用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣區好既幼稚園
go

荃灣區好既幼稚園 [複製鏈接]

咁多位網友你地好呀!  小弟岩岩先至搬入荃灣區, 因此對呢區既幼稚園唔係太熟悉, 但係下年囡囡就要讀幼稚園啦, 請問你地有冇乜野好既幼稚園介紹比我呢?  多謝晒你地既分享!!!
   0    0    0    0

原帖由 kevinks 於 2011-10-16 13:53 發表
咁多位網友你地好呀!  小弟岩岩先至搬入荃灣區, 因此對呢區既幼稚園唔係太熟悉, 但係下年囡囡就要讀幼稚園啦, 請問你地有冇乜野好既幼稚園介紹比我呢?  多謝晒你地既分享!!! ...

揀幼稚園要先考慮以下幾點,
1) budget - 有學卷/冇學卷
2) 傳統教學/活動教學
3) 地區
你可以俾多少少資料先, 如果唔係咁空泛既問題好難答你啊!

多謝你呀!
BUDGET $3000內, 最好有學卷, 我諗活動教學會岩囡囡多D, 我住荃灣廣場附近, 近呢頭方便D.

原帖由 kevinks 於 2011-10-17 11:19 發表
多謝你呀!
BUDGET $3000內, 最好有學卷, 我諗活動教學會岩囡囡多D, 我住荃灣廣場附近, 近呢頭方便D.

其實荃灣區選擇不太多,
有學卷的: 浸信會, 聖母, 救世軍吳國偉 <<聽聞老師都好有愛心有耐性, 口碑不錯 (當然最好要自己親身感受下/聽朋友講下實戰經驗^^)
*有學卷既學費一般幾百至一千蚊左右*
沒有學卷: 綠楊, 慧中, 另外海濱方方 <<我朋友個囝囝讀緊n班, 老師同家長溝通非常好, 我成日聽佢講老師打俾家長講小朋友係學校既情況, 小朋友又好鐘意番學
*沒有學卷既學費都4K左右, 可能over budget*

救世軍吳國偉<<< 我初初好大期望, 但上星期睇完有D媽咪o係呢度出既POST, 話買晒校服, 攪晒學券之後, 收到學校信通知超額收生, 只有3個offer俾佢地:

1) 下年再入讀
2) 轉去救世軍富強(位置o係大窩口富強樓地下)
3) 放棄

睇完呢個post我真係對間學校好失望! 樓主們可以搜尋一下,會搵到以上標題的,我記得d媽咪係國慶假期完左之後果兩日出的, 我剛剛都收到信叫我11月12號interview, 我會照去in, in完先算, 但好大機會唔會讀, 因我唔知佢話什麼超額收生下一個唔知會唔會係我!!

原帖由 藤媽 於 11-10-17 11:38 發表

其實荃灣區選擇不太多,
有學卷的: 浸信會, 聖母, 救世軍吳國偉  

原帖由 carine007 於 2011-10-17 11:57 發表
救世軍吳國偉

所以最好都係花多d時間扒下文, BK好在好多家長都好樂意分享經驗, 睇多D聽多D, 再分析下...

藤媽就睇足兩年BK上網RESEARCH周圍問朋友 等等等等.... 到依家報名階段就心中有數! 加油啊Kevin 爸爸! 希望你都可以幫囡囡搵到理想既學校啦!

係啦,如果唔係見到d媽咪咁講, 我真係唔知間學校原來咁情況!
可能到時真係做左超額收生被迫轉校既代替品
30蚊都蝕埋, 黎緊未來未報/將會報名既媽咪睇下會唔會入表, 個人意見, FYR ONLY!

原帖由 藤媽 於 11-10-17 12:18 發表

所以最好都係花多d時間扒下文, BK好在好多家長都好樂意分享經驗, 睇多D聽多D, 再分析下...

藤媽就睇足兩年BK上網RESEARCH周圍問朋友 等等等等.... 到依家報名階段就心中有數! 加油啊Kevin 爸爸! 希望你都可以幫囡 ...

原帖由 carine007 於 11-10-17 04:31 發表
係啦,如果唔係見到d媽咪咁講, 我真係唔知間學校原來咁情況!
可能到時真係做左超額收生被迫轉校既代替品
30蚊都蝕埋, 黎緊未來未報/將會報名既媽咪睇下會唔會入表, 個人意見, FYR ONLY!

...

這校有簡介會在10月22日, 報名聽下佢講咩, 同埋有無自己講返今年單衰野出來

咪係!!!如果佢有家長發問環節仲好
我想問下佢點解, 聽佢有乜解釋

原帖由 kufubaby 於 11-10-18 14:44 發表

這校有簡介會在10月22日, 報名聽下佢講咩, 同埋有無自己講返今年單衰野出來

I WANT TO KNOW

乜救世軍吳國偉發生過D咁既事 咁真係有點兒那個... 本人意識係救世軍既都係唔錯既K, 冇諗過...簡直係不可接納既問題!!!

