彈唔夠兩個鐘,不是沒有時間練,係 ...

他可能像蝴蝶在脫變階段,要時間消化一吓,將更上一層樓!
我不懂得,但直覺他雖要轉一轉…有新刺激。叻人都係咁。

回覆 3# moumou 的文章

絕對認同!仲有唔按指法,成日自己作曲!
還是踏實的小朋友好,家長老師都唔使口甘勞氣!
學得快少少,感情豐富少少,但音樂學習是要全面的,基楚很重要
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 16:09 發表

我教piano,如發現學生係perfect pitch,我會盡早同家長講,其實係指出潛在的問題,同埋向其表明我會花更多的時間練習讀譜同埋指法,希望家長唔好見孩子輕鬆彈到出黎就冇要求
至於我兒,我從冇同佢講過呢樣野,亦冇同佢其他的樂 ...

i also didn't mention to her teacher, but just after the first lesson, her teacher ask me do u know your daughter has Perfect Pitch?......i said yes, i know, this very touble >  <

steamball,

why do you think it's very trouble ? in what aspect ?

原帖由 steamball 於 11-10-18 12:36 發表

i also didn't mention to her teacher, but just after the first lesson, her teacher ask me do u know your daughter has Perfect Pitch?......i said yes, i know, this very touble >   

回覆 13# fcbttkw 的文章

回覆 15# homama 的文章

醒目開學勳章

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-18 13:43 發表
因為對其他無perfect pitch 的學生 唔公平....

分數一定會低D... 哈哈~~~

哈哈,明白!

当学到late19th&20thcentury等调性多辨甚至无调性曲目时,perfect pitch有绝对好处。

‹ 上一主題|下一主題