用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友不願做功課,每天都在吵吵鬧鬧,有無好方法呢? ...
go

小朋友不願做功課,每天都在吵吵鬧鬧,有無好方法呢? [複製鏈接]

K1時以為等到K3會好一点,到現在K3差不多6歲,都是做一陣又話食糖,唔比就喊,當我堅持時,吵鬧的一個晚上就開始了!
我試過不提他做功課,他就會晚上十點多就話要做功課,有時想讓他不做就算,但的回應是堅持要做,但又不合作,又不肯収起唔做!唉!好唔開心,唔知點處理!下年一年班唔知點算呢!有無人分享下呀!
   0    0    0    0

回復 1# Scarlet 的帖子

我會有指定"收工"時間(say 9pm), 過時唔准再做.  要佢俾老師罰&留堂.  老師兇佢好過你同佢紏纏, 睇你一定係一個唔夠堅定無乜立場o既mami, 點解可以俾個小朋友控制大局?  由幼稚園時已應該令佢明白完成功課係佢o既責任. 10pm仲唔訓?  禁細個小朋友9pm就要訓啦.....睇見你寫就好感慨, 你位小朋友識"堅持"唔做就唔做, 到10pm又識"堅持"要做, 但反而係你唔識"堅持"佢係適當時候完成功課.....

好開心見到回應呀!
但是我不准他做,他便大吵及喊,我已不理他由他哭,但他會堅持喊同吵,不收聲,一直纏在你旁邊,沒停!我都明是我堅持問題,但他真的好似有問題咁唔收聲,喊完又不一定會立刻合作番!

咪又係一哭二鬧三上吊?  你reinforce左佢吵鬧就搞掂個行為, 由得佢顛兩個鐘.  要同佢鬥"堅持", 咪俾佢耍贏你先得架.  我果兩位從來唔會吵鬧, 因佢o地明白只會晒氣, 嘈都無用.  你要小朋友明白, 佢可以係適當時間內完成功課, 到9pm就無得再做, 做唔完都要停筆.  Time's up! 考試時老師叫停筆都唔可以再做啦.  佢要明白机會一過就無, 世事好多野都係禁--「蘇卅過後無艇搭」.  咪以為吵吵鬧鬧就可以得呈先o架.  我明佢一直係你身邊嘈係好困擾, 但你要俾佢知道, 吵鬧係唔會有用, 係唔會做到佢想做o既野, 只會招至惡果, e.g.無snacks食, mami唔啋你15mins, 無cartoon睇....etc.  即係越嘈越衰.  要同佢戒走呢個哭鬧惡習唔易, 但must do, 唔係一路大過有排你煩, 以後唔止係做功課, 甚至打機上網、買名牌、同同學去街....etc, 有排你愁.

原帖由 Yanamami 於 11-10-14 10:11 發表
咪又係一哭二鬧三上吊?  你reinforce左佢吵鬧就搞掂個行為, 由得佢顛兩個鐘.  要同佢鬥"堅持", 咪俾佢耍贏你先得架.  我果兩位從來唔會吵鬧, 因佢o地明白只會晒氣, 嘈都無用.  你要小朋友明白, 佢可以係適當時間內完 ...

我最喜欢把他的吵鬧情况拍下. 待他平静时拿来跟大家share, 立刻知道个醜字点写. 哭吗? 又有一个吵鬧区给他, 喜欢哭多久都可以. 自己可以不理他继续做事, 或坐在一旁笑笑口看着他.

我見其他小朋友被罵完就會完成自己的task, 但我個仔三歲起已是這樣,就連做連線也會發痺氣!我平時也是讓他喊不理他,但未試過收埋d功課等他無得做,因他返下午班,早上負責照顧他的家人就很急趕了,而我就去了返工!
不過無論如何,我會試下讓他喊一兩小時看看如何!好感激大家的幫忙!
好攪笑的是,自己一直知不應縰容小朋友,不應培養港孩,但往往自己就是一般的怪獸家長!

如果现在改不了, 上了小学你会很难过的. 尤其是那些一线名小学, 功课,课外活动及其他阅读是挺多的, 而且老师的要求又跟幼儿园不一样. 建议你先和他一起定立一个时间表, 再严格执行.

原帖由 社工小丙 於 11-10-14 11:46 發表

這招高招

现在有十数个files. 等他将来结婚时可在婚礼上播放. 肯定震撼.

其實最緊要作為父母要堅持,說一不二,同埋由小做起,越細時功課係最容易又有滿足感,慢慢來由淺入深,要比小朋友知道功課是自己的,將來亦都係自己的,將來係點,係靠這二十年的造化。
比佢知道做功課都其實有樂趣的。
小朋友有滿足感,自然好有興趣投入的。

原帖由 Scarlet 於 14/10/2011 07:38 發表
K1時以為等到K3會好一点,到現在K3差不多6歲,都是做一陣又話食糖,唔比就喊,當我堅持時,吵鬧的一個晚上就開始了!
我試過不提他做功課,他就會晚上十點多就話要做功課,有時想讓他不做就算,但的回應是堅持要做,但又不合作,又不肯収起 ...

回覆 4# Scarlet 的文章

努力呀Scarlet.  惡習好難改但唔係無得改.  趁而家幾歲人仔仲可以搞搞佢, 上到P3/P4就難上加難, 10歲打後已成定局, 到時禁就一世, 你有排受啊.  快d堅決d搞掂佢啦, 要全家總動員, 一致行動先得.  上午照顧佢果個唔好妥協先好~~~

但早上点唔比佢做呢?佢會自己攞嚟做!

叫果個take care佢o既大人收起唔俾做.  要人同你合作先得o架.  話俾仔知你會通知老師, 叫老師同佢訓話.  有時真要"車"下貓尾.

that's really difficult for the mum, and for the kids as well..

It's about establishing a habit of learning. Persistent and consistent of parent. I always tell my kids that parents do not afraid of children's crying and it's ok for them to cry, but their responsbility to finish homework still insisted.

Take some time to shape his pattern, need cooperation from all adults at home and at kindergarten.

All adults need to be  consistent and persistent when you feel this need to be done!

PS. probably need to understand if there is any difficult in learning about this kid, if this is the case, the kid need more support and accommodation or special ways of teaching!

我試過不提他做功課,他就會晚上十點多就話要做功課,有時想讓他不做就算,但的回應是堅持要做,但又不合作,又不肯収起 ... [/quote]

我其實都有諗小朋友是否有能力上的問題,但這些事只在家發生,所以肯定是行為問題!
最奇怪是一般小孩最初初開始填色連線是很喜歡的,但我仔仔是K1開始有功課時已是這樣,所以真的很氣餒!

Try different ways, other people's suggestion may not be the best. You can observe what's happening, and based on your observation to decide next step.

Find out the root issues is important.
‹ 上一主題|下一主題