本人小朋友就讀過兩間聖文嘉, 如有父母想知多d相關資料, 歡迎pm我

我今年都報左聖文嘉中英文幼稚園!不過都未面試。

請問下ok嗎?!

呀仔今年是 讀 救世軍吳國偉k1 上午校, 老師好細心,ok呀, 不 過 每 日仔返來 一定要 跟回 書包內的 新資料, 同 自己返冇 分 別.星 期 6 的發報會上是有發問時間放心. 但 返而浸信會去 過in 時 就 覺 得 老師好 吋,冇 禮貌.

我都有報聖文嘉,今日打去問咗,佢地話兩星期内會打電話及email通知約見安排。

果日去完吳國偉既簡介會,其實真係冇乜時間俾家長發問,一夠鐘校長就趕住走, 拿拿聲鬆人
我就捉住阿潘主任問佢點解會有超額收生情況,佢話舊年的確失左預算,亦好對果批家長唔住, 不過擔保今年唔會再有一樣情況發生咁話, 我去完簡介會其實真係幾喜歡間學校, 黎緊19號INTERVIEW,
唉如果早一兩星期去呢度IN咪好囉, 因為真係驚再有超額情況, 所以個心真係唔可以好放心咁放棄黎緊11月初準備去INTERVIEW既其他學校, 唉...不過冇辦法,可能果D收左真係要照交留位費先

PS.我住大窩口,我見佢冇校車去大窩口, 但見到話葵涌村有,你知唔知葵涌村係唔係馬路邊巴士站上車?  唔該你先~

原帖由 snow3snow 於 11-10-20 16:36 發表
呀仔今年是 讀 救世軍吳國偉k1 上午校, 老師好細心,ok呀, 不 過 每 日仔返來 一定要 跟回 書包內的 新資料, 同 自己返冇 分 別.星 期 6 的發報會上是有發問時間放心. 但 返而浸信會去 過in 時 就 覺 得 老師好 吋,冇 ...

回復 15# carine007 的帖子

個簡介會我覺得唔係好合格, 幾個重點都無講, 如一班有幾多人, 幾多個老師帶, 幾多個教英文幾多個教中文...只係聽到個校長讚d老師好專業, 其中有講到佢地個普通話老師好叻, 但完全無講下師資背景等等

散場時聽到有個家長問校長幾多個老師帶幾多個學生, 個校長因為在演講時有講過扣除校長主任姐姐及專科老師後有18名老師, 竟然就唔正面答個家長, 叫個家長自己計.  我聽到即時O左咀, 點計呀? 都唔知你有幾多班, 一班收幾多人, 就算你講左, 師生比例每校安排都不同, 我感覺個校長咁答好無禮貌, 那個家長我也見到他面有難色!
最後, 完全沒有提及學校是用活動教學/ 蒙特梳利/ 定係傳統教學; 又無提及每日幾多時間接觸中文/英文/PTH. 又無講自己的教材是用邊個出版社或是自己學校編寫. 我唔覺得似一個學校簡介會, 似一個教育講座多d.

唉係啦, 佢仲以為自己講得好清楚
我都奇怪叫人計下即係幾多位老師, 唔好玩啦
真係好多野都唔交代, 13:15即急急腳走人
唉~~~~
完全沒有提及學校是用活動教學/ 蒙特梳利/ 定係傳統教學 <--- 呢樣係我最想知的! 因為我仔仔本身讀緊救世軍大窩口N班, 如果呢間又係一樣用蒙特梳利的話,講真我駛鬼轉去荃灣

以我所知佢上次影出黎果D書, 英文主題書我知道係LONGMAN出的, 因為我朋友仔仔讀緊保良局, 都係用同一本英文書, 但其他(中文,普通話, PHONICS呢D就唔知邊間了)

Kufubaby, 黎緊星期6(29/11)開放日你會唔會去呀??我會去2:00果場

原帖由 kufubaby 於 11-10-25 23:27 發表
個簡介會我覺得唔係好合格, 幾個重點都無講, 如一班有幾多人, 幾多個老師帶, 幾多個教英文幾多個教中文...只係聽到個校長讚d老師好專業, 其中有講到佢地個普通話老師好叻, 但完全無講下師資背景等等

散場時聽到有個 ...

聖文嘉中英文幼稚園約左11月5號面試!(祈德尊迦南又係上午in)

本來約我上午,我問佢改下午得吾得。佢即時同我改。仲問我想几點,又幾好喔!

大家有冇d咩心水好學校呢??
我都有報聖文嘉,浸信會同,救世軍(兩間都有)
同埋荊冕堂士德幼
‹ 上一主題|下一主題