用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問0下點改善玩眼問題??
go

想問0下點改善玩眼問題?? [複製鏈接]

仔仔發展遲緩,係約2age幾番私人s位時開始有玩眼問題
又唔係有指定東西先0甘望
姑娘話係感統問題,自我刺激行為巳時時做一些感統活動
但都係久唔久就0甘望, 現在4age仲係有玩眼問題
真煩惱??
呢0的行為會唔會大個都係0甘,我無晒計...

0    0    0    0

行為治療

在行為學來說, 玩眼是自我刺激行為一種. 當小朋友持續玩眼, 他會很喜歡這個行為因為自我刺激會令他興奮. 如果要減少這個行為就是要令他不要自我刺激下去. 有幾個方法:
1. 停止自我刺激行為 (e.g. 用手阻擋視線)
2. 增加不相容的行為 (e.g. 陪他玩玩具, 看書, 做一些要專注而他又喜歡的事)

用這些方法時要持之以恆.

回復 1# Ame* 的帖子

多謝你回覆
其實見仔仔次次0甘望,我會即刻叫他名字
0甘小朋友就會即刻回魂
我都時時比唔同訓練他做,等小朋友盡量無機會0甘望,係政府s位老師都會多些叫他
但問題係無可能24小時睇到實,小朋友一無聊就會0甘望,現在好似習慣0甘,係街到等巴士時間都可以0甘望,
人0地行過見到都覺得怪
好擔心呢0的行為會唔會大個都係0甘
我又無能力可以阻止到.....唉

原帖由 apple~y 於 11-10-14 16:26 發表
多謝你回覆
其實見仔仔次次0甘望,我會即刻叫他名字
0甘小朋友就會即刻回魂
我都時時比唔同訓練他做,等小朋友盡量無機會0甘望,係政府s位老師都會多些叫他
但問題係無可能24小時睇到實,小朋友一無聊就會0甘望,現在好似 ...

我孩子的情況是改善了一樣,又會有新的自我刺激出現,改了那樣,這樣又出現,唉。。。。。只有不斷繼續見招拆招,但多數是我自己見到心煩而容易發脾氣,所以要自己大人要堅持和擺好心態。
‹ 上一主題|下一主題