用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 請問有冇人已經收到播道嘅取錄通知
go

請問有冇人已經收到播道嘅取錄通知

唔知何時有通知????

去年最快都要10月22日才有家長收到取錄信

係咪兩日 interview後先會開放發取錄信?

應該不是, 因第二次 interview 是 10月22日, 但上年10月22日有家長已收到取錄信

如果唔收, 係咪都會收到REJECT LETTER?

回復 5# hialice 的帖子

得兩種, 一係accept, 一係reject, 如果有埋waiting都好啲, 可惜冇!

唔知今年收新是否又咁混亂呢??

總有d人有offer但唔讀...咁知唔知播道係點樣選後補生? 定係被reject咗後要寫信求位?

無 waiting list 要家長逐個叩門.... 有無人知係咩邏輯要咁樣?

我侄仔今年都係考生之人, 發覺今年好多間直資都係同一日面試, 唔知各校係咪有共識, 想以呢個方式令家長有第一輪o既elimination, 以至出offer後唔讀既情況會少一點, 那便可節省於行政上o既時間, 而可預料的是叩門o既人數應足以填補有關學位.
^_^

但係我上次聽seminar, 好似話10/8 in 完就會(正確唔知幾多日後)打電話問被取錄既讀唔讀, 10/22 in 個批都係甘樣處理, 我諗佢意思係10/22後confirm晒,如有free seat先再反dou其他in左未被取錄既小朋友.
因為校長話佢地無kou門位, 唔係咩.....

原帖由 karen88843 於 11-10-13 10:39 發表
去年最快都要10月22日才有家長收到取錄信

今天收到信, 兒子被收了, 中獎啊, 呵~~~~

回復 12# 失望家長II 的帖子

甘你快D轉la "失望家長II ", ELSE苦足11YEARS都幾可悲!!

我信有盧校長在, 一個0甘有HEART 0既校長支撐此校, 差極有限.

小朋友學識多少, 不會只是學校問題吧!!

你覺得播道是吹谷型? 或是開心明解型?

從何時起, 自己小朋友知識, 有尺可量度? 又從何時起要拿知識作小朋友學校好不好作比較準則?

學校從來只是小朋友的一部份, 應該不是推了小朋友進學校去, 自己就什麼都不用做吧??  你如堅信多知多識, 才是好, 為何會選活動教學型的播道?  播道的SELING POINT不是((愉快))中明白更多嗎?  報校前沒好好做功課嗎?

"師資參差,無經驗(80後),文又唔得,武又唔惦........音樂又唔得,運動又唔得,根本無師資,讀書又唔覺惦...!!!"  <<-- 甘你唔走, 其他D家長都拉小朋友閃得7788架LA BOR, 你也不需要太激了, 估計學校快要倒閉了 .....

eeeee 0甘我未要找後路??
hahahahahahaha

我這個怪人, 從來就不信世上有什麼"最好"的SCHOOL, 本來就只有"喜不喜", "信不信它的模式", "是不是你杯茶", 如果入錯門口, 只是眼光出了事??  或事前沒做好功課, 入了不是你想要的呢~~~~~

一所要STAY AT LEAST 6年的學校, 快樂不是比什麼都重??  我信"播道"是一所可給小朋友"HAPPY CHILDHOOD"的地方!!

回覆 14# 5C9 的文章

"我信"播道"是一所可給小朋友"HAPPY CHILDHOOD"的地方!!"

You're right!

5c9, 恭喜您同您仔仔!  

每年呢個時候, 都會有o的好奇怪o既家長走出來, 不用太認真.
^_^

^^ big thxxxxxx

Congrats

Got the admission letter too.......

我未收到信...係咪有offer收到先, reject的遲d先收到~

我想是大家理念不同,多於學校不是吧!可能普遍人認為學得快人一步,課程深,教高一年,才是好吧!其實每所學校都有其特色,學習進度也很難作比較。

最重要是小朋友讀得開心及喜愛學習!如果真的覺得錯配,那也應盡早處理。

恭喜已收取錄信的朋友! 自己也是等待中,希望有好消息啦!
願每位孩子天天開開心心上學去!

22日面試的,信還未寄出。