用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 補習--補來補去都冇進步
樓主: vickycheung36
go

補習--補來補去都冇進步 [複製鏈接]

可以在7:00做完功課, 果然是好的開始, 中文/英文寫作技巧, 我相信暫時閉關的資深網友個套方法 -- 多看書.

有關數學補習技巧, 請看 PM. 繼續加油 !!

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 09:18 發表
昨天第一天沒補習的日子, 我囡囡7:00做完功課 8:00 吃完飯/洗澡, 我們再可溫默書, 但我知她的英文讀書報告做得不太好. 努力.

嵐嵐21  可以PM有關數學補習技巧資料給我? THANKS  發表於 12-2-29 09:36

回復 41# HY412 的帖子

HY412,

已看過您的回覆, 萬分感謝, 很有用的資料, 是之前我亦看過的多看書現在想再參考已沒有了很可惜.

希望我跟囡囡一起進步,

可用呢個網站, 搵番D資料 :http://m.edu-kingdom.com/index.php?action=my&

小朋友的目標和壓力從家長而來, 按能力而行, 不用同其他人比較, 只需要挑戰自己.

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 10:33 發表
HY412,

之前我亦看過的多看書現在想再參考已沒有了很可惜.

希望我跟囡囡一起進步,

HY412,

謝謝您的資料, 數學料之前有個師姊綱友介紹了位補數的老師給我很好, 其實一直都是煩英文, 我囡囡很怕英文的. 我已買很多書給她了. 但她都是沒興趣, 有沒有好提意.

我囡囡英文科是弱項, 實在沒有資格在此提供秘方/技巧 …… 妳可以 PM 資深網友請教他/她們.

** 重點 : 如何提升囡囡學習英文興趣 ?

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 10:51 發表
HY412,

謝謝您的資料, 數學料之前有個師姊綱友介紹了位補數的老師給我很好, 其實一直都是煩英文, 我囡囡很怕英文的. 我已買很多書給她了. 但她都是沒興趣, 有沒有好提意. ...

回復 45# HY412 的帖子

HY412,

你已幫了很大的忙, 十分感謝.

看外國卡通

每個小朋友的學習模式都可能不一樣,亦非所有成績都可以量化。

家長應該留意小朋友面對的困惑,幫她解決,而不是簡單地交給補習社,困住小朋友。對學業失去興趣,才是大的災難。

原帖由 cement 於 11-11-24 14:42 發表
每個小朋友的學習模式都可能不一樣,亦非所有成績都可以量化。

家長應該留意小朋友面對的困惑,幫她解決,而不是簡單地交給補習社,困住小朋友。對學業失去興趣,才是大的災難。 ...

100% agree!

樓主,

小朋友長途跋涉返學,一定好累。平日夜晚盡量唔溫習,比小朋友一d hea既時間,培下小朋友一齊睇下書,早d瞓,等小朋友上課精神d, 集中d。

星期六早上全力溫習/補習,下午就學一d興趣班,或返教會認識多些新朋友,可以參任何運動或跳舞,平衡一下只有返學同補習既生活。星期日就hea下或出外散步,比小朋友發白日夢,小朋友先有創意作文。

加油!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

都唔係既,個女唔補習成績真係無咁好

原帖由 vickycheung36 於 11-11-1 10:51 發表
HY412,

謝謝您的資料, 數學料之前有個師姊綱友介紹了位補數的老師給我很好, 其實一直都是煩英文, 我囡囡很怕英文的. 我已買很多書給她了. 但她都是沒興趣, 有沒有好提意. ...

見到你有好開始,真鄧你高興,add oil!

我上次介紹你睇果本書,其實吾睇都得,知你係雙職mami, 又要教囡,已經好勞心勞力,邊有咁多時間睇呀!不過睇左就會對呢套方法信心太d,又知多d點應用。

我試過用這些方法,
[用關懷、傾聽、支持、協助、鼓勵、信任和親近,
而不會批評、責備、抱怨、嘮叨、威脅、懲罰和利用獎賞控制。]
再加d古靈精怪ga方法單對單教一個p6女孩英文,都好似有d效:

1.  用同一句句子,用各種不同文法寫出來,但句子係用佢個名作的,用佢個名,佢好似幾開心。就練來練去,背熟所有基本grammar方程式.

2.  練vocab, 拆字來記(= phonics 咁上下),你考佢,佢考你,你扮下吾識,佢記得你都未記得...佢會好開心

3.  是但看一份報紙廣告(叫佢揀),即時作故事,一人作一句,佢作乜都照收貨,講屎講尿都照講,讚佢有創意

4.  大聲讀英文故事,一人讀一句,讀完要譯成中文說出來,吾識可以查字典,呢個如果有同學仔一齊讀仲好玩,好似有d比賽意味

總之就係有d趣味,除了功課,傾下心底話,關心佢所關心ga事,一味係讚讚讚…,仲要讚得有技巧&真誠,整過過程用正面言語,吾會講一句“你錯啦”or “留心d”etc...,試過佢完全無心機做,好吾合作,對我不禮貌,我問佢係咪好累,關心下佢,比佢休息,休息完再提番佢頭先ga態度令我難受,輕輕教佢可以溫柔地表達...第二日,佢好好學習態度

我只係拋磚引玉,相信你的創意無窮

太誇張,你係咪對你個女太高要求,定間學校D學生好勁,可能PUSH既方法唔係你個囡

回復 27# annie40 的帖子

HY412:可唔可以都比D數學補習技巧我呀,因為阿囡數學比較差pls

多謝大家的意見, 之前學校家長會我問了一位家長, 她的女兒最初的成績跟我女兒叮噹碼頭(差果種 )  但最近她得了進步獎, 成績進步了很多, 於是請教她. 她一開口便問我有沒有補習, 我說有差不多天天補, 她說 CUT 矖D 補習. 當初她的女兒亦是天天補但成績都沒進步反而越來越差. 是她一位做社工的朋友見意.效果出奇地好. 她見意慢慢減少, 於是我由每星期4-5日, 現在每星期一天. 但星期六補的英文及數學保留. 因我囡囡是五年級這幾次考試是很重要的. 雖然十分擔心但看過各家長的意見決定一試. 當初有幾天可7時完成功課但之後回復11時, 因每天都有很多改正, 但英文小測比四年級好,我問她謂何進步了, 她說可能自己做功課? 其實她自己都不知原因, 今次考試她還說英文很容易? 結果現在還不知.  這是我的經驗不是叫你們跟隨, 因我提意過給我同事但她女兒沒進步, 所以每小朋友都不同, 而我亦不知是否成功,這是長期的心理戰, 而且小朋友越大這場仗便越難打.

補充... 如大家再有任何好意見請交流下...我個女默書依然唔得.

妳再深入了解囡囡成績差的原因? 我阿囡 P.5 或以前默書範圍主力分二部份: 1/ Reader 10 多頁紙. 2/Unseen 生字

老師將  Reader 10 多頁紙撮成一段短文, 好多時囡囡記熟生字都會有錯, 多數錯 Tense (沒有改為過去式 + ed ) 和一部份 Unseen.

六年級少了默書, 用來 Quiz.

原帖由 vickycheung36 於 11-12-1 12:54 發表
補充... 如大家再有任何好意見請交流下...我個女默書依然唔得.

有次我囡囡默書本來合格, 就是有5-6個字少了S 變成唔合格.
‹ 上一主題|下一主題