用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 補習--補來補去都冇進步
樓主: vickycheung36
go

補習--補來補去都冇進步 [複製鏈接]

回覆 20# rchchan0505 的文章

謝謝你的介紹, 試過後跟你交流下.:loveliness:

補咁多你小朋友都好辛苦喎。補咁多咪盞佢依賴左, 功課係自己做o既, 唔係等補習先黎做。
同埋我自己覺得"小學駛唔駛補習呀?", 當年我係自己做功課, 做完阿媽睇一次,默書考試都係自己讀左就叫阿媽問/讀默。而家諗返都覺得好好, 又有親子時間, 阿媽又明白我o既程度。
樓主覺得補黎冇進步, 咁咪唔好補囉, 你自己同佢睇下功課, 了解下佢咩原因, 係唔識, 定唔願做。
到我升中時阿媽都有同我講中學我教唔到你, 睇唔到功課, 你唔識就搵人補習, 但我係到中六先去補習社補a level o既一兩科。
想講o既係, 要培養小朋友自己做學問, 唔係靠補習老師。補習老師(有用果d) 只係錦上添花, 唔可以點可成金。

我真是唔識:( 就是因為我唔識便請補習.

For English and Chinese, I think READING is the best way to make her improve. You can ask her tutors to read books with her instead of doing exercises. Months later,you will see the difference in terms of learning motivation and capacity.(however,make sure you hire the right person). For Maths, make sure the tutor is patient enough and not one way teaching.

仲有我想講, 我阿媽自己都係小學程度咖咋, 佢同我一齊做/睇功課會令我覺得阿媽好緊張我學業, 所以我要讀好d, 而家諗返我覺得佢做得好好, 雖然佢程度唔高, 有時教d野都未必啱, 但起碼我知道佢好比心機教我地3姐弟。 我地3姐弟當年升中都係band 1中學我細佬當年成績中中地都考入喇沙。之後都升到大學(一個hku, 一個cu, 一個poly), 雖然到中學佢都冇乜點再睇我地功課, 而我地3個都係到中5,6 先出去補習。
你o既努力你o既小朋友都睇得到, 同佢並肩作戰好過就咁dum低d野比補習, 補習始終唔係家長, 唔會話好緊張佢成績。

回覆 25# shevachevy 的文章

我想你媽媽是全職媽咪, 我要返工程度自己都沒信心, 平常我都會教下個女做功課, 有時教完比個女話"唔一定wu媽咪" 我就停了. 我就是怕教錯小朋友. 所以不停請補習. 我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老師進度. 吃晚飯後會和她一起做功課. 早上送她上學, (我家往大埔在九龍上學)在路上我會跟她說最近進步了很多. 再努力會有好成績. 就算考不到好中學都唔緊要, 我們都要做好些.這樣算不算努力? 這樣算唔緊張嗎? 我覺得我就是太緊張, 令她太依賴補習, 我亦太依賴補習,但我真是教不到. 才問一下各家長意見. 我仲想講我們只是普通的家庭, 但在補習方面開支亦不少.
我更想講在綱上是可發表自己的看法, 但你唔會知別人的情況, 希望你發表時小心些. 因為我實在用心用力去教我小朋友而不是你所說

"你o既努力你o既小朋友都睇得到, 同佢並肩作戰好過就咁dum低d野比補習, 補習始終唔係家長, 唔會話好緊張佢成績。"

Vicky,

真的是谁憐天下父母心!  

见着佷多孩子和父母真的是非常努力, 几乎是努力, 努力再努力!如是者过了五年或十年, 发现孩子的读书能力连top 50% 都有困难, 可说是极度残酷的处境.  

Vicky, 在我看来你是有点心力交瘁了, 又不知前景何如.
这边有很多品格高尚的网友,是教育能手, 应该可以给你一点扶持的.  

然而孩子学术成绩未成不是最大问题, 我想孩子的整体生活习惯, 纪律,自理能力, 社交, 自信, 也是非常重要的. 在解决读书问题前, 请打开心菲, 检视孩子的生活作息和行为态度, 做点改变(包括你和她).

还有已实施多年的补习已证明是十分失败的学习方法, 请尽快停歇, 听听意见, 与孩子重新定立方向.  万事起头难, 多点忍耐, 多点鼓励, 明天一定更好!

各为网友, 今午约了牙医赶着离开不多写了,

Vicky, 这里的家长心肠好, 骂你是想你快些放弃本大利无的补习安排, 如能听得懂, 知行合一, 一生受用.  

共勉之!  忙碌的妈妈不只您一个, 但必需忙在有价值的事晴上.

annie

原帖由 vickycheung36 於 11-10-21 14:02 發表
我想你媽媽是全職媽咪, 我要返工程度自己都沒信心, 平常我都會教下個女做功課, 有時教完比個女話"唔一定wu媽咪" 我就停了. 我就是怕教錯小朋友. 所以不停請補習. 我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老 ...

annie40,

雖然你被牙所困亦趕看牙醫, :( 但你的回覆令我舒服很多, 你好像看到我的問題所在, 我會在自信/自律/學習態度處入手希望有所改善, 但因小囡已五年班我怕突然很大改變會令她成績退步. 我不知忙得有沒有價值, 但我願盡我所能付出.

