用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試要返工
go

面試要返工 [複製鏈接]

11月KV有面試,但在平日,我同老公都要返工,如要請假,需扮病AND取醫生紙,而且勁趕課程(我們也是教育界人士),如果請祖母帶她去,不知會否一定唔得?很苦惱!
   0    0    0    0

You need to think: if KV is successful, will you change to KV?

If yes, then please "take leave".

If eventually you think your current school is better, then ask grandmother to accompany.

Unless has special reason, I would think grandparents attending marked decrease the chance of admission. They count 2 parts: parent and child. They interview the parent when the child is being interviewed.

叫祖母唔係咁好呀,攪到好似父母都唔緊張子女嘅教育
唔可以請假咩?我點c都會同仔女去面試,有咩緊要過佢地

我覺得叫祖母帶會不太好... 你同你先生商量, 其中一個請假去會較好!  

除非, 你有其他更好的OFFER, 只是去見識下!

原帖由 doll_fish 於 11-10-14 16:15 發表
11月KV有面試,但在平日,我同老公都要返工,如要請假,需扮病AND取醫生紙,而且勁趕課程(我們也是教育界人士),如果請祖母帶她去,不知會否一定唔得?很苦惱! ...

絕對明白, 我們這行就係咁慘, 只有病假和紅白二事假, 從來沒有因個人事務可以請的事假。

唯有辦法就是炸病.....

但我選擇唔去面試了! 另一方面諗, 幼稚園面試在星期六,我仍要返工去唔到面試就無話可說, 但幼稚園選擇在weekday 搞interview, (佢比我個時間仲要係八點幾),  比我的感覺是唔夠體貼, 可能是佢地根本大把選擇, 生源充兄, 駛鬼理你d 二打六, 最好屋企爸爸係專業人士而媽媽又唔駛返工, 你得閒黎就黎, 唔得閒黎就咪鬼黎。

同時, 你會見到唔少幼稚園可以在星期六, 甚至星期日搞interview, 再在weekday 補假, 這不是較體貼、較為人設想的做法嗎?

這全是我個人感覺, 不喜勿插。

我於 11/06 Sunday 11:00am interview.

好多在星期六

原帖由 MissMusic 於 11-10-15 04:38 發表

絕對明白, 我們這行就係咁慘, 只有病假和紅白二事假, 從來沒有因個人事務可以請的事假。

唯有辦法就是炸病.....

但我選擇唔去面試了! 另一方面諗, 幼稚園面試在星期六,我仍要返工去唔到面試就無話可說, 但幼稚園 ...

你咁諗都岩,搞個interview係平日即係話你係有錢做老細咁得閒咪黎in囉,打工呀?咁sorry啦我地唔岩你。
佢唔係唔夠體貼,係睇低d非富族群姐

或者這是一個方法令家長去取捨

醒目開學勳章

我都有個面試11月4日13:15, 時間半天吊, 淨係請下午又趕唔切, 唉!
而我那個是細仔, 明知機會很微, 但都要去!

我都覺得一間如果禮貼既幼稚園最好就係安排SATorSUN面試.唔駛我地做家長既專登請假去....
我見有D幼稚園連交FORM都唔可郵寄只可以親身遞交.
我覺得依D幼稚園真係難為了我地班家長.

我咁啱想報幾間都一定要親身去交,冇計啦。惟有响lunch time飛的去 (好彩我lunch time有兩個鐘咋)

原帖由 SHARONJULIO215 於 11-10-19 15:18 發表
我都覺得一間如果禮貼既幼稚園最好就係安排SATorSUN面試.唔駛我地做家長既專登請假去....
我見有D幼稚園連交FORM都唔可郵寄只可以親身遞交.
我覺得依D幼稚園真係難為了我地班家長. ...

我估學校喺想試吓家長嘅誠意,同埋篩走一D無法犧牲時間嘅家長。

醒目開學勳章 貢獻勳章

KV應該要填家長職業
如果係咁,學校應該知道點解家長去唔到
俾我,會照叫祖母帶小朋友去
恐龍家

叫祖母帶去啦, 唔好哂左個機會.
咪叫祖母講兩句, 佢媽媽都係教書, 行唔開, 或者仲會加分添~
不過我記得KV都有問題問下, 中文問, 問下平日小朋友點咁, 如果祖母都應付到就OK囉

幼稚園面試時間安排,又或是遲些大家會遇到的小學面試時間安排,不同學校有不同處理。有人認為應該放在周六日,但結果有時很多面試撞在同一天,家長也會不高興,所以我不會理怨學校的安排。

幾年前,我也遇到同樣的問題,幸好只有一間幼稚園是在平日進行面試。我沒有詐病,那即是為下一代﹝不論是我的孩子還是學生﹞作壞榜樣。我在沒有詢問校長的情況下入紙申請請假,如果有問題,校長自然會跟我說。結果校長沒有查問我,只是在假紙上寫上面試完畢回校。

我先生的學校批假比我校更嚴厲,他也成功取假。

結果那天孩子有婆婆帶到幼稚園,我和先生都提早離校趕到幼稚園陪孩子一同面試。

面試請假我覺得不是問題,反而是日後不能請假陪孩子參加學校活動,要跟孩子解釋才費心機。我孩子這幾年在家罵我校長很多遍呢,現在開始習慣,接受現實。

‹ 上一主題|下一主題