用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生情緒問題
go

小學生情緒問題 [複製鏈接]

近日女兒常常早上起床上學前便想嘔吐, 醫生說是壓力問題.  再細問之下, 原來係囡囡現在老師好惡, 但又重來無罵過佢, 只不過佢想各樣做好d, 唔想被老師罵.  
女兒對於別人的評價好緊張, 但平時做功課又唔見得好細心喎! 請問有無家長可以分享下!
   0    0    0    0

我同事的女都係咁, 間小學都幾勁o家, 到小五時入了精英班, 毅學就會肚痛, 睇醫生後都話應該係好大壓力, 所以先至咁, 所以立即轉到不是精英班就再沒有此情況出現. 你女的學校會唔有機會比佢轉班呢? 又或者找學校社工同你女傾下計, 睇下會唔會好d.

原帖由 Wendy212 於 11-10-13 15:15 發表
我同事的女都係咁, 間小學都幾勁o家, 到小五時入了精英班, 毅學就會肚痛, 睇醫生後都話應該係好大壓力, 所以先至咁, 所以立即轉到不是精英班就再沒有此情況出現. 你女的學校會唔有機會比佢轉班呢? 又或者找學校社工 ...

Similar case happened in 3x years ago when I was in primary...
This situation happened on my elder brother who is two years older than me...

I think because our elder sister was too smart (she was ALWAYS be the first in her GRADE - not class, thru P1 to P6) that my brother had a lot of pressure... because we all were in the same school.
He was used to vomit in the morning after breakfast when we went to school... and he told me not to tell mother afterward.

Of course we all grow up now and were getting old now... but I always think that I should tell mother that time... My brother now has good health but not easily be getting fat.

Being a mother now, of course, my baby's health be in the first place rather than academic result.

Good luck to all your babies...

似係焦慮問題, 我以前讀書嗰陣又係讀精英班, 對自己成績好緊張, 一到測驗考試就會肚痛, 痛到行唔到咁滯.

轉班係一個辦法, 但恕我直言,個人認為此乃下策, 因為你今日同得佢轉班啫, 咁佢大個咗面對工作壓力唔通又轉工?  我諗樓主嘅小朋友要建立良好嘅運動習慣, 血清素夠, 人會冇咁焦慮.  同埋最好培養番一樣半樣可以令佢放鬆心情嘅嗜好.

仲有, 父母要以身作則, 唔好將得失睇得太重, 希望可以感染個小朋友, 冇咁緊張.

祝福樓主!

醒目開學勳章

回復 1# YolandaTam 的帖子

回復 1# 天瑜 的帖子

很多謝你們的意見,女兒只讀小二,末有精英班。平曰巳經有頗多的課外活動如跳舞,游水,繪畫等。但只是當要同步與人比較例如上數學科計算,她很介意自己比人慢,比人低分,游水亦然,但卻只有介意,沒有反思。我想我必須多加開導,盡快把她修正過來,不竟健康比任何事情都重要。如有相似的個案,請一起分享。謝!

我個細仔又係咁, 由細到大, 一有壓力, 佢就會嘔吐又或者肚痛, 再加上哭閙, 同佢睇醫生, 都係講佢有壓力..

最近佢返小一, 呢個情況又再出現, 佢第一個月無問題, 第二個月返學前就扭計, 一時嘔吐, 一時肚痛, 攪到我不知點算好..同佢頃計, 佢話唔鍾意小學番咁長時間, 無得休息, 老師又惡等等..

都同佢不斷解釋, 呢個係每個小朋友都必經的階段, 希望佢慢慢會習慣啦..

以前我都會"就"吓佢, 但我發覺原來"就"都唔係辦法, 真係要佢學習面對, 因為以後日子咁長, 佢始終要自己面對架啦, 不過作為媽媽, 我一定會幫佢, 走過每一關...

真係一個好媽媽!

原帖由 conconau 於 11-10-14 09:53 發表
我個細仔又係咁, 由細到大, 一有壓力, 佢就會嘔吐又或者肚痛, 再加上哭閙, 同佢睇醫生, 都係講佢有壓力..

最近佢返小一, 呢個情況又再出現, 佢第一個月無問題, 第二個月返學前就扭計, 一時嘔吐, 一時肚痛, 攪到我不 ...

回復 2# conconau 的帖子

多謝你的分享,如我找到改善的方法,介時一定与你分享呢!我們一起努力吧!

回復 10# yty2004 的帖子

我阿仔今年六年級精英班, 因為呈分試壓力大, 有時會想一些唔開心的事情, 我同佢時時傾計, 約朋友仔玩, 比佢打機, 打網球, 另外每天吃香蕉 (香蕉有助生產血清素, 可令人開朗), 如事者多月, 他好左好多, 希望可以幫到你

回復 1# RabbitJump 的帖子

非常多謝你的意見!只要是對她好的方法,我都會試。

回復 1# yty2004 的帖子

不用客氣, 希望你囡囡健康快樂!  不要太擔心啊, 情緒問題經常出現, 我也聽過不少, 只要給孩子放鬆心情, 一定可以好快無事

我個仔呢三個星期以來一係嘔、肚痛、頭暈。睇左中、西醫都唔知點解,我都懷疑佢壓力大,因為要考程分試,擔心死我。
‹ 上一主題|下一主題