用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC interview
go

LMC interview [複製鏈接]

parents have to wait outside on the street close to the road.

0    0    0    0

at the morning, we can wait inside the school~

今早10時可以在學校內等
孩子說沒有問問題,老師說了個andy farmer的故事及唱了一首head/shoulder歌便走。

回復 3# alunsweeney 的帖子

今年唔洗填問卷喎.
我小朋友話去左兩間課室, 第一間聽故事, 關於FARM ANIMALS, 小朋友TAKE TURNS回答問題, 第二間課室唱歌, 唱"DO RE MI", "head shoulder knees and toes", 小朋友可以選一個小樂器, 但又說有圖書可以看, 但他沒有拿...其實情況係點呢?

我 2:40 個 ROUND , 都可以係 school 入邊等 !  不過好似之後得番 3:10 last 個輪 ..... 可能人都走得 7788

我囡講係聽故事同埋唱歌仔咋

原帖由 minima726 於 11-10-15 14:50 發表
at the morning, we can wait inside the school~

原帖由 MimiChun 於 11-10-15 06:48 發表
parents have to wait outside on the street close to the road.very dangerous and horrible

全部家長係HALL等喎, 你點解企出街既??

魅力公主 醒目開學勳章

我諗樓主意思係未到INTERVIEW時間, 要企係學校出面等. 因為我地都係. 我地係2:10pm, 佢話要早15分鐘到, 我地1:30到咗, 未到我地個時間, 所以要係學校外面排隊. 跟住先入去禮堂坐

我小朋友考完出黎好唔開心同喊, 佢話聽唔明老師講咩, 所以唔識答問題喎...係唔係真係咁難呀??? 我問佢有無唱歌仔, 佢話無既??? 唉......佢好似遊魂咁
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

Interview有3部分.第一部分聴故事問問題(每人3題英文題),第二部分唱歌做動作,第三部分自選玩具。

我個仔都有去,在場見到老師,大部份是hk人,老師說的是廣東音的英文,流利度80
校長都有出來social,門口有個外藉老師同你say hi。
學校在1975年建,有點舊,不過有second in才算。
仲有幾個interview去...希望

點解你地講個d, 除左有唱歌仔之外, 其餘同亞女講個d唔同既! 亞女話一開始比佢地玩遊戲機mario, 佢話佢無玩, 因佢唔鍾意打機喎! 之後就一齊玩大富翁, 每人10個金幣. 再之後就播歌跟住唱同跳舞. 其實佢講都唔知係咪, 不過佢肯勇敢面對, 自己去interview 我已經好開心!

原帖由 helenli 於 11-10-15 10:59 PM 發表
今年唔洗填問卷喎.
我小朋友話去左兩間課室, 第一間聽故事, 關於FARM ANIMALS, 小朋友TAKE TURNS回答問題, 第二間課室唱歌, 唱"DO RE MI", "head shoulder knees and toes", 小朋友可以選一個小樂器, 但又說有圖書可 ...

或者2nd in 時先填
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

回復 10# stephanielum 的帖子

面試有機打咁新穎??? 真係聞所未聞喎.

我開頭聽到亞女咁講, 以為學校想比d小朋友鍾意既野佢地玩, 睇下佢地會唔會爭嚟玩, 點知亞女話一人一部, 唔駛爭喎! 咁我就知佢一定點我啦~~

[quote]原帖由 helenli 於 11-10-17 15:18 發表
面試有機打咁新穎??? 真係聞所未聞喎. [/quo

回復 13# stephanielum 的帖子

可信程度真係零喎, 有無其他家長IN完LMC? 大家分享下.

回復 1# helenli 的帖子

我都一舊雲,只知有講動物故事部份,整個個程係見過咁多間最短的…

正如之前的家長所講, 應該係未到INTERVIEW時間, 所以要企係學校出面等。本人去年也是這樣, 若講危險及唔方便, 我覺得去考sfa時候既安排仲差。

咦咦... 會唔會.... 打機係一個test 呢..... 若小朋友一見到部機就拎黎玩, 仲可以好純熟咁揀game, 咁就知呢位小朋友平時係打機多, 定玩益智玩具多.

我個仔話有得玩魔方...佢話佢好快咁整好一面白色, 和四面T字,然後話俾老師聽.

你真係LMC既fans...... , 咁都比你諗到喎!

原帖由 bchi 於 11-10-18 11:42 發表
咦咦... 會唔會.... 打機係一個test 呢..... 若小朋友一見到部機就拎黎玩, 仲可以好純熟咁揀game, 咁就知呢位小朋友平時係打機多, 定玩益智玩具多.

原帖由 stephanielum 於 11-10-18 05:26 PM 發表
你真係LMC既fans...... , 咁都比你諗到喎!

可能讀左三年保幼, 現在又入左保小, 覺得佢地收生, 其實都係有一d 標準的, kakaka 自己覺得咋.  
‹ 上一主題|下一主題