補太多,累都累壞了....每天腦都是實的...思考唔到,變左機器,好難有進步啊

原帖由 vickycheung36 於 11-10-21 14:02 發表
我想你媽媽是全職媽咪, 我要返工程度自己都沒信心, 平常我都會教下個女做功課, 有時教完比個女話"唔一定wu媽咪" 我就停了. 我就是怕教錯小朋友. 所以不停請補習. 我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老 ...

我唔明樓主有乜事。 我咪話你o既努力小朋友會睇到囉 ??!!! 完全唔明點解樓主會覺得我呢個statement 係offensive??!!! 啞晒。
我澄清幾點, 第一, 我唔係全職媽媽, 我返5.5 days o既。 第二, 只係樓主講話覺得補習見唔到效果, 愚見suggest 不如樓主自己睇返教返, 你唔同意我完全冇問題。第三, 我當年大學係讀法律o既, 咁我o既同學大部份都係成績頂尖o既學生, 我就未聽過有一個話係我一個星期補習4-5日令我成績咁好, 咁我先提議樓主要諗方法改變而家依賴補習o既問題啫。第四, 我自己都做過人地私人補習, 但我已經講過,補習只可以錦上添花, 唔可以點石成金。我記得有家長問我佢個女會考英文有冇機會合格, 我都好坦白, 冇乜, 中4都仲未識寸晒sunday to saturday 同12個月o既, 咁我話你聽好有機會都係點你 (不過我教左佢一年佢最後都合格)。講左咁多, o係教小朋友上我相信人人都有自己一套, 道不同不相為謀,啱傾o既, 大家share下, 他山之石, 可以攻玉。唔認同o既, 我亦無需多講。
用對方法讀好書, 用錯方法讀死書。

annie40,

係 BK 中, 最欣賞妳的同理心和用詞令人好舒服.

原帖由 annie40 於 11-10-21 15:01 發表
然而孩子学术成绩未成不是最大问题, 我想孩子的整体生活习惯, 纪律,自理能力, 社交, 自信, 也是非常重要的. 在解决读书问题前, 请打开心菲, 检视孩子的生活作息和行为态度, 做点改变(包括你和她).

还有已实施多年的补习已证明是十分失败的学习方法, 请尽快停歇, 听听意见, 与孩子重新定立方向.  万事起头难, 多点忍耐, 多点鼓励, 明天一定更好!

Vicky, 这里的家长心肠好, 骂你是想你快些放弃本大利无的补习安排, 如能听得懂, 知行合一, 一生受用.

共勉之!  忙碌的妈妈不只您一个, 但必需忙在有价值的事晴上.

Vicky,

有心唔遲架, 願意正視問題需要勇氣, 當踏出第一步, 已是成功的開始, 加油呀 !

原帖由 HY412 於 11-10-22 12:05 發表
annie40,
係 BK 中, 最欣賞妳的同理心和用詞令人好舒服.

Annie40

I echo HY412's remark. I should learn from you and Tsang Yuk Shing.

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有得比較便高下立見, 令人唔不安的亦不會再看. 以免影響心情.

囡囡班中有位小朋友三年班時成績不太好, 但到了四年班成績進步了很多, 除了取了進步獎外現在每料都差不多是9字頭, 剛剛家長日我問了她媽媽是否請了什麼補習天皇, 但原來剛剛相反是不再請補習老師了. 她媽媽說 1-2 年班星期一至五都有補習, 成績很差但經過一位做社工的朋友多次提出不要太依賴補習後下定诀心, 在第一個星期已進步很多. 在今個星期我會常試, 看看有沒有進步.

能聽取意見, 已成功了一半, 加油呀 ^^
要留意數學科, 唔掂真係要搵補習老師單對單補, 或自行買補充練習加操.

原帖由 vickycheung36 於 11-10-31 10:08 發表
囡囡班中有位小朋友三年班時成績不太好, 但到了四年班成績進步了很多, 除了取了進步獎外現在每料都差不多是9字頭, 剛剛家長日我問了她媽媽是否請了什麼補習天皇, 但原來剛剛相反是不再請補習老師了. 她媽媽說 1-2 年 ...

謝謝你們的寶貴意見, 希望今天開始能改過她的習慣及學習態度.

回復 1# vickycheung36 的帖子

Vicky,

今次是最后的发文,

请相信自己. 我们做得到的, 你和女儿也定能办到的.  

祝生活愉快!  不要 瞎忙, 忙坏了身子! 有健康妈妈才会有个健康快活的女儿啊!

annie

回復 35# HY412 的帖子

昨天第一天沒補習的日子, 我囡囡7:00做完功課 8:00 吃完飯/洗澡, 我們再可溫默書, 但我知她的英文讀書報告做得不太好. 努力.

咁其實 shevachevy 又講得無錯呀! 只不過忠言逆耳

回復 39# melodyyy 的帖子

第一篇她沒有說不要用補習, 只說我是一個沒好好教導我的女兒, 第二篇我再沒看.
‹ 上一主題|下一主題