用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 李x嚴醫生真的可以醫到發展遲緩的小朋友嗎? ...
go

李x嚴醫生真的可以醫到發展遲緩的小朋友嗎?

有些adv味...

比二千八係check唔到小朋友有咩實在嘅問題㗎!只係李醫生齋講佢邊邊腦弱些,跟住就話第時會訓練邊邊腦先!我唔知佢係揀客定係乜,無理由比錢做檢查就攝期叫我去,話我小朋友情況要盡快開始訓練!既然講到要盡快,點解檢查咗咁耐都仲未叫我哋去做訓練吖!!

如果你真係有個發展遲緩嘅小朋友,而又錢多唔介意佢揀客嘅話,你咪去試下囉!!

Heard some noise from that DR. from my friend. Honestly speaking, Really not recommended. If i were you, i would choose acupuncture rather than that DR.

its only my friend's very bad experience, i suggest you dont waste $$ & time on that dr.

Jessica,

你小朋友幾大?  而家上緊咩 training 覺得幫5到?  點個refer你去睇李脊醫?

回覆 1# Jessica-WNJ 的文章

香港現在的小學教的係比較深, 就算二線都唔易食, 我諗而家我讀可能都要"包艇".

或者試下放慢步伐, 由基本學起, 甚至轉校或留級.

功課, 默書果d 野唔係生活必需品, 唔得就盡量啦, 無謂勉強.

Jessica,

如果你個小朋友已經8歲,可能已經你1-2年班,  又真係遲左dd. , 我覺得單靠一般既T去train可能已經太遲,所以如果你afford得到(但一定要搞清楚係咪真係評估後有期比你做訓練-避免最近有thread講有一定家長只要評估但無期上堂既情況),

其實如果你都observe到小朋友學野慢, 評估只係一個手續, 最終都要開訓練既話, 反而佢比5比到期你先最重要, 如果無期,去評估係無mug意思

我覺得6歲打後,5可以只係3T,要做多一些其他協調訓練,我想健腦操都會有幫助,我早前聽過一個T講,再大d就要做counselling, 所以我覺得你都要make up yr mind ~

你個間小學係咪好谷架?  找一些包容會5會好d?  你住邊區? 葵青區會比到料你

原帖由 Jessica-WNJ 於 11-10-13 15:10 發表
李x嚴醫生真的可以醫到發展遲緩的小朋友嗎?

我下個月會帶小朋友到李醫生做評估, 聽講收費很貴, 評估$2,800, 其後 TRANING 要 $800, 好拿利; 但如果真的可以幫到小朋友, 節衣縮食都要啦.

有經驗的媽媽們可以給我意 ...

佢既邊方面既醫生黎 ?  對我阿仔黎講,醫生既角色只係斷症,治療係依靠其他專業,如物理治療,職業治療等.

我小孩在那裡學了九個月身體協調各方面有明顯進步但學習方面就無甚進步包括自主性吸收能力現在仍在期待中

看了9個月只是身體協調各方面有明顯進步,其他沒有進步嗎?如性格,和朋友相處,成績及動作會否快些等,可否詳述,因這麼貴,我們都想知他的方法可不可行,謝謝!

ahanghangma,

你仲做緊?  小朋友幾大?  如果上左9個月, 保守估計都用左$85,000, 如果淨協調進步,好似5係好抵wor, 我個仔去遊戲輔導室做左8個月(佢做個時係4歲半), 協調都係好好多,但遊輔都係$1200/month for 8 lessons, 2 lessons every wk 咋, 9個月都係$10800, 差好多倍

佢有無同你講先會協調進步,之後才是learning attitude?

原帖由 methy 於 11-10-22 15:20 發表

佢既邊方面既醫生黎 ?  對我阿仔黎講,醫生既角色只係斷症,治療係依靠其他專業,如物理治療,職業治療等.

methy說得很對, 應該是醫生斷症, 轉介給兒科物理治療去醫治.

脊醫5係兒科或者CAC醫生, 佢地係用另一角度去治療special needs 既小朋友, 主要用腦神經治療, 有部份可能 carry 左健腦操既theme, 我諗在家要做好多home exercises, 只不過成效未有廣泛認同, 同埋好貴, 所以家長要考慮得好周詳先得